Κρέμασε το ελληνικό χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Δευτέρας η οποία ήταν κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα και συντήρησης, αν και δεν έλειψαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, τόσο για κάποιες μετοχές του FTSE 25 όσο και του μεσαίου χώρου. Η αγορά μετά την πρόσφατη αντίδρασή της από τα χαμηλά των 789,66 μονάδων που βρέθηκε στις 8 Μαρτίου, αναζητά τις νέες ισορροπίες πάνω από το όριο των 850 μονάδων, όμως σ’ αυτή τη φάση δεν υπάρχουν δυνάμεις και πίστη για κίνηση προς τις 880-900 μονάδες.
- Ο μικρότερος τζίρος των τελευταίων 51 συνεδριάσεων
- Πτωτικά η πλειονότητα των blue chips, στάση αναμονής από τους ισχυρούς
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συναλλαγές σήμερα κατήλθαν στα 44,32 εκατ. ευρώ επίδοση που είναι η μικρότερη των τελευταίων 51 συνεδριάσεων, καθώς η αμέσως πιο «στεγνή» ήταν στις 5 Ιανουαρίου 2022, στο ξεκίνημα του έτους που παραδοσιακά τα ισχυρά χαρτοφυλάκια απέχουν.
Η εικόνα του Γενικού Δείκτη
Ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έφτασε έως το υψηλό των 870,21 μονάδων όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει αυτά τα επίπεδα και μετά από αρκετές παλινδρομήσεις, λίγο πριν τις 16:00 μ.μ. άρχισε να κρεμάει σε αρνητική τροχιά, φτάνοντας έως το χαμηλό των 854,90 μονάδων, για να κλείσει στο τέλος στις 859,32 μονάδες με πτώση 0,41%.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.069,58 μονάδες με πτώση 0,58%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.470,57 μονάδες με απώλειες 0,57%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 611,11 μονάδες με νέα πτώση 1,22%.
Στις τράπεζες υπήρχε «μαγιά» κερδών για κατοχύρωση, καθώς από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου έως την περασμένη Παρασκευή η Eurobank είχε κερδίσει 32,22%, η Πειραιώς ήταν στο +19,83%, η Εθνική +14,66% και η Alpha Bank +10,52%.
Η δημοσίευση πολύ ικανοποιητικών αποτελεσμάτων για το 2021 από όλες τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις από τις διοικήσεις ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή στις προβλέψεις τους για το 2022 και στα μεσοπρόθεσμα επιχειρησιακά τους σχέδια, έχουν περιορίσει τις αρχικές ανησυχίες για την επίδραση της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, καθώς μάλιστα δεν έχουν αξιοσημείωτη άμεση έκθεση στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Σήμερα λοιπόν υπήρξε ελεγχόμενου εύρους κατοχύρωση κερδών, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 2,82%, την Πειραιώς στο -1,70%, την Alpha Bank -1,53%, ενώ θετικά ξεχώρισε η Εθνική που ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,97%.
Θετικά τα μάκρο…
Θυμίζουμε πως το βράδυ της Παρασκευής ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από BB σε BB (high), μετατρέποντας όμως το outlook της ελληνικής οικονομίας σε σταθερό, από θετικό. Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης έρχεται μετά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, τη μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα και την εκρηκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 που έφτασε το 8,3%.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά τους κινδύνους που προκύπτουν από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα μειώσει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από τη φετινή άνοδο του ΑΕΠ. Το κλειδί για την ανάπτυξη περνά μέσα από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την πτώση του ελλείμματος και την περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζών.
Στο ταμπλό
Στον υπόλοιπο Large Cap, θετικά κινήθηκαν μετοχές όπως Viohalco (+2,95%), Motor Oil (+2,98%), Lamda Development, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ, ενώ πιέστηκαν οι Σαράντης (-3,69%), ΕΥΔΑΠ (-2,17%), ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo κ.λπ.
Στον Mid Cap απώλειες άνω του 4% είχε η Cenergy Holdings συνεχίζοντας την πορεία διόρθωσης καθώς είχε χάσει 2,74% την Παρασκευή και 7,36% την Πέμπτη, άνω του 3% υποχώρησε η Reds και άνω του 2% οι Autohellas, Profile και Intracom Holdings. Στην ευρύτερη αγορά θετικά κινήθηκαν οι ΑΝΕΚ, Lavipharm, Centric, Ευρωσύμβουλοι, Μοτοδυναμική, Π. Πετρόπουλος, Έλτον, ΑΒΕ και Δρομέας.
Στον αντίποδα, πιέστηκαν οι Attica Bank, Φιερατέξ, Ιατρικό Αθηνών, Ακρίτας, Δομική Κρήτης, Quality & Reliability, Ίντεργουντ και Νάκας. Στο σύνολο της αγοράς 53 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 60 που υποχώρησαν.