Αφού τα καμπανάκια δεν ήταν αρκετά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σήμανε πλέον συναγερμό για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, τολμώντας μάλιστα να πει τη λέξη από “Σ” την οποία αρνούνται μετ επιτάσεως οι περισσότεροι αξιωματούχοι σε Fed και ΕΚΤ.
Στασιμοπληθωριστικές τάσεις προκαλεί η «τέλεια καταιγίδα» που ζούμε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Η επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα να αναφερθεί το καυτό ζήτημα του κινδύνου στασιμοπληθωρισμού, εξαιτίας της αύξησης επιτοκίων και της ανθεκτικότητας των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ την ίδια στιγμή δεν αυξάνονται οι μισθοί και μειώνεται η κατανάλωση, αποτελεί σαφές μήνυμα τόσο για την Ελλάδα, όσο και στο πλαίσιο της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει αποφύγει να διατυπώσει δημοσίως θέσεις που αμφισβητούν το κυριάρχο αφήγημα στην ΕΚΤ. Ο Γιάννης Στουρνάρας, όμως, δεν άγεται από στιγμές και συγκυρίες, αλλά επιλέγει προσεκτικά το χρόνο, το πλαίσιο και προβλέπει τις πιθανές ερμηνείες των δηλώσεών του.
Συνεπώς, η επισήμανση του στασιμοπληθωρισμού δεν είναι τυχαία ή παρεμπίπτουσα, αλλά κεντρικό μήνυμα, Τώρα, μένει να διαφανεί η αντίδραση της ΕΚΤ.
Οι δηλώσεις Στουρνάρα
Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενισχύσει όλα τα τρωτά σημεία του συστήματος και έχει περιπλέξει την κατάσταση.
«Αναπόφευκτα, οι προοπτικές για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα επηρεάζονται από αβεβαιότητες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι παράγοντες της αγοράς μπορεί να χρειαστεί να περιηγηθούν σε θυελλώδη και αχαρτογράφητα ύδατα τους επόμενους μήνες»
ανάφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα θετικά για την Ελλάδα
Ο κ . Στουρνάρας ανέφερε ότι όσον αφορά στην ελληνική οικονομία υπάρχουν ισχυροί ούριοι άνεμοι καθώς το 2021 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3%. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι ευνοϊκές με την αύξηση της απασχόλησης να επιταχύνεται και την ανεργία να μειώνεται. Η Ελλάδα δικαιούται να λάβει περισσότερα από 70 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων τα επόμενα επτά χρόνια. Περίπου τα μισά από αυτά τα κεφάλαια (30,9 δισ. ευρώ) σχετίζονται με το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU). Τα υπόλοιπα είναι διαρθρωτικά κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027.
Οι κίνδυνοι είναι… σίγουροι
Ωστόσο ο ίδιος προειδοποίησε ότι «ο δρόμος μπροστά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς τα σημάδια από την πανδημία είναι ακόμα ορατά, ενώ νέες και απρόβλεπτες προκλήσεις είναι κάτι παραπάνω από διαφαινόμενες. Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αποτελούν ένα σημαντικό αρνητικό σοκ από την πλευρά της προσφοράς, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή και να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας. Επιπλέον, μια πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης εγκυμονεί σημαντικούς δυσμενείς κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας.