Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζεται το γεωπολιτικό μπιλιάρδο, απειλώντας με ανάφλεξη τα ασταθή ευρασιατικά βαλκάνια, όπου το Αζερμπαϊτζάν επελαύνει ξανά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι κινήσεις ανατροπής του status quo στην ανατολική Ευρώπη και η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει συντεταγμένα και αποτελεσματικά, αποθρασύνουν άλλους παράγοντες.
Η επαναφορά του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην προτεραία κατάσταση μπορεί να παράγει αρνητικά αποτελέσματα για την Αρμενία, από δικαιϊκή άποψη όμως, είναι αντίστοιχη με την επανάκτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε μέσω Twitter τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καλώντας τις στρατιωτικές μονάδες σε απόσυρση από την περιοχή και σε σεβασμό της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020.
Η παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκδηλώνεται στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά τη στιγμή που η Ελλάδα αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας και ο αγωγός TAP είναι η μόνη μη-ρωσική πηγή, μέσω χαμηλού κόστους μεταφοράς.
Auditor’s note
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα αίτια της εισβολής του Αζερμπαιτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν η προσπάθεια της Αρμενίας για στροφή προς τη Δύση και η συζήτηση για προσέγγιση με το NATO. Ακολούθησε η υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση Αλίγεφ, ο οποίος σημειωτέον ότι βρίσκεται σε πολλές ευρωπαϊκές black list. Εν τέλει, η Ρωσία αρνήθηκε την ενεργοποίηση της ρήτρας αμυντικής συνδρομής του συμφώνου που είχε με την Αρμενία, με αποτέλεσμα τη συντριπτική της ήττα. Η Ρωσία ανέλαβε ρόλο ειρηνευτικής δύναμης για την επιτήρηση της αποχώρησης των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Μόσχα, μάλιστα, εκχώρησε και ρόλο εγγυήτριας στην Τουρκία, η οποία υποστήριζε εξ αρχής του Αζερμπαϊτζάν.
Το φθινόπωρο του 2020, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν το πεδίο ενός πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι.
Η σύγκρουση τελείωσε με τη βαριά ήττα της Αρμενίας, την υπογραφή εκεχειρίας, υπό ρωσική διαμεσολάβηση, και την παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν σημαντικών εδαφών που διεκδικούσε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τα πρόσφατα επεισόδια και την προέλαση στρατιωτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Καλούμε για τον άμεσο τερματισμό τους, την απόσυρση των στρατιωτικών μονάδων στις αρχικές τους θέσεις και το σεβασμό της Συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020».
Σημειώνεται πως το Σάββατο, η Ρωσία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Αρμενία, η οποία είχε υπογραφεί μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020, καθώς στρατεύματά της εισήλθαν στη ζώνη που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης.
«Μεταξύ της 24ης και 25ης Μαρτίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν την τριμερή συμφωνία των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, εισερχόμενες στη ζώνη που τελεί υπό την ευθύνη της ρωσικής μονάδας διατήρησης της ειρήνης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ένα δελτίο τύπου.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησαν ένα παρατηρητήριο και πραγματοποίησαν «τέσσερις επιδρομές με drone τύπου Bayraktar» στις δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κοντά στην περιοχή Φαρούκ.
«Η ρωσική διοίκηση της μονάδας διατήρησης της ειρήνης λαμβάνει μέτρα με στόχο τη διευθέτηση της κατάστασης (…), μια έκκληση για απόσυρση των στρατευμάτων εστάλη στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν», αναφέρει το δελτίο τύπου.