Σοβαρά προβλήματα επάρκειας προσφοράς στο πετρέλαιο προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και μάλιστα από τον Απρίλιο, γεγονός που συνδυαστικά με την επικείμενη αδυναμία πληωρμών της Μόσχας ασκεί πιέσεις εκατέρωθεν για την επίσπευση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας περί τα τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων ενδέχεται να μη βρουν τον δρόμο προς την αγορά αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Τετάρτη (ΙΕΑ), καθώς οι κυρώσεις επιβαρύνουν και οι αγοραστές καθυστερούν.
Το έλλειμμα αυτό δεν θα μπορούσε να καλυφθεί ακόμα και αν επέστρεφ άμεσα το Ιράν στις αγορές, καθώς ακόμα και σε πλήρη παραγωγική ικανότητα η Τεχεράνη μπορεί να διαθέσει περί το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Την κατάσταη θα μπορούσε να εξομαλύνει η Βενεζουέλα, η οποία είναι επίσης αποκλεισμένη λόγω αμερικανικών και διεθνώς κυρώσεων. Ωστόσο, ακόμα και αν ο Τζο Μπάιντεν έβρισκε modus vivendi με τον Μαδούρο, μεγάλες πετρελαϊκές εκγατστάσεις της Βενεζουέλας τις ελέγχει η Ρωσία, η οποία κάλυψε δανεισμό του Καράκας.
Η έκθεση της IEA
Στη σκιά των εξελίξεων και με δεδομένο πως παρότι ο ενεργειακός κλάδος έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, πολλοί αποφεύγουν να κλείνουν συμφωνίες με Ρώσους, ο ΙΕΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο του μεγαλύτερο σοκ προσφοράς εδώ και μια γενιά!
«Εκτιμούμε μείωση των συνολικών εξαγωγών κατά 2,5 εκατ. bpd, εκ των οποίων το αργό αντιπροσωπεύει 1,5 εκατ. bpd και τα προϊόντα 1 εκατ. bpd», ανέφερε η IEA στη μηνιαία έκθεσή της για το πετρέλαιο.
Επιπλέον, προέβλεψε χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση στη Ρωσία για προϊόντα πετρελαίου. «Αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να βαθύνουν, εάν επιταχυνθούν οι περιορισμοί», ανέφερε.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί για σοκ προσφοράς στην αγορά πετρελαίου και μειώνει την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2022 κατά 950.000 bpd σε 2,1 εκατ. bpd για μέσο όρο 99,7 εκατ. bpd. Μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 1,3 εκατ. bpd έως το τέλος του 2022.