Διεθνώς, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε έκρηξη στις τιμές των εμπορευμάτων. Άπαντες έστρεψαν την προσοχή τους στο κόστος της ενέργειας, λόγω της προϋπάρχουσας κρίσης, ωστόσο οι εμπλεκόμενες χώρες είναι κορυφαίοι παραγωγοί και εξαγωγείς σιτηρών, με αποτέλεσμα οι φόβοι ελλείψεων από τις κυρώσεις και την καταστροφή παραγωγής να τροφοδοτούν πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα.,
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξάνονται εν μέσω της κλιμακούμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο πρόκειται να δουν τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης στην αντλία των καυσίμων και στον επόμενο λογαριασμό κοινής ωφελείας. Η κρίση, όμως, δεν περιορίζεται εκεί, αλλά διαχέεται και σε άλλους τομείς με τις τιμές των εμπορευμάτων να καλπάζουν και ιδιαίτερα των τροφίμων, καθώς η Ρωσία αποτελεί διαχρονικά το παγκόσμιο «supermarket εμπορευμάτων».
Εκτός από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και πολλά πολύτιμα μέταλλα, η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός σιταριού. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO),
Η Ρωσία παρήγαγε 86 εκατομμύρια τόνους δημοφιλών σιτηρών το 2020, όντας τρίτη σε επίπεδο παραγωγής μετά από την Κίνα και την Ινδία.
Ακόμα και οι προσδοκίες για αλλαγή της παγκόσμιας κατανομής και αύξηση των εξαγωγών από την Κίνα και την Ινδία που αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς, δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμες, καθώς οι χώρες αυτές έχουν υποστεί στο παρελθόν μεγάλες εσωτερικές αναταραχές εξαιτίας της διεθνούς ζήτησης για σιτηρά και των αυξημένων τιμών, που είχαν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην εσωτερική αγορά.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ινδία έχει υπογράψει συμβόλαια για εξαγωγή επτά εκατομμυρίων τόνων σιτηρών φέτος. Στο εξαγωγικό τοπίο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του FAO, αυτό θα έκανε την Ινδία τον ένατη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη σιταριού στον κόσμο. Οι ποσότητες αυτές, όμως, δεν αρκούν για να καλύψουν την εξαίρεση της Ρωσίας, λόγω των κυρώσεων και τη μείωση της ουκρανικής παραγωγής λόγω του πολέμου.
Μέχρι πρότινος, πάντως, Κίνα και Ινδία απορροφούσαν στην εσωτερική αγορά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους, ενώ έχουν περάσει και νόμους ώστε να καλύπτεται πρώτο η εσωτερική ζήτηση και μετά να εξάγονται ποσότητες, προκειμένου να ελεγχθούν πληθωριστικές πιέσεις.
Η διάρθρωση αυτή επέτρεπε στη Ρωσία να είναι -με διαφορά- ο μεγαλύτερος εξαγωγός σιταριού. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ήταν μεταξύ των 5 κορυφαίων εξαγωγών σιταριού το 2020.
Η κατανομή αυτή τροφοδοτεί φόβους ότι η κρίση θα μπορούσε να επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις καθώς αυτές θα διαχέονται στα τρόφιμα, φτάνοντας πλέον στο καλάθι του νοικοκυριού και στερώντας βασικά για τη διαβίωση αγαθά από οικογένειες.
Οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής του σιταριού λόγω της κρίσης έχουν ήδη αφήσει το σημάδι τους στον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Τροφίμων που έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Φεβρουάριο.