Συκγρατημένη πολιτική απέναντι στους μετόχους, φιλόδοξα σχέδια για ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας και ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας παρουσίασε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων.
Έμφαση στη χρηματοδότηση της ενέργειας, ενέργειες για την αποφυγή σχηματισμού νέων NPE’s και επίτευξη ισχυρής επαναλαμβανόενης κερδοφορίας δίνει ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Από τα αποτελέσματα και τις δηλώσεις του CEO προκύπτει ότι η στόχευση της διοίκησης είναι στην ενίσχυση της εσωτερικής αξίας, με τον σχεδιασμό να δημιουργεί αίσθηση αναβάθμισης πυρήνα και εικόνας.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας υποβάθμισε τις ανησυχίες για την παραγωγή νέας γενιάς κόκκινων δανείων από την ενεργειακή κρίση, υποστηρίζοντας πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση συμβάλλουν καθοριστικά σ αυτή την κατεύθυνση.
Μεταξύ άλλων, ο Παύλος Μυλωνάς επισήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα έχουν επιπτώσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, στο λιανεμπόριο, την ενέργεια και στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Εκτίμησε στο μέτωπο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων πως “θα δούμε λιγότερες εκδόσεις ομολόγων από τις επιχειρήσεις, γεγονός που θα τις στρέψει στον τραπεζικό δανεισμό”.
Για τους μετόχους
Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε σε σκέψεις για τη διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2022, αλλά όπως είπε αν συμβεί, αυτό θα είναι μικρό, θέλοντας έτσι να δώσει το στίγμα ότι η διοίκησή του δεν πιέζεται από τους μετόχους και ότι ο στόχος είναι η σταθερότητα της τράπεζας. Όσον αφορά την επίτευξη αξιωσημείωτων μερισματικών αποδόσεων, τοποθετούνται στο 2024. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Παύλος Μυλωνάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρξει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.
Ισχυρή ρευστότητα
Από τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας ξεχωρίζει η σημαντική αύξηση των επανναλαμβανόμενων κερδών, τα οποία υποστηρίζουν σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας και μειώνουν το ρίσκο, καθώς και η μείωση των δαπανών προσωπικού, που καθιστούν την τράπεζα πιο ευέλικτη και το κόστος ευκολόλτερα διαχειρίσιμο.,
Σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας ιδιαίτερη σημασία έχει η πολύ υψηλή ρευστότητα που όσον αφορά τον LCR κινείται στο 242% καθώς και η αύξηση της κάλυψης των NPE’s στο 77,2%.
Τούτων δοθέντων, η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ουσιαστική ανάγκη για να καταφύγει στις αγορές προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια, καθώς η αυξημένη ρευστότητα και ηα παραγωγή νέου κεφαλαίου επιτρέπουν τη χρηματοδότηση της επέκτασης από ίδια κεφάαλαια και την αναπλήρωση αυτών που “καίγονται” στο πλαίσιο της εκκαθάρισης ισολογισμού.
Την απόφαση να μην προσφύγει η Εθνική Τράπεζα στις αγορές το 2022 επιβεβαίωσε και ο Παύλος Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας έτσι τη στόχευση στον έλεγχο του κόστους τόσο του λειτουργικού, όσο και του κεφαλαιακού, καθώς οι συνθήκες στις αγορές επιδεινώνονται.
Auditor’s note: Το επόμενο στόρι…;
Η στρατηγική που ακολουθεί ο Παύλος Μυλωνάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της μετοχής, αλλά παράλληλα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προσέλκυση επενδυτών. Δεδομένης μάλιστα της προοπτικής αποεπένδυσης του Δημοσίου, οι πρωτοβουλίες Μυλωνά θα μπορούσαν να θεωρηθούν προπομπός… για την προσέλκυση επενδυτών.