Εντείνεται η εικοτολογία για ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία, ενώ ισχυροποιούνται από δηλώσεις του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος -σύμφωνα με το Bloomberg- έκανε λόγο για πρόοδο στις επαφές.
Παράθυρο ευκαιρίας για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι φαίνεται να ανοίγει το Κρεμλίνο, καθώς σύμφωνα με τη μετάφραση όσων είπε ο Πεσκόφ, οι φράσεις που χρησιμοποίησε για την πιθανότητα συνάντησης ήταν «πιθανή» ή «δεν αποκλείστηκε». Παράλληλα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν φέρεται να δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διμερείς επαφές.
Ειδικόερα, ο Πεσκόρ φέρεται να δήλωσε ότι «Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι δυνατό», σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση μεταξύ Ρώσου και Ουκρανού προέδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «πρώτα, οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν μέρος των εργασιών που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο και μόνο για να συναντηθούν, αλλά θα πραγματοποιήσουν επαφές που θα αποφέρουν αποτελέσματα».
«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Οι κινήσεις της ρωσικής; πλευράς ακολοθούν την -κατά πολλούς- άκαρπη συνάντηση των υποουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια, μετά από πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τη συνάντηση αυτή ακολούθησε επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν.
Το Timeline των εξελίξεων
Αν και φαινομενικά ασύνδετα, στη χρονική ακολουθία προηγειται η επίσκεψη του Ισραγλινού πρωθυπουργού το Σάββατο, στη Μόσχα και τη συνάντησή με τον Βλάντιμιρ Πούτιν που διληρκεσε 3,5 ώρες να πρηγείται των εξελίξεων, σηματοδοτώντας ενδεχομένως την πρόθεση της Μόσχας να ανοίγει διάλογο.
Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχουν σχέσεις αμφίδρομης εμπιστοσύνης, οι ηγέτες συνομιλούν με ενδιάμεσους και ζητούν δημποσιες κινήσεις επίδειξης βούλησης.
Έτσι, πριν την διαρροή για το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είχε προσκομήσει πρόταση για την υπασγωγή της Ουκρανίας σε καθεστώς εγγυήσεων, την οποία διατύπωσε και δημόσια, ξεκαθαρίζοντας προηγουμένως ότι έχει εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων και τη σύναψη συμφωνιών. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, από την Αττάλεια της Τουρκίας, ο Κουλέμπα άμνοιξε και το ζήτημα αναθεώρησης του Συντάγματος, ως προς την διακήρυξη της ένταξης στο NATO.
Auditor’s note
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει το νέο τοπίο που δημιουργήθηκε από τη φαινομενικά άκαρπη συνάντηση, υπογραμμίζοντας όμως την πάγια πολιτική του Κρεμλίνου να κωλυσιεργεί και να κερδίζει χρόνο, θέλοντας να ενισχύει τη θέση του στρατιωτικά πριν βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.