Μαθαίνοντας να ζουν με τα νέα δεδομένα που η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία έχει επιφέρει, οι αγορές συνέχισαν και την Τρίτη 22 Μαρτίου ανοδικά, έχοντας ήδη καταγράψει αρκετά σημαντική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά τους, επιβεβαιώνοντας ότι «διψούν» να επιστρέφουν στο… έλασσον της κανονικότητας που ασφαλώς θα είναι διαφορετική μετά τον πόλεμο.
- Έχοντας περάσει το ισχυρό πρώτο σοκ, οι αγορές δείχνουν αντοχές
- Ανοδικά το Χ.Α. αλλά ξανά με το 50% του μέσου τζίρου του 2022
Δεν είναι τυχαίο ότι η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η καλύτερη από το Νοέμβριο του 2020 για κορυφαίους δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου επενδυτικού συστήματος όπως S&P 500 και Dow Jones, ενώ τόσο οι συγκεκριμένοι δείκτες, όσο και οι ευρωπαϊκοί αλλά και το Χ.Α. έχουν καλύψει ένα σημαντικό μέρος από την τεράστια ρωγμή που προκλήθηκε μετά τις 24 Φεβρουαρίου οπότε και ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι αγορές, μολονότι συνεχίζουν να βρίσκονται σε περίοδο μεγάλων αναταράξεων, προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα που φέρνει η νέα τάξη πραγμάτων στον τομέα της ενέργειας, αλλά και η βίαιη «αποκόλληση» ενός σημαντικού γραναζιού της παγκόσμιας οικονομίας και επιχειρηματικότητας από το διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό σύστημα.
Μένει να δούμε αν τα πρόσφατα χαμηλά στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου είναι και τα… οριστικά χαμηλά αυτής της περιόδου, ή να θα έχουμε νέους ισχυρούς κλυδωνισμούς που θα φέρουν καινούριες αναταράξεις και νέα χαμηλά.
Οι δείκτες
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν ανοδικά το πρωί με τον Hang Seng να κερδίζει 667,94 μονάδες ή ποσοστό 3,15%, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,48% και ο Asia Dow +1,43%. Οι ευρωπαϊκές αγορές επίσης κινήθηκαν ανοδικά βελτιώνοντας περαιτέρω την εικόνα και την απόστασή τους από τα πρόσφατα χαμηλά, με τον CAC 40 στο Παρίσι να κλείνει στο +1,17%, τον DAX στη Φρανκφούρτη +1,02%, τον ισπανικό IBEX 35 στο +1,17% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στο +0,85%. Συνάμα, θετικά κινούνται και οι τρεις δείκτες της Wall Street με τον Nasdaq να ξεχωρίζει με άνοδο 1,76%.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο επίσης έχει κάνει σημαντική αντίδραση ανασύνταξης και μερικής αποκατάστασης από τα χαμηλά των 789,66 μονάδων που βρέθηκε στις 8 Μαρτίου. Μια αιχμή τον τραπεζικό κλάδο το Χ.Α. έχει σημαντική αντίδραση έκτοτε, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 9,86%, τον FTSE 25 στο +10,82%, τον Mid Cap +5,15% και τις τράπεζες +20,55%.
Φυσικά, η αντίδραση της ελληνικής αγοράς πάτησε και σε εγχώριους παράγοντες όπως είναι οι εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζικών ομίλων, οι πολύ καλές επιδόσεις στη βιομηχανία (ElvalHalcor, Τιτάν, Cenergy Holdings κ.α.), αλλά και η μεγάλη κινητικότητα που εκ των πραγμάτων καταγράφεται στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών.
Τα κυοφορούμενα deals και οι συμφωνίες και συνεργασίες κάθε είδους δεν έχουν πάψει, ενώ η ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα, αν και εφόσον υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, θα επαναφέρει στο προσκήνιο όλα τα θετικά που καταγράφονται στην ελληνική επιχειρηματικότητα και είχαν οδηγήσει το Χ.Α. στο πρότερο ράλι και ανάμεσα στις κορυφαίες αποδόσεις του κόσμου έως τα μέσα του Φεβρουαρίου.
Η συνεδρίαση της Τρίτης
Η συνεδρίαση της Τρίτης στο Χ.Α. ήταν αρκετά ρηχή, συνεχίζοντας στο μοτίβο της Δευτέρας όπου καταγράφηκε ο μικρότερος τζίρος από τις 5 Ιανουαρίου με 44,32 εκατ. ευρώ. Στη σημερινή συνεδρίαση ο τζίρος έφτασε στα 49,19 εκατ. ευρώ, ξανά πολύ μακριά από τα 95 εκατ. ευρώ που είναι οι μέσες συναλλαγές του 2022.
Η άνοδος δηλαδή προήλθε πρωτίστως λόγω απουσίας νέων πωλήσεων, κάτι βεβαίως ενθαρρυντικό, όμως από την άλλη πλευρά, νέες εισροές δεν παρατηρούνται. Πάντως, η αγορά δείχνει να μη θέλει να χάσει την περιοχή των 850 μονάδων, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 867,54 μονάδες με άνοδο 0,96% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ στο χαμηλό βρέθηκε στις 859,59 μονάδες (+0,03%) στις 14:27 μ.μ.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.093,65 μονάδες με άνοδο 1,16%, ο Mid Cap στις 1.480,51 μονάδες με άνοδο 0,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 624,17 μονάδες με άνοδο 2,14%.
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 3% οι Alpha Bank και Τιτάν, άνω του 2% κέρδισαν οι Μυτιληναίος, Εθνική, Ελλάκτωρ και Jumbo, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Coca Cola HBC, Eurobank, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, πιέσεις σε ποσοστό 2,10% δέχτηκε η Quest Συμμετοχών και -1,10% η ΓΕΚ Τέρνα.
Στον Mid Cap κέρδη 3,68% είχε η Epsilon Net λόγω εξαιρετικών (ξανά) αποτελεσμάτων, στο +4,75% η Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ κέρδη είχαν και οι Profile, Reds, Πλαστικά Θράκης, Cenergy Holdings κ.α.
Στην ευρύτερη αγορά καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Byte Computer, Ideal Holdings (λόγω καλών αποτελεσμάτων και εξαγοράς στην Αφρική), Δρομέας και Ίντεργουντ, ενώ υποχώρησαν οι Yalco, Frigoglass, Lavipharm, Ακρίτας, CPI, Alpha Trust Αδρομέδα, Intralot, Δομική Κρήτης, Premia και Μοτοδυναμική. Στο σύνολο της αγοράς 62 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 49 που υποχώρησαν.