Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο διπλωματικό μέτωπο της ουκρανικής κρίσης την Κυριακή, με τον Βόλονμτιρ Ζελένσκι να καταθέτει τη διάθεση της Ουκρανίας να συμβιβαστεί για το καθεστώς της περιοχής του Ντόνετσκ και Λούχανσκ, αποδεχομένος παράλληλα και την ουδτερότητα.
Έτοιμος να αποδεχθεί την ειδικό καθεστώς για το Ντόνετσκ και το Λούχανσκ, καθώς και ουδετερότητα της Ουκρανίας δηλώνει σε βινβτεοσκοπημένο μήνυμά του ο πορόεδρος της χώρας Βόλοντμιρ Ζελένσκι. Η δήλωση αυτή πραγματοποιείται ενόψει νέου γύρου εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία.
Από ρωσικής πλευράς, όμως, κατεβάζουν τους τόνους και τις προσδοκίες, καθώς ζητούν εγγυήσεις από τρίτες χώρες κασι δημοψήφισμα στην Ουκρανία. Το έδαφος πάντως και για τα δύο έχει στρώσει εγκαίρως ο Ζελένσκι…
Σειρά θετικών εξελίξεων σε διπλωματικό επίπεδο καταγράφονται στην ουκρανική κρίση, καθώς οι δύο πλευρές και ο διεθνής παράγοντας έδειξαν διάθεση προσέγγισης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα απτές συμφωνίες.
Το Timeline των εξελίξεων
Πριν τη δημόσια δήλωση Ζελένσκι για συνθηκολόγη με τη Ρωσία, είχα προηγηθεί σειρά κινήσεων από πολλές πλευρές:
- Η Μόσχα ανακοίνωσε το Σάββατο την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων που επικεντρώνουν στο Ντόνετσκ, ενώ απομάκρυνε τις δυνάμεις της απο το Κίεβο και κατέλαβε ολοκληρωτικά τη Μαριούπολη.
- Ο Λευκός Οίκος αναδιατύπωσε και επανανοηματοδότησε τις δηλώσεις Μπάιντεν για τον Πούτιν
- Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν άδειασε τον Τζο Μπάιντεν και ζήτησε να αποφευχθεί η εμπρηστική ρητορική
- Υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης διευκρίνησε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για άρση
- Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας προχώρησε τον συλλογισμό ένα βήμα μακρύτερα αναφέροντας τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη άρση κυρώσεων προς τη Ρωσία
- Ο Πούτιν συνομίλησε με τον Ταγίπ Ερντογάν και συμφώνησαν για νέο γύρο εκ του σύνεγγυς επαφών επί τουρκικού εδάφους
- Ο Ζελένσκι επανήλθε συμπληρώνοντα την πρόταση για ουδέτερο καθεστώς με την αποδοχή ειδικού καθεστώτος για Ντόνετσκ και Λούχανσκ.
Η πρόταση Ζελένσκι
Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να γίνει ουδέτερη και να συμβιβαστεί σχετικά με το καθεστώς της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ νωρίτερα άλλος κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος κατηγορούσε τη Ρωσία για σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας
Ο Ζελένσκι μετέφερε το μήνυμά του απευθείας σε Ρώσους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, ενώ το Κρεμλίνο προειδοποίησε προληπτικά τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μην αναφέρουν, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι εγγυημένη από τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα.
“Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το πετύχουμε”,
δήλωσε ο Ζελένσκι. μιλώντας στα ρωσικά.
Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η προοπτική ειρήνευσης αποκτά νέα δυναμική και ότι πλέον υπάρχει διεθνής συντονισμός και έχουν ανοίξει οι διπλωματικοί και ποολιτικοί δίαυλοι επικοινωνίας.