Τα τραπεζικά αποτελέσματα χρήσης 2021 των 4 συστημικών τραπεζών κρίνονται στο σύνολό τους ως μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη μετά την διετή σχεδόν πανδημία. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι τράπεζες κατάφεραν να μην επηρεαστούν από την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς οι χορηγήσεις στο διάστημα 2020 -2021 έγιναν με εξαιρετική φειδώ και με έλεγχο πολλών δεδομένων στις επιχειρήσεις.
Γράφει: Ο Ιχνηλάτης,,,
Βάσει των δημοσιευμένων καταστάσεων, ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL’s) ως προς το συνολικό δανεισμό διαμορφώνεται κοντά στο 12% και οι προοπτικές για το 2022-2023 είναι ότι σταδιακά θα μειωθούν προς το 10% και από το 2023 σε μονοψήφιο ποσοστό προς το 7-8%. Σύμφωνα με ρεπορτάζ σε τραπεζικούς κύκλους, φαίνεται ότι κατά την περίοδο του πολέμου, τα περισσότερα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά.
Εκεί που ίσως προβληματίζονται οι τράπεζες είναι η εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του 7% τον Φεβρουάριο και ενδεχομένως ακόμη υψηλότερα τον Μάρτιο 2022. Σε αμιγώς επενδυτικό και λογιστικό επίπεδο, η εκτίναξη του πληθωρισμού οδηγεί σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και σε αντίστροφη μείωση της αξίας τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα που είναι προς πώληση (εμπορικό χαρτοφυλάκιο) θα πουληθούν σε μικρότερη τιμή απ’ ότι είχαν αγοραστεί στο διάστημα 2019-2021. Εκεί κάποιες τράπεζες ίσως γράψουν μικρές υποαξίες. Αντίθετα, στα ομόλογα προς διακράτηση (hold to maturity) η άνοδος των αποδόσεων μπορεί να φέρει υψηλότερες αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια.
Επίσης , έμμεση επίπτωση θα υπάρξει από την μείωση εκδόσεων εταιρικών ομολόγων λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Οι τράπεζες περιμένουν ότι τα έσοδα από τα εταιρικά ομόλογα το α’ εξάμηνο 2022 θα διαμορφωθούν στο 50-60% των αντίστοιχων εκδόσεων του 2021.
Ο πληθωρισμός επιβαρύνει βιομηχανίες, εμπόριο και τουρισμό
Ο φόβος από την άνοδο του πληθωρισμού είναι έμμεσος αφού κάποιοι μεγάλοι πελάτες από βιομηχανικούς κλάδους αλλά και από τους εμπορικούς κλάδους θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερες δόσεις στα δάνειά τους εάν αυτά είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Οι δόσεις αυτές θα προστεθούν και στο υψηλότερο κόστος λειτουργίας και αυτό θα οδηγήσει νομοτελειακά στο ‘κοκκίνισμα’ κάποιων δανείων.
Ιδιαίτερα επίφοβος κλάδος για τις τράπεζες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό δανειακής επιβάρυνσης και αρκετές εξ’ αυτών παλιά δάνεια που είναι σε ρύθμιση. Ξενοδόχοι , tour operators ελπίζουν να κυλήσει θετικά το γ’ τρίμηνο 2022 σε ότι αφορά τις κρατήσεις από το εξωτερικό ώστε να μπορέσουν να είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους. Η πολιτική και των 4 συστημικών τραπεζών ως προς τον τουριστικό κλάδο θα είναι αρκετά ελαστική αφού ο κλάδος αποτελεί στόχο ανάπτυξης για όλες τις τράπεζες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και οι 4 τράπεζες θα λειτουργήσουν αρκετά υποστηρικτικά προς τις τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις ιδιαίτερα εάν αυτές είναι σε ευάλωτες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος.