Προσπάθεια να ενισχύσει τη συσπείρωση γύρω από το NATO καταβάλλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. καθώς επίσης και να περιορίσει τη διαφοροποίηση των Ευρωπαίων, αποδυναμώνοντας επίσης τη δυναμική της δημιουργίας ευρωστρατού που έδειξε να αναπτερώνεται εσχάτως.
Κόκκινες γραμμές και υποδόρια απειλή εμπλοκής του NATO στον πόλεμο της Ουκρανίας ξεδίπλωσε σε δηλώσεις του από το αρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αν και οι δηλώσεις Μπάιντεν φάνηκε να απευθύνονται στον Πούτιν, εν τούτοις βασικοί αποδέκτες ήταν οι Ευρωπαίοι τους οποίους διαμηνύει ότι θεωρεί συμμάχους, αλλά στην πραγματικότητα επιχειρεί να τους ποδηγετήσει.
Οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί για την εμπέδωση ενιαίων σχεδίων απέναντι στη Ρωσία, διέρρευσαν ότι δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης απειλής και χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής σ την Ουκρανία.
Πρ΄όλα αυτά, ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν μόνο σε μερική και λελογισμένη σύσφιξη των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία. Οι σύμμαχοι θα αποφύγουν να λάβουν νέα μέτρα, καθώς Γερμανία και Ουγγαρία αντιστάθηκαν στην πρόταση για εμπάργκο πετρελαίου. Αντ αυτού, η ΕΕ συναίνεσε στην πολιτική εκπόνησης σαφούς οδικού χάρτη ενεργειακής αναδιάρθρωσης και διαφοροποίησης, με γνώμονα την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Auditor’s note
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει ότι η δυναμική υιοθέτησης νέων κυρώσεων λατά κατά της Ρωσίας και ιδιαίτερα στην ενέργεια και τις τράπεζες είχε εξασθενήσει και ότι πλέον υπήρχαν πιο ψύχραιμες φωνές που ζητούν συντονισμό στρατηγική.Η επιβεβαίωση της πολιτικής των Ευρωπαίων ανάγκασε τον Μπάιντεν να ρίξει στο τραπέζι βαριά χαρτιά, αποκαλύπτοντας ανησυχίες για χρήση χημικών όπλων και για διάσπαση του NATO.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες:
- από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ
- από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Ζιννπίνγκ και
- από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν
Κοινό χαρακτηριστικό των χωρών που έχουν αναλάβει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες είνα η μη-επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Φήμες τις τελευταίες ώρες αναφέρουν επίσης την εκδήλωση μιας νέας προσπάθεια διαμεσολάβησης από τον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος αν και πούλησε τη βρετανική ομάδα ποδοσφαίρου που είχε, εν τούτοις δεν έχει βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων από τη Δύση. Τα σκάφη του, όμως, πλέον σε διεθνή ύδατα και ενα έχει καταγραφεί να έχει αγκυροβολήσει στην Τουρκία.
Οι αποφάσεις NATO, G7 και ΕΕ
Έτσι, οι τρεις παράλληλες Σύνοδοι Κορυφής του NATO, των G7 και της ΕΕ, αποφασίζουν για αποβολή της Ρωσίας από τους G20 -κίνηση στην οποία αντιτίθεται η Κίνα και πιθανώς και η Τουρκία και η Ινδία και άρα έχει μικρές πιθανότητες να περάσει.
Επίσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν από κοινού να επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να εμποδισθεί η Μόσχα να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας.
Οι Ευρωπαίοι απέρριψαν την απόφαση του Πούτιν για αλλαγή της ισοτιμίας πληρωμής του ρωσικού αερίου από ευρώ σε ρούβλια. Παράλληλα, όμως, απέρριψαν και την πρόταση των ΗΠΑ για εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση ΕΕ-ΗΠΑ για τη σύναψη συνολικού, μακροχρόνιου συμβολαίου αγοράς LNG. Η ΕΕ, παράλληλα ενιχύει την πληρότητα των αποθηκών που διαθέτει και έχει ανακοινώσει την κατασκευή και νέων.
Μεταξύ των αποφάσεων που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του NATO ήταν η παράταση της θητείας του γενικού γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ για ένα έτος, λόγω του εν εξελίξει πολέμου. Ο ίδιος είχε επιλεγεί για διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας μετά τη λήξη της θητείας του, πόστο που είναι άγνωστο αν θα παραμείνει στον πάγο ή θα καταληθεί από άλλον στο μεταξύ.
Κινητικότητα
Στο μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής μετέβησαν την Πέμπτη στο Κίεβο όπου και συναντήθηκαν με τον Βόλοντμιρ Ζελένσκι. Εν συνεχεία μετέφεραν και υποστήριξαν τα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου προς το NATO και τους G7, η πλειονότητα των οποίων απορρίφθηκε καθώς θα οδηγούσε είτε σε οξεία ενεργειακή κρίση την ΕΕ, είτε σε άμεση εμπλοκή του NATO στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Μείζον θέμα αποτέλεσε επίσης και η στάση της Κίνας και της Ινδίας απέναντι στη Ρωσία, με το NATO να εστιάζει την πίεση στο Πεκίνο και τον Τζο Μπάιντεν να απευθύνεται δημοσίως στον Σι λέγοντας ότι η Κίνα είναι περιοσσότερο εξαρτημένη από τη Δύση.
Η ρητορική Μπάιντεν ξεδιπλώνει υφέρπουσες απειλές για νέο μέτωπο ΗΠΑ και Δύσης με την Κίνα, το οποίο όμως δύσκολα θα σχηματοποιηθεί, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συρθούν σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων.