Με εικονικό ράλι που έφτασε έως στο +12% άνοιξε το χρηματιστήριο της Μόσχας μετά από τρεις εβδομάδες σε αναστολή λειτουργίας, υποστηριζόμενο από τους λίγους τίτλους που τέθηκαν σε διαπραγμάτευση και τη διαρκή κρατική στήριξη που είχε προαναγγείλει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Σε εικονική πραγματικότητα παραπέμπει το ράλι του MOEX στη Ρωσία, καθώς μετά τρεις εβδομάδες σε αναστολή, το Χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε εκ νέου, μόνο με περιορισμένη διαπραγμάτευση σε επιλεγμένμες μετοχές και με πακτωλό κεφαλαίων από κρατική στήριξη. Έτσι, στην πραγματικότητα το ράλι δεν είναι παρά μια ακόμη προσπάθεια του Βλάντιμιρ Πούτιν να δημιουργήσει επίπλαστη αίσθηση ευφορίας, ενώ η χώρα του ταλανίζεται από τις κυρώσεις της Δύσης.
Ο δείκτης MOEX Ρωσίας εκτινάχθηκε έως και 12% στις 2.761 μονάδες την Πέμπτη προτού απωλέσει κάποια κέρδη, καθώς η αγορά άνοιξε εν μέρει ξανά για περιορισμένες συναλλαγές μετά από ένα μήνα διακοπής λειτουργίας.
Η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του MOEX
Παρά τη μεγάλη άνοδο, το ρωσικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο κόκκινο από τις αρχές του έτους, εξαιτίας του sell-off που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση.
Το εικονικό ράλι δια χειρός… Πούτιν
Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ρωσικές εταιρίες έχουν εξαιρεθεί από τους παγκόσμιους χρηματιστηριακοιύς δείκτες. Αυτό από μόνο του συνεπάγεται ρευστοποιήσεις από index tracking funds, ενώ η εξαίρεση ρωσικών τραπεζών από το Swift και η επιβολή capital controls και αντικινήτρων για πώληση μετοχών, στρεβλώνουν έτι περαιτέρω την εικόνα, καθώς παρεμποδίζεται η έξοδος επενδυτών.
Μάλιστα μεταξύ των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είναι η απαγόρευση πώλησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από ξένους και η επιβολή προμήθειας 30% σε πωλήσεις ρουβλιών και μετοχών.
Άνοιξε για λίγους
Το Χρηματιστήριο της Μόσχας επανέλαβε τις συναλλαγές σε 33 ρωσικές εταιρίες που περιλαμβάνονται στον δείκτη αναφοράς, όπως οι βαριές εταιρείες Gazprom και Sberbank, επιτρέποντας συναλλαγές μεταξύ 10 π.μ.
και 2 μ.μ. ώρα Μόσχας.
Ωστόσο, οι αρχές απαγόρευσαν τις ανοικτές πωλήσεις σε μετοχές και απαγόρευσαν σε ξένους να πουλήσουν ρωσικές μετοχές και ομόλογα σε ρούβλι OFZ μέχρι την 1η Απριλίου. Και οι 33 ρωσικές εταιρείες βρίσκονταν σε θετικό έδαφος στις αρχές του εμπορίου, με ισχυρά κέρδη από τη Sberbank (15,2%), τη Gazprom (17,5%) ), Rosneft Oil (15,3%), Lukoil (15%) και MMC Norilsk Nickel (14.1%).
Το χρηματιστήριο της Ρωσίας παρέμεινε σε αναστολή από τις 25 Φεβρουαρίου μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία και εν αναμονή της τιμωρίας των διεθνών κυρώσεων. Η Μόσχα διέταξε τα κύρια κρατικά επενδυτικά ταμεία της χώρας να αγοράσουν μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά το άνοιγμα.