Στην οικεία του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις συνομιλίες να είναι μεν ανεπίσημες αλλά χωρίς ατζέντα και με την τουρκική πλευρά να έχει απριόρι δηλώσει ότι στη συνάντηση θα συζητηθεί όλος ο “φάκελος” Ελλάδα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το γεύμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριακο Μητσοτακη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγουμένως περέστη στη Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ στις 16:15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Το παρασκήνιο
Χρονικά, η συνάντηση Μητσοτάκη Βαρθολομαίου ακολούθησε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πατριαρχείο και τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ, καθώς το Μαξίμου διεκδικεί από τον Λευκό Οίκο συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, κάτι που δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι τώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε στο παρελθόν αδειάσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ιδιαίτερα απέναντι στη Ρωσία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητούσε συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Η πολιτική αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αντίκτυπο κα στις σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.
Διαρροές από το Μαξίμου
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι η συνάντηση των δύο ηγετών προσλαμβάνει ιδιαίτερη χρησιμότητα υπό τις παρούσες συνθήκες και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Τονίζουν, δε, ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δηλώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».
Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.