Μετά τα κέρδη άνω του 4% της προηγούμενης εβδομάδας εν μέσω ελπίδων αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία, οι πιέσεις επανήλθαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν υπήρξε κάποια θετική έκβαση στον πόλεμο ο οποίος μαίνεται και ως φαίνεται θα διαρκέσει πολύ, ίσως πολλούς μήνες, με απροσδιόριστο ακόμη το μέγεθος της καταστροφής.
- Απώλειες 2,29% το 4ήμερο στο Χ.Α.
- Εγκλωβισμένο στο γεωπολιτικό ρίσκο το Χρηματιστήριο
- Φρούδες οι ελπίδες αποκλιμάκωσης, νέες πιέσεις στις μετοχές
Η παγκόσμια κοινότητα έχει μπει σε ένα πολύ σκοτεινό τούνελ όπου εκτός από τις ανθρώπινες ζωές και την ανυπολόγιστη καταστροφή στην Ουκρανία, φαίνεται πως αλλάζουν νόρμες και σταθερές δεκαετιών, καθώς είναι σε εξέλιξη ένα τεράστιο γεωπολιτικό «παιχνίδι», που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει. Η απόφαση εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, έρχεται να ξαναγράψει από την αρχή πολλά από τα… βιβλία της διεθνούς σκηνής σε οικονομικό, γεωπολιτικό, επιχειρηματικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.
Από οικονομικής και χρηματιστηριακής άποψης, η βίαιη «αποκόλληση» ενός σημαντικού γραναζιού της παγκόσμιας οικονομίας και επιχειρηματικότητας από το διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό σύστημα, όπως είναι η αποκοπή της Ρωσίας από την παγκόσμια αγορά, είναι ένα τεράστιο σοκ για όλη την οικονομία της Ευρώπης και όχι μόνο.
Στην ενέργεια τα… βιβλία ξαναγράφονται εκ νέου εν μέσω αναπόφευκτα τεράστιων κλυδωνισμών που δύναται με τη σειρά τους να φέρουν πολύ μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές στις εκάστοτε οικονομίες, ενώ κατά τα φαινόμενα η επισιτιστική κρίση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη… εξίσωση, όπως εκτιμούν διεθνείς φορείς κορυφαίου κύρους.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει να ανέβει έναν τεράστιο Γολγοθά τον οποίο συνθέτουν όλα τα ζητήματα και οι πληγές που ο πόλεμος ήδη έχει επιφέρει, όπως οι τιμές ενέργειας, οι πρώτες ύλες στα τρόφιμα, τα σιτηρά, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και η ευρύτερη περιχαράκωση κρατών και οικονομιών.
Ακόμη και σήμερα να σταματούσε ο πόλεμος, το παγκόσμιο οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό σύστημα έχει να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις, μια εκ των οποίων βεβαίως είναι και η αλλαγή πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τη Fed που έχει ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων μετά από χρόνια.
Αμηχανία στις αγορές, πτώση τζίρου στο Χ.Α.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι αγορές έδειξαν αυτή την εβδομάδα αμηχανία και μειωμένη διάθεση για νέα ρίσκα, με το ελληνικό χρηματιστήριο – ως μικρή, περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά – να ξεμένει από δυνάμεις και τζίρο, ο οποίος μειώθηκε κατακόρυφα αυτό το 4ήμερο, απόδειξη ότι οι ισχυροί σταμάτησαν πολλές από τις κινήσεις τους.
Από τα 100 και τα 120 εκατ. ευρώ έως πρόσφατα και τα 95 εκατ. ευρώ που είναι ο μέσος τζίρος του 2022, αυτή την εβδομάδα είχαμε δύο συνεδριάσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ο τζίρος έφτασε στα 65,34 εκατ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 62,20 εκατ. ευρώ. Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τήρησαν στάση αναμονής, νέες αγορές δεν υπήρξαν, οπότε εύλογα η αγορά «κρέμασε» χαμηλότερα.
Πάντως, σε εγχώριο επίπεδο δε λείπουν οι θετικές ειδήσεις και εξελίξεις που σε ένα διαφορετικό διεθνές timing, θα μπορούσαν να ωθήσουν το Χ.Α. εκ νέου προς τις 900 ή 950 μονάδες. Την προηγούμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από BB σε BB (high), μετατρέποντας όμως το outlook της ελληνικής οικονομίας σε σταθερό, από θετικό. Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης έρχεται μετά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, τη μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα και την εκρηκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 που έφτασε το 8,3%.
Συνάμα, εξαιρετικές ήταν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζικών ομίλων, πολύ καλές επιδόσεις καταγράφονται στη βιομηχανία (ElvalHalcor, Τιτάν, Cenergy Holdings κ.α.), ενώ μεγάλη είναι η ευρύτερη κινητικότητα που καταγράφεται στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών.
Τα κυοφορούμενα deals και οι συμφωνίες και συνεργασίες κάθε είδους δεν έχουν πάψει, ενώ η ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα, αν και εφόσον υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, θα επαναφέρει στο προσκήνιο όλα τα θετικά που καταγράφονται στην ελληνική επιχειρηματικότητα και είχαν οδηγήσει το Χ.Α. στο πρότερο ράλι προ της εισβολής, που είχαν φέρει την αγορά ανάμεσα στις πρώτες σε απόδοση σε όλο τον κόσμο.
Πωλητές λόγω τριημέρου οι επενδυτές
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης λοιπόν οι δραστηριοποιούμενοι στο Χ.Α. προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, καθώς την Παρασκευή που θα έχει αργία η ελληνική αγορά, τα ξένα χρηματιστήρια θα λειτουργούν, οπότε πολλά μπορούν να συμβούν. Ο Γ.Δ. έκλεισε την Πέμπτη στις 843,11 μονάδες με απώλειες 1,38%, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 1,40%, τον Mid Cap στο -0,69% και τον τραπεζικό δείκτη στο -1,23%, με κλείσιμο στις 605,13 μονάδες.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Έτσι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο και σε τέσσερις συνεδριάσεις ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 2,29%, o FTSE 25 έχασε 2,15%, ο Mid Cap στο -1,52%, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 2,19%. Από την αρχή του 2022, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 5,62%, ο FTSE 25 χάνει 5,21%, ο Mid Cap -2,38% και ο τραπεζικός δείκτης 5,25%.
Στο χώρο του Large Cap μόνο η Lamda Development έκλεισε θετικά ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Από εκεί και πέρα, πτώση 4,40% είχε ο Τιτάν, -4,21% η Viohalco, στο -3,65% η Σαράντης, -3,26% η Aegean Airlines, άνω του 2% έχασαν οι Coca Cola HBC και ΕΥΔΑΠ και άνω του 1% οι ΟΤΕ, Eurobank, Jumbo, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Quest Συμμετοχών, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.
Ο ΟΠΑΠ μετά το +3,43% της Τετάρτης λόγω του πολύ μεγάλου μερίσματος, υποχώρησε μόλις 0,46% την Πέμπτη δείχνοντας ανθεκτικότητα, ενώ διακίνησε ξανά το μεγαλύτερο τζίρο με 11,28 εκατ. ευρώ.
Στον Mid Cap πτώση 4,69% είχε η Cenergy Holdings, στο -2,87% η Briq Properties, -2,16% η Πλαίσιο, -2,21% η ΕΧΑΕ, ενώ θετικά κινήθηκαν οι Παπουτσάνης, Reds, Fourlis και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς 41 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 68 που υποχώρησαν.