Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η χρεοκοπία του ρωσικού δημόσιου χρέους δεν είναι πλέον «απίθανη», καθώς η οικονομία της χώρας παρασύρεται από κυρώσεις και άλλο διεθνή έλεγχο μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι μια ρωσική χρεοκοπία θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η έκθεση των διεθνών τραπεζών στο ρωσικό χρέος είναι σχετικά χαμηλή και ανέρχειται στα 121 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το χρέος αναλύεται περαιτέρω από την BIS. Η έκθεση στο ρωσικό χρέος ήταν υψηλότερη στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου διακρατούνταν ομόλογα άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έκαστη, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021. Στην Αυστρία και τις ΗΠΑ, η έκθεση διαμορφώθηκε σε 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια και 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Ένας λόγος που η Αυστρία κατατάσσεται ψηλά είναι επειδή μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Raiffeisen, έχει μια πολύ δραστήρια ρωσική θυγατρική,
που είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα μέρη της εταιρίας. Η χώρα έχει επίσης στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας. Η Αυστρία, μαζί με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία, φέρεται να ήταν μεταξύ εκείνων που αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση της Ρωσίας από τη διεθνή υπηρεσία πληρωμών Swift, γεγονός που έχει επίσης δυσκολέψει τις ρωσικές οντότητες να διακανονίσουν το διεθνές τους χρέος.
Ως άλλη συνέπεια της απαγόρευσης του Swift, οι συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ και της G7 δεν θα μπορούν επίσης να στείλουν χρήματα σε απαγορευμένες ρωσικές τράπεζες για να πληρώσουν για αγαθά ή υπηρεσίες.
Ενώ έχει γίνει πολύς λόγος για το εάν αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει για το φυσικό αέριο που έλαβε από τη Ρωσία, η Gazprombank –η οποία διαχειρίζεται πολλές από αυτές τις πληρωμές ως το οικονομικό σκέλος της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ρωσίας–– δεν έχει ακόμη περιοριστεί στο δίκτυο.
You will find more infographics at Statista