Άμεσες κινήσεις για να κεφαλαιοποιήσει το ενισχυμένο γεωπολιτικό εκτόπισμα της Τουρκίας στο ουκρανικό, κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ζήτησε ήδη από τον Τζο Μπάιντεν άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας προκειμένου να ενεργοποιηθεί περαιτέρω στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κρίσης.
Άρση των κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας των δύο προέδρων.
Η επικοινωνία των δύο προέδρων έρχεται μετά την άκαρπη πρακτικά, αλλά θετική πολιτικά επαφή των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια υπό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «άδικες» τις αμερικανικές κυρώσεις, σημειώνοντας ότι είναι ώρα να αρθούν.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, είπε επίσης στον κ. Μπάιντεν ότι η Τουρκία αναμένει πως το αίτημά της για αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
Πέρα από τις διμερείς σχέσεις, στο επίκεντρο της επικοινωνίας βρέθηκαν περιφερειακά ζητήματα και κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης.
Κατά την τουρκική προεδρία, ο κ. Ερντογάν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να συνεχίσει τον διάλογο τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία για να αποτραπεί επιδείνωση της κρίσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε σημαντικό τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας στην αναζήτηση λύσης.
Η εκδοχή του Λευκού Οίκου
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας συζήτησαν για την «κοινή τους ανησυχία» σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.
Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε «εκτίμηση» για τις προσπάθειες της Τουρκίας να υποστηρίξει μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι προσθέτοντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου μία ώρα.