Αποκάλυψη που εφόσον επανληθευτεί θα μπορούσε να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό, έκανε η Wall Street Journal, καθώς αναφέρει ότι Ουκρανοί διαπραγματευτές και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είχαν συπτώματα διλητηρίασης μετά από επαφές τους στο Κίεβο.
Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνησαν συμπτώματα ύποπτης δηλητηρίασης μετά από συνάντηση τους στο Κίεβο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Η αποκάλυψη αυτή όμως επιδέχεται πολλών ερμηνειών ανάλογα με την γωνία θέασης και το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξετάζεται. Πάντως, οι συμπτώσεις είναι πολλές και πρόδηλες για να αγνοηθούν, σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο που παίζουν ρόλο ακόμα και οι πιο λεπτές νότες…
Μετά τη συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος κινείται μεταξύ Μόσχας, Λβιβ και άλλων χώρων οδών για τη διαπραγμάτευση, καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας ανέπτυξαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα του δέρματος στα πρόσωπα και τα χέρια τους, αναφέρουν πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Για την απόπειρα δηλητηρίασης οι Ουκρανοί κατηγορούν σκληροπυρηνικούς κύκλους στη Μόσχα, οι οποίοι θέλουν ν σαμποτάρουν τις συνομιλίες. Από την πλευρά του Αμπράμοβιτς, ενώ αναγνωρίζεται σιωπηρά η απόπειρα, αναφέρουν ότι δεν έχουν σαφή εικόνα για τους δράστες.
Η υγεία τόσο του Αμπράμοβιτς όσο και των διαπραγματευτών της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, έχει βελτιωθεί και η ζωή τους δεν κινδυνεύει. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Abramovich, δεν επηρεάστηκε.
Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για οποιαδήποτε ύποπτη δηλητηρίαση.
Δυτικοί εμπειρογνώμονες που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι προσομοιάζει με το “σύνδρομο της Αβάνα”, όταν ου μυστθιές υπηρεσίες της Ρωσίας προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τις δραστηιότητες μέσα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα με ένα σύστημα, το οποίο εξέπεμπε παλμούς.
Χρονικά, η αποκάλυψη συμπίπτει με την επιβεβαίωση της επανέναρξης των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων μεταξύ των ομάδων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά επί τουρκικού εδάφους. Επίσης, η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να υποβαθμίσει τις αναφορές Μπάιντεν στην αποπομπή Πούτιν και τους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε κατά του Ρώσου προέδρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διπλωμάτες επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις αλγεινες εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπάιντεν για τον Πούτιν, μιλώντας για εκτός κειμένου, ανθρώπινες παρεμβάσεις που είναι αποτέλεσμα των γεγονότων που μαθαίνει.
Η αλλαγή πεδίου και η εισαγωγή εγγυητών στη διαπραγματευτική διαδικασία αποτελούν ενδείξεις προόδου. Ωστόσο, εφόσον τα όσα αναφέρει η WSJ ευσταθούν τότε η μεταφορά των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί κίνηση διασφάλησης. Υπ αυτό το πρίσμα θα μπορούσε να αιτιοολογηθεί και η υποκατάσταση των δια ζώσης διαπραγματεύσεων με τηλεδιασκέψης τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Οι δηλώσεις Μπάιντεν υπό άλλο πρίσμα
Η χρήση χημικών και βιολογικών όπλων αποτελεί διακηρυγμένη κόκκινη γραμμή που θα ενεργοποιήσει νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ προς την Ευρώπη. Χρονικά, η απειλή Μπάιντεν για χρήση χημικών όπλων φαίνεται να ακολουθεί το υποτιθέμενο συμβάν δηλητηρίασης.
Συνεπώς, η αποκάλυψη της Wall Street Journal μπορεί όχι μόνο να αλλάξει την ατζέντα, θέτοντας προς το κοινό ένα πολιτικά πεπερασμένο ζήτημα, αλλά και να συμβάλλει στην κατανόηση της αφορμής για τις δηλώσεις Μπάιντεν.
Σιωπή Πούτιν
Το Κρεμλίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την ύποπτη δηλητηρίαση.
Η έρευνα οργανώθηκε από τον Christo Grozev, ερευνητή της κολεκτίβας ανοιχτού κώδικα Bellingcat, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια ομάδα του Κρεμλίνου δηλητηρίασε τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Alexei Navalny με νευρο παράγοντα το 2020. Ο κ. Grozev είπε ότι είδε τις εικόνες των επιπτώσεων στον κ. Αμπράμοβιτς και στους Ουκρανούς διαπραγματευτές, αλλά ότι δεν μπορούσε να διευθετηθεί έγκαιρη συλλογή δειγμάτων στην πόλη Lviv της δυτικής Ουκρανίας, μέσω της οποίας ταξίδευαν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι βιάζονταν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη.
Μέχρι τη στιγμή που μια γερμανική ιατροδικαστική ομάδα με την απαιτούμενη τεχνογνωσία ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει μια εξέταση, είχε περάσει πάρα πολύς χρόνος για να εντοπιστεί το ύποπτο δηλητήριο, είπε. «Δεν είχε σκοπό να σκοτώσει, ήταν απλώς μια προειδοποίηση», είπε ο κ. Γκρόζεφ.
Δηλητηριάσεις: Το modus operandi του Πούτιν
Το 2018, η Βρετανία κατηγόρησε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας για επίθεση με νευρικό παράγοντα στον Σεργκέι Σκριπάλ, έναν πρώην ρώσο αξιωματικό που αυτομόλησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, και την κόρη του Γιούλια.
Και οι δύο επέζησαν, όπως και ένας Βρετανός αστυνομικός που νοσηλεύτηκε μετά από επαφή με το δηλητήριο. Μια Βρετανίδα πέθανε αργότερα αφού ήρθε κατά λάθος σε επαφή με τον νευρικό παράγοντα.
Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη δηλητηρίαση του Σκριπάλ.
Ο κ. Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενεπλάκη σε προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι προσπάθειές του είναι μερικές φορές σε συνδυασμό και άλλοτε παράλληλες με μια ξεχωριστή, επίσημη, διαπραγματευτική διαδρομή μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων εκπροσώπων.
Στη συνάντηση στο Κίεβο, όπου έλαβε χώρα η ύποπτη δηλητηρίαση, συμμετείχαν ο κ. Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας, και μέλη της επίσημης ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.
Ο κ. Ζελένσκι ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις στον κ. Αμπράμοβιτς, ο οποίος κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στη χαλυβουργική εταιρεία Evraz PLC και έχει πορτογαλική υπηκοότητα,
επειδή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το κάλεσμα. Ο κ. Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Τσέλσι, έχει τιμωρηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερωτηθείς για τον κ. Αμπράμοβιτς σε συνέντευξή του σε ανεξάρτητους ρωσικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης την Κυριακή, ο Ζελένσκι είπε ότι δεν θα σχολιάσει τις συζητήσεις του με τον Μπάιντεν. Ο Ουκρνός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν αρχικά μέλος μιας υποεπιτροπής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας και στη συνέχεια προσπάθησε να βοηθήσει σε ανθρωπιστικά θέματα, ιδιαίτερα στην απομάκρυνση Ουκρανών αμάχων από την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη.
Τα τΑξίδια του Αμπράμοβιτς
Ο Αμπράμοβιτς εθεάθη στη Λευκορωσία στα τέλη Φεβρουαρίου ως αρχική, οι επίσημες συνομιλίες ξεκίνησαν μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και έχει λειτουργήσει ως πίσω κανάλι για συνομιλίες με το Κρεμλίνο, συναντώντας προσωπικά με τον κ. Πούτιν για την Ουκρανία, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Ο ρόλος του στις συνομιλίες ποικίλλει τακτικά και έχει προσπαθήσει να εμπλέξει άλλους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Παρά την ύποπτη δηλητηρίαση, ο Αμπράμοβιτς αποφάσισε να συνεχίσει να συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ανέφερε ένα πρόσωπο του στενού του περιβάλλοντος. Την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε στην Πολωνία και την Ουκρανία και τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε η ίδια πηγή.
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων έχει οριστεί για την Τρίτη στην Τουρκία, καθώς οι διαπραγματευτές συζητούν τόσο μια πιθανή πολιτική διευθέτηση του πολέμου όσο και άμεσα ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η εκκένωση αμάχων από πόλεις που βομβαρδίζονται και οι ανταλλαγές κρατουμένων.
Ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι έδειξε ότι η Ουκρανία είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς, λέγοντας ότι θα ήταν πρόθυμη να διατηρήσει ένα ουδέτερο καθεστώς εάν λάβει δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας τόσο από τη Δύση όσο και από τη Μόσχα. Παράλληλα, ο Ζελένσκι απέρριψε το αίτημα της Μόσχας να συζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο σημειώνει ότι ενδιαφέρεται να επιδιώξει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, Ωστόσο, παρουσιαστές σε δημοφιλείς εκπομπές συζήτησης στη ρωσική κρατική τηλεόραση είπαν τις τελευταίες ημέρες ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον κ. Ζελένσκι θα ήταν ταπείνωση για τη Ρωσία και είπαν ότι η Ουκρανία πρέπει να απορροφηθεί από το ρωσικό κράτος.
Ρόλο στις εξελίξεις έχει και η Δύση καθώς η ΕΕ δεν συζήτησε την επιβολή νέων κυρώσεων, Ευρωπαίοι ηγέτες άδειασαν τον Τζο Μπάιντεν για τις αναφορές του απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετασνίας άνοιξαν και παράθυρο άρσης κυρώσεων.