Μπροστά σε νέο υφεσιακό σοκ και με λύσεις που υποκρύπτουν μεγαλύτερα προβλήματα και υπονομεύουν το μέλλον της ΕΕ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσκέπτονται στις Βερσαλίες απορρίπτοντας την περισσότερη Ευρώπη και επιχειρώντας να υποκασταστήσουν τις “προδωμένες” εξαρτήσεις με νέες…
Κίνδυνους σε όλα τα επίπεδα και επιπτώσεις χωρίς αντίδοτο βιώνει η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς βρίσκεται εν μέσω αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, χωρίς δυνατότητα υπέρβασης και με σύνθετες ισορροπίες που ετεροχρονίζουν τις αντιδράσεις.
Η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, έχει ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο, σε τέτοιο βαθμό που ώθησε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επισπεύσουν την απόσυρσή των μέτρων τόνωσης. Το spill over effect του πολέμου θα επηρεάσει αναπόδραστα την ευημερία από τις αγροτικές εκτάσεις της Ισπανίας έως τον κατασκευαστικό πυρήνα της ευρωζώνης στη Γερμανία και τη Γαλλία, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η Goldman Sachs προβλέπει νέα και βαθιά ύφεση για την οικονομία της Ευρωζώνης εξαιτίας του ράλι των τιμών ενέργειας και εφόσον δεν αποκλιμακωθούν άμεσα, καθώς υπολογίζει το επιπλέον κόστος στα 550 δισ. ευρώ(!).
Επικίνδυνες λύσεις
Οι υπό συζήτηση λύσεις είναι σε πολλές περιστάσεις πολύ επικίνδυνες, ενώ άμεσα μέτρα που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις στις κοινωνίες τίθενται απριόρι εκτός συζήτησης, όπως το ευρωομόλογο. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη αυξάνει τις εξοπλιστικές δαπάνες και αναζητά καύσιμα με αυξημένες τιμές από τις ΗΠΑ και άλλους παρόχους. Ακόμα και για τα σιτηρά, η λύση που συζητάται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλίες είναι… τρομακτική: Η εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων σιτηρών από τις ΗΠΑ!
Η ενέργεια
Το μείζον ζήτημα είναι το εκρηκτικά αυξανόμενο κόστος ενέργειας, δεν είναι όμως το μόνο: Οι διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού, οι κυρώσεις και οι ανησυχίες για μια επικείμενη πτώση της ζήτησης επιβαρύνουν επίσης το κλίμα και τις προοπτικές.
Το σοκ της εγγύτητας του πολέμου, σε συνδυασμό με ευρείες επιπτώσεις και την αβεβαιότητα για τη διάρκεια, συσσωρεύει πίεση προς τις κυβερνήσεις για να λάβουν μέτρα αντιστάθμισης και εξομάλυνσης του αντικτύπου σε οικονομία και κοινωνία. Επίσης, η σκληρότητα των επιπτώσεων και της αντίδρασης της Ρωσίας θα θέσουν σε δοκιμασία την ισχύ της πολιτικής βούλησης τόσο μεμονομένων χωρών, όοσ και της Ένωσης ως οντότητα.
Προοπτικές για τον πληθωρισμό
Η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τις τιμές καταναλωτή εν μέσω ενεργειακού σοκ
Τρόφιμα
Η εξάρτηση της ΕΕ από την Ουκρανία για την εισαγωγή σιτηρών είναι μεγάλη, και καθώς λόγω του πολέμου φυτείες καταστρέφονται, δίκτυα αδρανοποιούνται και οι αγρότες δεν έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους οι τιμές εκτοξεύονται.
Είναι κάτι περισσότερο από φυσικό αέριο
Αξία εισαγωγών από Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία σε κατηγορίες που κυριάρχησαν το 2019 και το 2020
Σημείωση: Η ανάλυση του Bloomberg εξέτασε όλους τους τετραψήφιους κωδικούς εμπορευμάτων του Εναρμονισμένου Συστήματος (HS) όπου το συνδυασμένο μερίδιο εισαγωγών από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία σε διαφορετικές οικονομίες ήταν 50% ή υψηλότερο.
Γεωοικονομικές επιπτώσεις
Οι γεωοικονομικές προεκτάσεις της σύγκρουσης μπορούν να περιγραφούν ως εξής: Στη Γερμανία, την καρδιά της οικονομίας της ευρωζώνης, η Porsche AG σταμάτησε την παραγωγή του ηλεκτρικού της αυτοκινήτου Taycan στη Στουτγάρδη επειδή δεν διαθέτει καλωδιακά δέντρα που κατασκευάζονται στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, η μητρική της, Volkswagen AG, έχει σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία και σταμάτησε την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Καλούγκα έξω από τη Μόσχα.
Αδιαμφισβήτητα η ενεργειακή ευπάθεια της Ευρωζώνης είναια μεγάλη. Πρώτα πλήττνται οι βιομηχανικές χώρες και κυρίως η Γερμανία. Εάν επιμείνουν οι τρέχουσες τιμές, το επιπλέον κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου θα προκαλέσει εισοδηματικό σοκ 550 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 4,5% του ετήσιου ΑΕΠ,
όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της JPMorgan Greg Fuzesi.
Η Goldman Sachs υπολογίζει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 8% και η Ευρωζώνη θα υποστεί συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο.
Ο αντίκτυπος της τιμής των καυσίμων δεν ππεριορίζεται όμως στις βιομηχανίες, αλλά πλήττει ακόμα και την αλιεία, η οποία αντιμετώπιζε αυξημένα κόστη και άνισο ανταγωνισμό πριν την κρίση αυτή. Πλέον, μηχανότρατες παραμένουν δεμένες, το προϊόν που διατίθεται μειώνεται και αυτό, επηρεάζει κυρίως τον ήδη ευαίσθητο και χρεομαζόμενο ευρωπαϊκό νότο. Καθώς το εγχώριο προϊόν αλιείας μειώνεται, η εκροή συναλλάγματος αυξάνεται και η ποιότητα ζωής υποχωρεί.