Έντονα ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα συμβόλαια του πετρελαίου τόσο στο Σικάγο όσο και στο Λονδίνο καθώς η αγορά αφομοιώνει τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία μέτα από την έκθεση της IEA που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και εντοπίζει έλλειμμα 3 εκατ., βναρελιών ημερησίως από το αργό και τα προϊόντα του από τον Απρίλιο!
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI αυξήθηκαν πάνω από 100 δολάρια ανά βαρέλι την Πέμπτη μετά από πτώση για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, καθώς η IEA προειδοποίησε ότι περίπου 3 εκατομμύρια bpd ρωσικής παραγωγής πετρελαίου που θα μπορούσαν να εκλείψουν από τις αγορές λόγω των δυτικών κυρώσεων. Ακόμασ και η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης λόγω των υψηλότερων τιμών αποτιμάται στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που σημαίνει ότι δημιουργείται έλλειμμα προσφοράς, σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
Η κίνηση ακολούθησε μια διολίσθηση 13% από τις αρχές αυτής της εβδομάδας εν μέσω αιφνιδιαστικής αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, ενδείξεων προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας και φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης της Κίνας λόγω των lockdown που προκλήθηκαν από τον Covid.
Τα στοιχεία της EIA έδειξαν την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. αψηφώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών. Τα futures του WTI διαπραγματεύονται πλέον περίπου 26% κάτω από το πρόσφατο υψηλό των 130,5 δολαρίων που επιτεύχθηκε στις 7 Μαρτίου για να επιστρέψουν στα επίπεδα που κινούνταν στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στο ταμπλό το WTI σημειώνει κέρδη 7,74% στα 102,4 δολάρια και το Brent ενισχύεται κατά 8,14% στα 106 δολάρια. Οι αντιδράσεις των αγορών είναι απόρροια της έντονης μεταβλητότητας και του αυξημένου κινδύνου. Η ορατ’ότητα παραμένει περιορισμένη τόσο στο γεωπολιτικό όσο και στο γεωοικονομικό επίπεδο. Έτσι, καθώς οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία πλήττουν την προσφορά, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή της, όπως οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν για την επανενεργοποίηση της JCPOA και τα ανοίγμα στη Βενεζουέλα, σε συνδυασμό με την προσπάθεια σταθεροποίησης της Λιβύης.