Η διάψευση των προσδοκιών για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία καθώς δεν υπήρξε καμιά νεότερη εξέλιξη στα 15 σημεία που φαίνεται να διαπραγματεύονται οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, έφερε ελεγχόμενου βαθμού διόρθωση και κατοχύρωση κερδών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία προέρχονταν από σημαντικό ράλι αντίδρασης τελευταία.
- Κατοχύρωση κερδών μετά το χθεσινό +5,68% στο χρηματιστήριο
- Ισχυρή στήριξη από τον ΟΤΕ που είχε άνοδο 3,93%
Όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, το πόσο βιώσιμο ή ρεαλιστικό θα είναι αυτό το σχέδιο συμφωνίας μένει να φανεί σήμερα και επόμενες ημέρες, όμως σε κάθε περίπτωση, οδεύοντας ήδη στις 22 ημέρες πολεμικής σύρραξης, αυτή η προσπάθεια είναι η πιο ουσιαστική και πειστική έως τώρα.
Ασχέτως με τις παροδικές αντιδράσεις και τα ξεσπάσματα, οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν έτσι κι αλλιώς σύνθετες και ως εκ τούτου οι αντιδράσεις δυσαάγνωστες, καθώς πέρα από την όποια συμφωνία αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, υπάρχει ένας τεράστιος Γολγοθάς για όλα τα ζητήματα και τις πληγές που ο πόλεμος ήδη έχει δημιουργήσει, όπως οι τιμές ενέργειας, οι πρώτες ύλες στα τρόφιμα, τα σιτηρά, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και η ευρύτερη περιχαράκωση κρατών και οικονομιών.
Ακόμη και σήμερα να σταματούσε ο πόλεμος, το παγκόσμιο οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό σύστημα έχει να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η στάση της Fed που έρχεται να υπενθυμίσει ότι οι συνθήκες για τις αγορές αλλάζουν και όχι μόνο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και τη διατάραξη της ειρήνης.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ χθες προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018, ανεβάζοντας τα στο εύρος του 0,25- 0,5%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed Jay Powell, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέτεινε την αβεβαιότητα, τόσο για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία, με την προοπτική της επιβράδυνσης να πλησιάζει επικίνδυνα.
Η εικόνα στις αγορές
Στο πλαίσιο αυτό, η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι μεικτή, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι τρεις δείκτες της Wall Street. Εν μέσω ήπιας αποφόρτισης και μεικτής γενικά εικόνας στις ευρωπαϊκές αγορές λοιπόν, το Χ.Α. που χθες είχε υπεραποδώσει σήμερα διόρθωσε, με το Γ.Δ. να κλείνει στις 862,09 μονάδες με απώλειες 1,14%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112,71 εκατ. ευρώ, περίπου όση ήταν και στη χθεσινή συνεδρίαση.
Χθες η αγορά ξέσπασε ανοδικά κερδίζοντας 5,68% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 10% σε επίπεδο τραπεζών, ενώ από τα πρόσφατα χαμηλά της 8ης Μαρτίου ο Γ.Δ. ενισχύονταν έως 10,43%, ο FTSE 25 κέρδιζε σε ποσοστό 11,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε ράλι +20,76%. Περιθώρια λοιπόν διόρθωσης και αποφόρτισης υπήρχαν στην αγορά.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.076,98 με διόρθωση 1,26%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.487,89 μονάδες με πτώση 2,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,41% στις 603,96 μονάδες.
Στο χώρο του FTSE 25 η Alpha Bank διόρθωσε σε ποσοστό 5,73%, άνω του 4% έχασαν οι Εθνική Τράπεζα, Viohalco και ElvalHalcor, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines και Coca Cola HBC.
Στήριγμα στο Γ.Δ. έδωσε ο ΟΤΕ που ξεχώρισε με άνοδο 3,83% και τζίρο κοντά στα 22 εκατ. ευρώ, δεσπόζοντας σε όλη την αγορά, ενώ θετικά έκλεισαν επίσης οι Τιτάν (καλά αποτελέσματα), Σαράντης, Jumbo, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.
Αυξημένες ήταν οι πιέσεις και στον Mid Cap όπου απώλειες άνω του 7% είχε η θυγατρική του ομίλου Viohalco, Cenegry Holdings, άνω του 4% έχασε η Πλαστικά Θράκης, άνω του 3% οι Τεχνική Ολυμπιακή, Intrakat και Fourlis και άνω του 2% οι Intracom Holdings, EXAE, AVAX και Entersoft. Στο σύνολο της αγοράς 41 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 80 που υποχώρησαν.