Στις 8 Μαρτίου, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθιστώντας τις ΗΠΑ πρώτη χώρα στην τρέχουσα συμμαχία εναντίον του Πούτιν που το κάνει.
Ενώ μια διακοπή του εμπορίου ειδικά για το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για την Ευρώπη μακροπρόθεσμα, εξηγώντας τον δισταγμό χωρών όπως η Γερμανία να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, υπάρχουν όμως και οι χώρες που δεν έχουν μεγάλες ανησυχίες, όσον αφορά στην ενεργειακή επάρκεια… όπως φαίνεται στο infographic.
Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, δεν ήταν μόνο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου το 2020 με μερίδιο αγοράς 17%, αλλά έχει επίσης τα δεύτερα τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο με 298 δισεκατομμύρια βαρέλια.
Στην κορυφή βρίσκεται η Βενεζουέλα, η οποία διαθέτει αποθέματα 304 δισεκατομμυρίων βαρελιών, αλλά δεν είναι παραδοσιακά γνωστή ως μεγάλος εξαγωγέας αυτού του εμπορεύματος. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις άλλες χώρες στη λίστα είναι: ο Καναδάς, για παράδειγμα, ήταν τρίτος σε αποθέματα πετρελαίου το 2020 με 168 δισεκατομμύρια βαρέλια και μερίδιο 10%, ενώ παράλληλα δημιούργησε 48 δισεκατομμύρια δολάρια με εξαγωγές το ίδιο έτος, καθιστώντας την τον έκτο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.
Φυσικά, υπάρχει ένα μειονέκτημα στην πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, κάτι που θα ενίσχυε την εξάρτηση των χωρών εισαγωγής από κράτη του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, το Ιράν και το Ιράκ.
Η κίνηση του Μπάιντεν θεωρείται σε μεγάλο βαθμό συμβολική από τους ειδικούς της ενεργειακής βιομηχανίας. Οι αμερικανικές εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, για παράδειγμα, αποτελούσαν μόνο το 8% των συνολικών εισαγωγών αυτού του συγκεκριμένου εμπορεύματος το 2021, και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν 33,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου έναντι εισαγωγών 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών το 2020.
Αυτό το τελευταίο κλαδικό εμπάργκο από ένα δυτικό έθνος-κράτος έρχεται μετά από μια άνευ προηγουμένου αύξηση των κυρώσεων εναντίον Ρώσων ιδιωτών και οντοτήτων μετά τα γεγονότα μετά τις 22 Φεβρουαρίου.
Πλέον, η Ρωσία είναι η χώρα που υπόκειται στις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο με 5.581 κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον Ρώσων πολιτών και εταιριών.
You will find more infographics at Statista