Σε εκ βάθρων αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής οδηγείται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ από τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς προκύπτει ότι το ζήτημα συζητείται σε ανώτατο επίπεδο. Επίσης, η έλλειψη αντιδράσεων από την αντιπολίτευση -έως τώρα- αποτελεί επίσης ένδειξη.
Το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που δαθέτει η Ελλάδα, επαναφέρει στο προσκήνιο με δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να βαλει το ζήτημα στη δημόσια σφαίρα μέσα από το διάγγελμα για τα μέτρα στήριξης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η ανακίνηση του θέματος και μάλιστσα μετά από συνάτηση κορυφής
Χρονικά, το διάγγελμα αυτό ακολουθεί τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογαν, με τον οποίο -όπως ανακοινώθηκε- συζητήθηκε η πλήρης ατζέντα των διμερών θεμάτων. Κατ επέκταση στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα των υφρογονανθράκων στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τί ειπώθηκε και σε πιο επίπεδο βρίσκεται η συγκεκριμένη συνεννόηση.
Παράλληλα, το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο τέθηκε και από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουδί Ακάρ σε συνομιλία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση. Ο Ακάρ αναφέρθηκε όμως και σε προοπτική συνδυαχείρισης του Αιγαίου, προκαλώντας αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά.
Οι έως τώρα εξελίξεις συνθέτουν έναν οδικό χάρτη πολιτικής συνεννόησης μέσα από τον οποίο το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου έρχεται στο προσκήνιο. Τα ερωτηματικά όμως είναι πολλά και διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ομιχλώδες και αβέβαιο τοπίο.
Πολιτικά, πάντως, στην Ελλάδα, η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, χωρίς όμως αναφορά στον East Med, αποτελεί διπλή αβντιστροφή πολιτικής και άδειασμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που είχε διαβεβαιώσει με συνέντευξή του ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για εξορύξεις.
Πρόκειται όμως για την πολλοστή αλλαγή πολιτική στο ζήτημα των υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια από ελληνικές κυβερνήσεις, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπιστία και την δεν συμβάλλει στη οικοδόμηση σχέσεων με επενδυτές και γειτονικές χώρες.
Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Όπως επισημαίνει σε άρθρο στο Euro2day.gr η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, πρώτα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα γα τη στήριξη των πολιτών, “σηματοδότησε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής για τους υδρογονάνθρακες”.
Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει ότι:
“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά το είπε ξεκάθαρα: συνέδεσε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας με την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με οικονομικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, είπε ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.”
Της τοποθέτησης Μητσοτάκη είχε προηγηθεί -σύμφωνα με το άρθρο- παρέμβαση από τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. Στα μέσα Φεβρουαρίου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο της EGYPS 2022, στο Κάιρο της Αιγύπτου, είχε πει: «Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου, ως εργαλείο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησής μας από χώρες εκτός Ε.Ε. Παραμένουμε ανοιχτοί και πρόθυμοι να οικοδομήσουμε ισχυρότερες συμμαχίες με τους υπάρχοντες επενδυτές».
Ακολούθησε, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος “στις 5 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, σύσκεψη για τους υδρογονάνθρακες, με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, της κ. Σδούκου, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Άρη Στεφάτου και του CEO της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέα Σιάμισιη”.
Δηλώσεις Ακάρ για συνδιαχείριση του Αιγαίου
Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για συνεκμετάλλευση «των πλούτων του Αιγαίου».
«Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δυο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης», ανέφερε ο κ. Ακάρ, μιλώντας, μάλιστα για «θετική ανταπόκριση» του κ. Παναγιωτόπουλου.
«Αυτό είπαμε. Και είδαμε θετική ανταπόκριση από τον Έλληνα ομόλογό μας. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του πάντως, το υπουργείο Άμυνας, χθες, στον απόηχο της συνάντησης των δύο υπουργών, σημείωνε ότι υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει των κανόνων διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας.