Νέα ρητορική που αυξάνει την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5% στη συνεδρίαση της FOMC τον στις 3-4 Μαΐου, υιοθέτησε σε συνέδριο ο πρόεδρος της Fed Τζέι Πάουελ, αν και δεν αναγνώρισε κινδύνους στασιμοπληθωρισμού.
Η Fed πρέπει να κινηθεί «ταχύτατα» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να το επιτύχει αυτό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
Ο Πάουελ απαντώντας σε ερώτηση ξεκαθάρισε απάντησε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό εμπόδιο στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, εφόσον κάτι τέτοιο δείξουν τα δεδομένα. Η απάντηση -αν και λογική- προκάλεσε γέλια στο πάνελ. Στην πραγματικότητα το επίδικο της ερώτησης ήταν αν υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις στη FOMC που θα μπορούσαν να μετριάσουν την αντίδραση, κάτι που αρνήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της Fed.
Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο της Εθνικής Ένωσης για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων, ο Πάουελ τόνισε ότι η αγορά εργασίας είναι «πολύ ισχυρή» και ο πληθωρισμός «πολύ υψηλός».
«Υπάρχει προφανής ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα στην επαναφορά της νομισματικής πολιτικής μας σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και στη συνέχεια να κινηθούμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα αν αυτό είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών».
Σύσφιξη παρά το γεωπολιτικό ρίσκο
Ο κ. Πάουελ σημείωσε επίσης ότι είναι αναγκαία μια σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παρά την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αναμένεται να εντείνει τις βραχυπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις στις τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τα εμπορεύματα, σε μια περίοδο «ήδη υψηλού πληθωρισμού», προειδοποίησε.
«Αυξάνεται ο κίνδυνος μια παρατεταμένη περίοδος υψηλού πληθωρισμού να οδηγήσει τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη να κινηθεί η επιτροπή ταχύτατα όπως προανέφερα» πρόσθεσε.
Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Οι προσδοκίες πληθωρισμού
Ο ίδιος απέρριψε τις ανησυχίες ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσει ύφεση, λέγοντας ότι το 1965, το 1984 και το 1995 η Fed κατόρθωσε να επιβραδύνει μια οικονομία που είχε υπερθερμανθεί χωρίς να την οδηγήσει σε απότομη συρρίκνωση.