Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει πραγματοποιήσει σωρεία συνομιλιών με ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη λίστα όμως δεν περιλαμβάνεται ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι.
Ο Σι έχει μιλήσει με τουλάχιστον οκτώ παγκόσμιους ηγέτες τον μήνα από την εισβολή, τονίζοντας την προτροπή του Πεκίνου για διάλογο έναντι του πολέμου και των κυρώσεων. Ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ενθάρρυνε τη Ρωσία να προχωρήσει προς τις διαπραγματεύσεις, προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τη Γαλλία και τη Γερμανία για την προώθηση των συνομιλιών και είπε στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι η Κίνα «υπερασπίζεται την ειρήνη».
Ο Σι μίλησε με οκτώ ηγέτες κρατών από τον πόλεμο, αλλά όχι με τον πρόεδρο της Ουκρανίας
Όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη γιατί ο Σι δεν μίλησε με τον Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν είπε σε τακτική ενημέρωση ότι η Κίνα είχε «ομαλή επικοινωνία» για το ζήτημα της Ουκρανίας. «Η Κίνα υποστηρίζει όλα τα μέρη να υποστηρίξουν την έννοια του αδιαίρετου ασφάλειας», είπε ο Wang.
Ο βοηθός του Zelenskiy Andriy Yermak χαρακτήρισε την Τρίτη μια ενδεχόμενη συνομιλία με τον ΣΙ «επικείμνενη».
Ο Σι φαίνεται να είναι απρόθυμος να μιλήσει με τον αντίπαλο του Πούτιν εν καιρώ πολέμου τόσο σύντομα μετά τη δήλωση συνεργασίας «χωρίς όρια» με τον Ρώσο ηγέτη στις 4 Φεβρουαρίου.
Αυτό δημιουργεί μια αντίθεση μεταξύ του Xi και τουλάχιστον 17 άλλων ηγετών κρατών — συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της G7– που έχουν μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο και, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι έχει απευθυνθεί σε τουλάχιστον 10 εθνικά νομοθετικά σώματα τον περασμένο μήνα, με πιο πρόσφατηο το Ιαπωνικό Τετάρτη.
Ενώ ο κορυφαίος απεσταλμένος της Κίνας στις ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι οι στενοί δεσμοί του Πεκίνου με τη Ρωσία και την Ουκρανία ήταν «πλεονέκτημα» στις ειρηνευτικές συνομιλίες, η απουσία επικοινωνίας μεταξύ Σι και Ζελένσκι εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της Κίνας για διαμεσολάβηση.
Background Notice
Το Πεκίνο, αν και έχει διακηρύξει ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εν τούτοις απείχε από ψήφισμα στο Συ,βούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή.Η Δύση επιχειρεί ποικιλοτρόπως να πιέσει το Πεκίνο να λάβει ξεκάθαρη θέση, ωστόσο ο Σι γνωρίζει καλά ότι για να συνεχίσει να ασκεί επιρροή στον Πούτιν πρέπει να διατηρεί αποστάσεις από το NATO και τη Δύση.
Ο Ταγίπ Ερτντογάν, τηρεί παρόμοια στάση, καθώς και πουλάει όπλα στην Ουκρανία και η Τουρκία είναι μέλος του NATO, έχει αρνηθεί να συμμετάσχει η Τουρκία στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. ΜΕ τον τρόπο αυτό ο ΜΕβλούτ Τσαβούσογλου κατάφερε να διοργανώσει και να παραστεί στην πρώτη πολιτική επαφή Ρωσίας – Ουκρανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Διαμεσολαβητική πρωτοβουλία ανέλαβε -για λογαριασμό του Ζελένσκι και με τη συνεργασία της Δύσης- ο πρωθυπυοργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Ο Ισραηλινός πρωθυπυοργός μίλησε με τον Ζελένσκι αλλά δεν τον συνάντησε από κοντά, ενώ είχε Μαραθώνιο διαβουλεύσεων με ον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, που διήρκεσε 3,5 ώρες. Εν συνεχεία επισκέφθηκε το Βερολίνο, ενώ είχε αλλεπάλληλες τηξλεφωνικές συνομιλίες με τον Μακρόν.
Ευ συνεχεία ο Μπένετ και η Κσένσετ απέρριψαν αίτημα του Ζελένσκι για αγορά της αντιπυραλικής ασπίδας Iron Dome.