Παρά τα σύννεφα του πολέμου στην Ουκρανία, το εμπόριο και οι επενδύσεις έχουν παρόν και μέλλον. Την Δευτέρα 21 Μαρτίου, τα Economist Impact Events έφερε κοντά την επενδυτική κοινότητα του Λονδίνου με την Ελλάδα και την Κύπρο, διοργανώνοντας το 6ο London Business Summit με θέμα “UK-GREECE-CYPRUS: TAKING TRADE AND INVESTMENT TO THE NEXT LEVEL”, που θα έλαβε χώρα στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου
Διακεκριμένοι αξιωματούχοι και παράγοντες της αγοράς διερεύνησαν από κοινού τις προοπτικές που διανοίγονται από τη μεταπανδημική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τη δυναμική από τους ευρωπαϊκούς πόρους για επενδυτικά projects, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας.
Το συνέδριο ήταν με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο, της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία, της Ύπατης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BHCC), ενώ στις εργασίες προέδρευσε ο John Peet, πολιτικός συντάκτης και συντάκτης για το Brexit του περιοδικού The Economist.
Αναλυτικά:
Ιωάννης Ραπτάκης, πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Ελλάδα διαχειρίζεται τους αναδυόμενους κινδύνους σε συνέχεια των σοκ, από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και διερευνά δυνατότητες αξιοποίησης των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννη Ραπτάκη. Σε συνέχεια του Brexit, υπενθύμισε τις συμφωνίες εμπορίου και συνεργασίας που υπέγραψαν τους τελευταίους μήνες του 2021 τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας καλύπτοντας εξωτερική πολιτική, άμυνα και ένα ευρύ φάσμα άλλων τομέων. Αναφέρθηκε στο νέο momentum στις διμερείς επενδυτικές σχέσεις, στην ισχυρή φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη, καθώς και στη δυναμική της χώρας ως προορισμού ξένων επενδύσεων σημειώνοντας ενδεικτικά την ανάπτυξη δραστηριότητας από διεθνείς εταιρείες όπως JP Morgan, Tesla, Cisco, Pfizer κ.α.. Ο κ. Ioannis Raptakis, αναφέρθηκε ειδικότερα στο ανθρώπινο δυναμικό καθώς και τις δυνατότητες της Ελλάδας να προσελκύσει εκτός από επιχειρήσεις, τουρίστες και εργαζόμενους (digital nomads).
Ανδρέας Κακουρής, ύπατος αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στο τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας η Κύπρος είναι σε ένα στέρεο μονοπάτι διαθέτοντας μια ευέλικτη οικονομία, σύμφωνα με τον ύπατο αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέα Κακουρή. Παρουσίασε τις προκλήσεις που αναδύονται όπως ο πληθωρισμός και άλλες παρενέργειες που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και σχολίασε τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι εξελίξεις στην οικονομία αναδύοντας αβεβαιότητες. Ωστόσο, σημείωσε την προστιθέμενη αξία που φέρει η οικονομία της Κύπρου έχοντας ξεπεράσει πρόσφατες κρίσεις, από το 2014, όπως ενδεικτικά αυτή στις τράπεζες. Ο κ. Κακουρής σημείωσε την ανάγκη οικοδόμησης ειρηνικών σχέσεων στην περιοχή και ευρύτερα στη Μεσόγειο και μίλησε για τις νέες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφέρθηκε στην προοπτική διεύρυνσης των επενδυτικών σχέσεων καταγράφοντας το σημαντικό αποτύπωμα του Ηνωμένου Βασιλείου στην τοπική αγορά μιλώντας ενδεικτικά για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την εκπαίδευση κ.ά.
Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος, Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), Κύπρος
Η ενέργεια δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για οικονομική ανάπτυξη, αλλά αναδεικνύεται σε έναν πολύ ουσιαστικό πυλώνα για την ασφάλεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει, αλλά ο οικονομικός πόλεμος θα συνεχιστεί. Αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος, θεωρώντας ότι οι Βρετανοί μπορούν να συνεισφέρουν. Περιέγραψε τις προκλήσεις που αναδύονται σημειώνοντας ενδεικτικά κρίσεις όπως στη Συρία, στο Ιράκ και άλλες περιοχές, για να τονίσει ότι είναι μεγάλη προτεραιότητα για τον ίδιο η επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν λύσεις στη θεωρία αλλά χρειάζεται πράξη και η λύση πρέπει πλέον γίνει πραγματικότητα, για την ασφάλεια των πολιτών στο μέλλον. Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι έχει αλλάξει πολλά πράγματα στην Κύπρο δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία. Όπως είπε, το «παιχνίδι τελείωσε» και πλέον αναζητούνται νέες προοπτικές σε τουρισμό, υπηρεσίες, τράπεζες και άλλους τομείς, σημειώνοντας επίσης την προοπτική η Κύπρος να αναδειχθεί σε νησί της τεχνολογίας (tech island).
Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Και οι τρεις χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Κύπρος είναι αλληλέγγυες στην Ουκρανία και πήραν θέση στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σημείωσε εισαγωγικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία 2,5 χρόνια στο πλαίσιο ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων που έχουν βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Με πιο φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και οικοδόμηση εμπιστοσύνης η χώρα συνέχισε να προσελκύει επενδύσεις εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος αναφέρθηκε στις οικονομικές επιδόσεις. Σημείωσε μεταξύ άλλων τη μείωση της ανεργίας και την έναρξη δραστηριότητας πολυεθνικών από τον χώρο της τεχνολογίας. Αναφορικά με τις προοπτικές, σημείωσε τις δυνατότητες που αναδύει το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή μετάβαση κάνοντας μνεία στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που ολοκληρώνεται το 2028 και τις προωθούμενες επενδύσεις, από μονάδες επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως η μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη μέχρι τον EastMed.
Φίλιππος Σώσειλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, PwC Cyprus
Κάθε κρίση αναδύει ευκαιρίες σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της PwC Cyprus Φίλιππο Σώσειλο, που σημείωσε ότι η νέα κρίση γίνεται καταλύτης αλλαγών. Ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην Ουκρανία λίγες μόλις ημέρες από τον αντίκτυπο της πανδημίας αναδύει μια νέα κρίση, όπως είπε. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τη λήψη αποφάσεων σε εταιρικό επίπεδο, καθώς και στο συγκριτικό πλεονέκτημα που προσδίδει η ταχύτητα, η εμπιστοσύνη και η συνεργασία. Ο κ. Σώσειλος επανέλαβε επίσης ενδεικτικά στοιχεία για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας σημειώνοντας ότι το 2021 ανέκαμψε πλήρως από τις επιπτώσεις της πανδημίας επιστρέφοντας στα επίπεδα προ πανδημίας του 2019 και με ανάπτυξη πάνω από τον μ.ο. των χωρών της ευρωζώνης. Σημείωσε πάντως ότι η αβεβαιότητα παραμένει αναφερόμενος ενδεικτικά στο αποτύπωμα στον τουρισμό από τους Ρώσους τουρίστες που δεν θα επισκεφτούν το νησί. Πρόσθεσε σχετικά ότι παρατηρείται ισχυρή ζήτηση από άλλες αγορές, ενώ αναφέρθηκε και στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της οικονομίας αναδεικνύοντας σημεία του σχεδίου «Όραμα 2035» για την νέα οικονομική στρατηγική της Κύπρου που εκπόνησε η PwC.
Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελλάδα
Χρονιά άντλησης κεφαλαίων χαρακτήρισε το 2021 για την Ελλάδα η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, τονίζοντας ότι σε σύγκριση με το 2020 και το 2019 αντλήθηκαν έως και 5 φορές περισσότερα κεφάλαια. Αναφερόμενη ευρύτερα στις επενδύσεις μέσω των κεφαλαιαγορών, η κ. Λαζαράκου έκανε λόγο για σημάδια οικονομικής ανάπτυξης και μετασχηματισμού της αγοράς. Η ίδια μίλησε για αναδιαμόρφωση του ελληνικού συστήματος, αφού περιέγραψε τις αλλαγές στο πλαίσιο των κεφαλαιαγορών (π.χ. εταιρική διακυβέρνηση, νέοι τύποι ΟΕΕ, πλαίσιο ESG), σε συνδυασμό με προτεραιότητες που έχουν τεθεί για εποπτικούς σκοπούς (π.χ. ψηφιακός μετασχηματισμός της ρυθμιστικής αρχής).
Ανδρέας Γιασεμίδης, πρόεδρος, Κυπριακός Σύνδεσμος Επενδυτικών Ταμείων (CIFA)
Τις ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από την «πράσινη» μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό επεσήμανε ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) Ανδρέας Γιασεμίδης, σημειώνοντας ότι η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Στάθηκε δε στη σημασία ενδυνάμωσης της αξιοποίησης και διαχείρισης δεδομένων –με στόχο να κατανοηθούν καλύτερα οι καταναλωτικές ανάγκες, ιδίως μετά την πανδημία– γεγονός που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά τις επιπλοκές στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι αγορές κεφαλαίων έχουν υπάρξει ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω της πανδημίας, αλλά υπογράμμισε τις προβλέψεις για ισχυρότερη παγκόσμια οικονομία τα χρόνια που θα έρθουν.
Δήμητρα Καλογήρου, τ. πρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
«Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης –παρότι είναι απολύτως απαραίτητη για τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της Ευρώπης– πιστεύω ότι δεν θα είναι επαρκής για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας δεδομένου του μεγέθους και της προβλεπόμενης διάρκειας των χρηματοδοτικών αναγκών», τόνισε η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου. «Ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουμε άλλη μία οικονομική κρίση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία θα εντείνει τις διακοπές της προσφοράς και θα πιέσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων περιορίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης και αυξάνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον το 37% των πόρων σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το κλίμα και τουλάχιστον το 20% στην ψηφιακή μετάβαση.
Άννα Καλλιάνη, πρόεδρος, Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Ρευστότητα υπάρχει ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι οποίοι αναπόφευκτα επηρεάζουν τις κεφαλαιαγορές, παρατήρησε η πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη, η οποία μίλησε για περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης στην Ελλάδα σήμερα. Η κ. Καλλιάνη επεσήμανε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ιδίως στον κρατικό τομέα. Στάθηκε επίσης στις επενδύσεις διεθνών κεφαλαίων σε καινοτόμους ελληνικές επιχειρήσεις –βλ. Viva– ως εξέλιξη που μεταξύ άλλων καταδεικνύει το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα. Δήλωσε ευρύτερα αισιόδοξη ότι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πλέον καλά τοποθετημένες στο νέο διεθνές οικονομικό τοπίο.
Ιωάννης Σμυρλής, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Υπουργείο Εξωτερικών
Ένας πόλεμος, ειδικά στην Ευρώπη, δεν παύει να έχει τα αποτελέσματα ενός πολέμου, είπε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής, απαντώντας σε ερώτημα για το αποτύπωμα των εξελίξεων στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία εξηγώντας ότι η χώρα δεν έχει έκθεση ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με σταθερότητα, ενώ σημείωσε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου αφορούν κοινά προβλήματα για τις ευρωπαϊκές χώρες που χρειάζονται κοινή λύση. Ο κ. Σμυρλής σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στον μετασχηματισμό της οικονομίας της και χάρη στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού μπορεί να προσβλέπει σε νέες επενδύσεις στο μέλλον. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021 στις εξαγωγές, που έφτασαν τα 40 δισ. ευρώ εκτιμώντας ότι είναι εφικτός ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση των εξαγωγών σε ποσοστό 48% ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2023, από 37% το 2019.
Γιάννης Μάτσης, πρόεδρος, Invest Cyprus
Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου που την καθιστούν διεθνές επιχειρηματικό κέντρο εντός της ΕΕ εστίασε την παρουσίασή του ο πρόεδρος του Invest Cyprus Γιάννης Μάτσης, που αναφέρθηκε στην προσέλκυση επενδύσεων σε τεχνολογίες, φιλοξενία, υγεία, εκπαίδευση και ΑΠΕ. Παρουσίασε δημογραφικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία για τη δυναμική της οικονομίας, υπενθυμίζοντας ότι το 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Κύπρο 5,7%, έναντι 4,1% στην ΕΕ. Μιλώντας για τα στοιχεία της χώρας που προσέλκυσαν διεθνείς εταιρείες να ιδρύσουν γραφεία αναφέρθηκε ειδικότερα στο ελκυστικό φορολογικό καθεστώς. Όπως είπε, έχει θεσπιστεί φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις 12,5%, που μπορεί να φτάσει το 2,5% για εταιρείες τεχνολογίας που επωφελούνται επιπλέον από κίνητρα όπως η φορολογική έκπτωση για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε επίσης στις φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους, κατοίκους και μη κατοίκους της χώρας, με εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ ετησίως προσθέτοντας στα ελκυστικά χαρακτηριστικά της χώρας τις αξιόπιστες υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων, το χαμηλό κόστος για επιχειρηματική δραστηριότητα και την υψηλή ποιότητα ζωής.
Όμηρος Σαρίκας, διευθύνων εταίρος, Brookstreet Equity Partners
H Eλλάδα, παρά τις προκλήσεις -την πανδημία και τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία- θα συνεχίσει να ευημερεί, σύμφωνα με τον διευθύνοντα εταίρος της Brookstreet Equity Partners Όμηρο Σαρίκα, που παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς μέσα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Έχοντας δημιουργήσει το πρώτο βρετανικό σχήμα με πανευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας που επενδύει σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αναφέρθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον στους γύρους χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις, με ενδεικτική πρόσφατη επένδυση της Brookstreet Equity Partners στη CyberOwl, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας στη ναυτιλία. Ο κ. Σαρίκας σημείωσε ότι το θετικό momentum στην Ελλάδα ευνοεί τη στρατηγική για επενδύσεις και όχι απλά για συναλλαγές. Εκτίμησε ότι η χώρα αναδεικνύεται σε «παράδεισο» για τους επενδυτές και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, στον επαναπατρισμό Ελλήνων διευθυνόντων συμβούλων και managers και στην ποιότητα ζωής.
Giles Redpath, διευθύνων σύμβουλος, Hive Energy
«Ξεχάστε τα ορυκτά καύσιμα. Έχετε άνεμο και ήλιο, σε αυτά πρέπει να επενδύσετε» είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Hive Energy Giles Redbath, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά αρκετά γρήγορα στην αναπόφευκτη κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, εντόπισε τον κίνδυνο η ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, να λειτουργήσει ως δικαιολογία σε βάρος της «πράσινης» μετάβασης του ενεργειακού μοντέλου. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για πρακτικές κυκλικής οικονομίας που ενδείκνυνται για περιοχές όπως η Ελλάδα και η Κύπρος με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών μέσω μείωσης της γραφειοκρατίας.
Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος, Energean
«Η Ελλάδα δεν έχει πρόσφατες ανακαλύψεις σε φυσικό αέριο, καθώς πέρα από τη λεκάνη του Πρίνου, τα προγράμματα εξερεύνησης και ανάπτυξης έχουν πάει πίσω λόγω της έμφασης της ενεργειακής πολιτικής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», παρατήρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, τονίζοντας πάντως ότι έχουν δημιουργηθεί νέες προσδοκίες μετά τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως είπε ο κ. Ρήγας, η Ελλάδα εισάγει το 100% του φυσικού αερίου που καταναλώνει (περίπου 6,5 BCM το 2021):
• 45% από τη Gazprom
• 32% εισαγωγές LNG από την παγκόσμια αγορά (ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία και Αίγυπτος)
• 17,5% μέσω του αγωγού TAP
• 5% αζερικό αέριο μέσω Τουρκίας
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Ρήγας είπε ότι η χώρα «αποφάσισε να ανακηρύξει την αγορά της ως αναδυόμενη και να δημιουργήσει μονοπώλιο LNG, βασιζόμενη στην αγορά ενός FSRU (σ.σ. πλωτή μονάδα αερίου), ένα έργο που αντιμετωπίζει σημαντικές καθυστερήσεις». Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, η Κύπρος «είναι η μόνη χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που αποφάσισε να μη διαφοροποιήσει τις πηγές της, αν και είχε την ευκαιρία να το πράξει: η Energean υπέβαλε πρόταση για προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο μέσω αγωγού, ενώ υπήρξε επίσης πρόταση για μίσθωση FSRU από τη νορβηγική εταιρεία Hoegh».
Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Κύπρος έχει τρεις ανακαλύψεις φυσικού αερίου, την Αφροδίτη, τον Γλαύκο και την Καλυψώ, αλλά δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει ακόμη καμία από αυτές για πολιτικούς λόγους και εξαιτίας της εγγενούς πρόκλησης της ανάπτυξης φυσικού αερίου».
Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Υπουργείο Εξωτερικών
To “Astypalea project” που μετατρέπει την Αστυπάλαια σε ένα «έξυπνο και βιώσιμο νησί», με επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση και στόχο μηδενικές εκπομπές έως το 2030, επέλεξε να παρουσιάσει ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας από το Υπουργείο Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, σημειώνοντας την προσέγγιση «έξω από το κουτί» στον σχεδιασμό επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση. Όπως ανέφερε, ένα μικρό νησί στα Δωδεκάνησα, με πληθυσμό μόλις 1.300 κατοίκους, η Αστυπάλαια, αποδίδει σχεδόν 600.000 αποτελέσματα στις αναζητήσεις στην Google, ενώ η αναζήτηση Astypalea-Volkswagen αγγίζει τα 50.000, ως αποτέλεσμα της προβολής του περιβαλλοντικού έργου που υλοποιείται στο νησί. Πέρα από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, προωθείται αντικατάσταση των επαγγελματικών οχημάτων με συμβατικά καύσιμα, ενώ οι κάτοικοι λαμβάνουν γενναιόδωρες επιδοτήσεις για να αντικαταστήσουν ΙΧ συμβατικών καυστήρων εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά οχήματα. Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε επίσης στην ψήφο εμπιστοσύνης της Volkswagen στην Ελλάδα, η οποία προσέλκυσε την τελευταία τριετία μια σειρά από παγκόσμιους κολοσσούς που επέλεξαν τη χώρα για κολοσσιαίες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Microsoft, Facebook/Meta, Amazon, JP Morgan, Deloitte, Digital Realty και Cisco.
Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών,
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών από το Υπουργείο
Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος υποστήριξε ότι είναι ζωτικής σημασίας για κυβερνήσεις και αγορές να προωθήσουν με βιώσιμο τρόπο τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αναφερόμενος στις νέες τάσεις σημείωσε τα crypto-assets, τα FinTech και InsurTech, τον μικροδανεισμό, τα RegTech και GovTech και τους Digital Nomads. Πρόκειται για ένα νέο περιβάλλον, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, όπου τα μοντέλα διακυβέρνησης πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της δίδυμης μετάβασης (πράσινη και ψηφιακή). Αναφέρθηκε ειδικότερα στους μηχανισμούς για τα ανοιχτά δεδομένα σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Τόνισε ότι ψηλά στην ατζέντα είναι η ανάπτυξη «ψηφιακής κουλτούρας» και μίλησε για τις ευκαιρίες που αναδύουν οι νέες τάσεις, όπως το fintech, με ενδεικτικές πρωτοβουλίες όπως το πρώτο FinTech Innovation Hub από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Phaistos Fund που θα κατευθυνθεί σε καινοτόμους νεοφυείς επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και fintech, καθώς και το AccelerateTT, νέο στοχευμένο χρηματοδοτικό μέσο για startups.
Μιχαήλ Χαραλαμπίδης, διευθύνων σύμβουλος, ECOMMBX
Η συζήτηση πρέπει να εστιάζει στο τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο στον τραπεζικό τομέα, σε θέματα όπως FinTech, RegTech και ευρύτερα στον χώρο της τεχνολογίας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ECOMMBX Μιχαήλ Χαραλαμπίδη, που θεώρησε ότι δεν δίνεται αρκετή προσοχή στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στη στρατηγική. Ανέφερε ότι βλέπουμε μικρά projects, όπως για παράδειγμα αυτό της Αστυπάλαιας, ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα αλλά σε ένα μικρό νησί της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο και ευρύτερα στην Ευρώπη δεν βλέπουμε να συμβαίνει κάτι σημαντικό ή όταν συμβαίνει συνήθως δαιμονοποιείται. Ανέφερε επίσης ως παράδειγμα ότι στην Κύπρο συρρικνώνεται το τραπεζικό σύστημα ενώ η χώρα προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης εσόδων σε συνθήκες πληθωρισμού επενδύοντας στον τουρισμό. Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τάσεων στη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής ευρύτερα από τις χώρες στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης
Γιάννης Μισιρλής, ιδρυτής και διευθυντής, Imperio Group
O τομέας του real estate μόνο λίγο έχει αλλάξει από την εποχή των 80s, σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθυντή του Imperio Group Γιάννη Μισιρλή, που αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του νέου περιβάλλοντος όπου αναδύονται επενδυτικές ευκαιρίες. Μίλησε για την αγορά γραφείων και κατοικιών σημειώνοντας τη νέα τάση που αναδύθηκε στην πανδημία με την υιοθέτηση της εξ’ αποστάσεως εργασίας. Καθώς η νέα τάση διατηρείται αναδεικνύει προκλήσεις στην αγορά, όπως ανέφερε ο κ. Μισιρλής, που σημείωσε επίσης την εμπειρία της κυπριακής αγοράς όπου μεταφέρθηκαν περιφερειακά γραφεία εταιρειών. Ένας άλλος σημαντικός τομέας, όπως είπε, είναι η κλιματική αλλαγή, που αποτελεί key driver στην αγορά του real estate για τα επόμενα χρόνια. Πρόσθεσε ότι ειδικότερα οι σημερινοί αγοραστές, καθώς και οι millennials πιέζουν για πιο βιώσιμα κτήρια και ζητούν περισσότερα για την ανθεκτικότητα ενόψει των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες στην αγορά του real estate.
Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων και Στρατηγικής, Alba Graduate Business
School, The American College of Greece
Στις νέες τάσεις που εισάγει στην αγορά η βιομηχανία ακριβείας εστίασε ο πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων και Στρατηγικής του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου, ο οποίος άνοιξε την παρουσίασή του σημειώνοντας το σημαντικό αποτύπωμα στη βιομηχανία του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου (έφυγε από τη ζωή την Κυριακή), o οποίος είχε στηρίξει εκπαιδευτικούς θεσμούς όπως το ALBA. Ο κ. Αξαρλόγλου μίλησε για τις νέες τάσεις στο χώρο της τεχνολογίας τόσο στο software όσο και στο hardware, για τη διαχείριση δεδομένων μέσω των analytics που δίνουν καλύτερη γνώση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αναφέρθηκε επίσης στις εφαρμογές των τεχνολογιών ακριβείας σε μια σειρά από τομείς όπως μεταξύ άλλων η υγεία, για την πρόβλεψη ασθενειών, στην φαρμακοβιομηχανία για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών και στις καλλιέργειες για την προσαρμογή της παραγωγής των προϊόντων.
Γεώργιος Φιλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, Enterprise Greece
Στις θετικές προοπτικές της Ελλάδας να διατηρήσει την ελκυστικότητά της σε ξένους επενδυτές, σε συνέχεια του rebound της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Γεώργιος Φιλιόπουλος. Παρουσίασε τις επιδόσεις οικονομικών δεικτών και σημείωσε ότι η ανάκαμψη ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενώ έδωσε έμφαση και στις εξελίξεις σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδα ρεκόρ καθώς και στα στοιχεία που δείχνουν αύξηση 74,3% στις άμεσες ξένες επενδύσεις το 2021. Πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ, όπως είπε, που επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχημένη προσπάθεια των τελευταίων ετών για την προσέλκυση επενδύσεων. Τις καλές προοπτικές της Ελλάδας να καταστεί οικονομικό και ενεργειακό κέντρο στην Ευρώπη ευνοεί, όπως σημείωσε, η γεωστρατηγική της θέση ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την ελληνική διασπορά υπογράμμισε ότι αποτελεί συντελεστή στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων, καθώς συνεισφέρει στη δικτύωση και προώθηση των ελληνικών επενδύσεων.
Αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου:
https://www.hazliseconomist.
Platinum sponsor: PwC Cyprus
Gold sponsors: Enterprise Greece, ECOMMBX
Supporting organisations: Invest Cyprus, Cyprus Investment Funds Association (CIFA),
The Hellenic Bankers Association UK, Association of Cyprus Electronic Money & Payment Institutions (ACEMPI), Hellenic Tech Network
Academic partner: Alba Graduate Business School-The American College of Greece
Official airline carrier: Aegean, Logistics supplier: DHL, IT sponsor: Pobuca
Online communication sponsor: The PowerGame
Supporter: Gloa Design & Marketing Services, Artecniko