Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ ακολυθούν η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Αυστραλία και η Κίνα. Η Αυστραλία, επίσης, φαίνεται ότι κινείται ιδιαίτερα επιθετικά, αυξάνοντας δραστικά τις αμυντικές της δαπάνες εσχάτως.
Σε σύγκριση των μετα-πολεμικούς ειαγωγείς όπλων (από το 1950), η Αυστραλία βρίσκεται στην 15η θέση. Εξετάζοντας τα τελευταία 25 χρόνια, η χώρα βρίσκεται στη 10η θέση.
Οι φόβοι για την ασφάλεια που σχετίζονται με την αστάθεια στην Ασία ήταν μέρος του λόγου για τον οποίο η Αυστραλία και πολλές χώρες της περιοχής αύξησαν τις δαπάνες για μεγάλα όπλα.
Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας συνέβαλαν επίσης στην αντιληπτή ανάγκη για αμυντική τεχνολογία στην περιοχή.
Ενώ η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας, η Σαουδική Αραβία, αγοράζει κυρίως αμερικανικά όπλα. Η Κίνα αναπτύσσει επίσης τη δική της αμυντική βιομηχανία.
Auditor’s note
Τα στοιχεία σκιαγραφούν μια εξοπλιστική κούρσα στην κεντρική Ασία, γεγονός που υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεωπολιτικών εντάσεων, θα μπορούσε να καταδεικνύει το επόμενο -αν όχι ήδη τρέχον- πεδίο αντιπαράθεσης διεθνών δυνάμεων και παραγωγής κινδύνων.Το ζήτημα που ανακύπτει είναι αν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των χωρών λειτουργεί αποτρεπτικά για πιθανούς επιβουλείς, ή αν αποτελεί βήμα στην κατεύιθυνση κλιμάκωσης και εκτράχυνσης ενεργών μετώπων.
Αν και στην περίπτωσητ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας οι αγορές οπλικών συστημάτων εντάσσονται στο πλαίσιο της εξοπλιστικής διπλωματίας, σίηουρα δεν ισχύει το ίδιο για Αίγυπτο, Νότια Κορέα, Ινδία, Πακιστάν και Αυστραλία.
Τα γεωπολιτικά ζευγάρια έχουν ως εξής: Ινδία – Πακιστάν, Κίνα – Αυστραλία, Η Σαουδική Αραβία έχει ανοιχτό μέτωπο με τους Χούτι, το Κατάρ παίζει ταυτόχρονα σε πολλά πεδία και η Αίγυπτος που επανεξοπλίζεται για να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές απειλές στην περιοχή της.