Αντανακλαστικά επέδειξαν οι αγορές την εβδομάδα που πέρασε, με τους επενδυτές να επιχειρούν να πλοηγηθούν στο ναρκοπέδιο που δημιουργούν οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις και οι πρωτοβουλίες πολιτικών και κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπισή τους. Η εβδομάδα κλείνει εν πολλοίς με θετική νότα, αλλά σε περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας και γεωπολιτικού ρίσκου, το οποίο δεν επιτρέπει τον σχηματισμό προβλέψεων.
Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές κατά το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας, σημειώνοντας και δύο σερί ανοδικές συνεδριάσεις στην εκπνοή. Οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν θετικές ειδήσεις και πόνταρας -με σχετική ευκολία- στην προοπτική αποκλιμάκωσης των εντάσεων. Παράλληλα, όμως, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, επέμειναν σε στρατηγικές απομόχλευσης και διαφοροποίησης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.
Γεωοικονομία: Η Ρωσία πλήρωσε κουπόνια σε… δολάρια
Την Παρασκευή έγινε σαφές ότι η Ρωσία διεκπεραίωσε μεν, αλλά με κάποια προβλήματα, τις πληρωμές κουπονιών από δύο eurobonds, αποφεύγοντας τη χρεοκοπία. Κρίσιμος ήταν ο ρόλος των JP Morgan και Citigroup στη διαδικασία. Από τα στοιχεία προέκυψε η υπαναχώρηση της Ουάσιγκτον στο θέμα συναλλαγής της Ρωσίας με δολάρια και διακανονισμού συναλλαγών, τα οποία είχε περιορίσει με κυρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην οδηγήσουν σε τεχνική χρεοκοπία τη Ρωσία, τουλάχιστον όχι για την ώρα. Οι εξελίξεις αυτές συνέβαλλαν στην ενίσχυση των προσδοκιών για πρόοδο στις διπλωματικές επαφές.
Η εικόνα των αγορών
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Χρηματιστηριακή εβδομάδα η οποία διατήρησε το συντονισμένο βηματισμό με την διεθνή τάση. Η νευρική εικόνα από τα εναλλασσόμενα ημερήσια πρόσημα ενίσχυσαν την εγρήγορση σε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους συμμετέχοντες διατηρώντας τον υψηλό βαθμό συμμετοχής των επενδυτών στις ημερήσιες συναλλαγές.
Η μείωση της αρνητικής μεταβλητότητας και η εντός ορίων κατοχύρωση κερδών από το γρήγορο ράλι –απόρροια και των ικανοποιητικών επιδόσεων κερδοφορίας που υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις – συνέβαλαν στο να μην χαθεί η δυναμική της ανάκαμψης, με την αγορά πλέον να αναμένει νέα από τις αποψινές αξιολογήσεις της Moody’s και της DBRS που θα ενισχύσουν ψυχολογία και θα φτιάξουν κλίμα για την συνέχεια.
Οι διεθνείς αγορές
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο την Παρασκευή για να κλείσει την εβδομάδα περισσότερο από 5% υψηλότερα, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών και την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Νοέμβριο του 2020.
Οι κινήσεις της αγοράς ήρθαν καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve και Τράπεζας της Αγγλίας ενώ ακολούθησε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Από την πλευρά των εταιρειών, η γερμανική εταιρεία όπλων Rheinmetall κέρδισε σχεδόν 5% αφού η UBS, η Deutsche Bank και η HSBC αύξησαν τις τιμές-στόχους για τη μετοχή. Η Interroll και η Bachem Holding βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση με απώλειες μεγαλύτερες του 9% μετά την ανακοίνωση των κερδών τους. Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε την εβδομάδα γύρω στο επίπεδο των 14.400 μονάδων καταγράφοντας κέρδη για δεύτερη σερί εβδομάδα.
Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της ευρωζώνης, κέρδισε 0,44%, στις 3.902,44 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,17%, στις 14.413,09 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 0,12%, στις 6.620,24, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,29%, στις 7.406,60 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,41%, στις 24.222,16 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε ελαφρά κατά 0,07%, στις 8.417,60.
Οι μετοχές που… ξεχώρισαν
Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η ελβετική εταιρεία logistics Interroll και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Bachem απώλεσαν άνω του 9%, στον πυθμένα του Stoxx 600, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους για το 2021.
Κοντά στην κορυφή του πανευρωπαϊκού δείκτη, η γερμανική εταιρεία εξοπλιστικών συστημάτων Rheinmetall κέρδισε 4,7%, αφότου οι UBS, Deutsche Bank και HSBC αύξησαν την τιμή – στόχο για τη μετοχή της. Η βρετανική εταιρεία Softcat, του κλάδου της πληροφοριακής τεχνολογίας, είδε τη μετοχή της να κερδίζει 6%, αφότου η Berenberg αναβάθμισε τη σύστασή της σε “buy” από “hold.”
Σταθεροποιείται ο δείκτης φόβου
Ο Δείκτης Μεταβλητότητας επί του S&P 500, ο VIX, διαπραγματεύτηκε στις 24,47 αυτή την Παρασκευή 18 Μαρτίου, σημειώνοντας πτώση 1,2% από την προηγούμενη συνεδρίαση. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, το USVIX έχασε 3,28%. Τους τελευταίους 12 μήνες, ο VIX είναι 3,52% υψηλότερα.
Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης ο VIX αναμένεται να τιμολογηθεί στο 30,10 έως το τέλος αυτού του τριμήνου και στις 28,25 στο12μηνο.
Η μεταβλητότητα είναι σε σαφώς αυξημένα και αρκετά υψηλά επίπεδα. Παράλληλα όμως επιδεικνύει διάθεση σταθεροποίησης, που ερμηνεύεται ως εμπέδωση της αβεβαιότητας και αντικατοπτρίζει την προσπάθεια των αγορών να δουν μέσα από την ομίχλη του πολέμου.
Το γεωπολιτικό σκηνικό
Μικρή είναι μέχρι στιγμής η πρόοδος μεταξύ των διαπραγματευτών Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις, παρά τις συνομιλίες, συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις. Οι τιμές βασικών εμπορευμάτων συνεχίζουν το ράλι τους, καθώς οι φόβοι για σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και συνεχιζόμενων προβλημάτων στο πεδίο της προσφοράς εντείνονται.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε την Παρασκευή το πρωί (ώρα ανατολικών ΗΠΑ) με τον ομόλογό του της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο “δεν επιθυμούσε να δει μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 20%, προειδοποιώντας παράλληλα για σημαντική αβεβαιότητα οικονομικών προοπτικών εν όψει. Συμπλήρωσε δε ότι η ρωσική οικονομία υφίσταται μια μεγάλης κλίμακας δομική αναπροσαρμογή”, εν μέσω ενός μπαράζ διεθνών κυρώσεων.
Προηγουμένως Fed και BoE είχαν αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ επίσπευση των κινήσεων απόσυρσης των μέτρων στήριξης σηματοδότησε η ΕΚΤ. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας με τον πληθωρισμό να καλπάζει σε επίπεδα άνω του 50%.