Σε υψηλό 11ετίας σκαρφάλωσαν τα συμβόλαια του ουρανίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης και των κυρώσεων στη Ρωσία που εντείνουν την ανησυχία για την επάρκεια της προσφοράς καθώς ολοένα περισσότερες χώρες αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές μονάδες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ουρανίου επέκτεινε κέρδη άνω των 54 δολαρίων ανά λίβρα, τα υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο του 2011, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την προσφορά και ισχυρότερων προοπτικών παγκόσμιας ζήτησης.
Το Κρεμλίνο υπέγραψε διάταγμα που θα περιλαμβάνει απαγόρευση εξαγωγών πρώτων υλών, εγείροντας συναγερμό για τις εισαγωγές ουρανίου από τις ΗΠΑ. Ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και βασίζεται στη Ρωσία για το 16% των εισαγωγών της.
Από την πλευρά της ζήτησης, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ώθησαν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αναζητήσουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις.
Επίσης, η Νότια Κορέα εξέλεξε έναν νέο πρόεδρο υπέρ των πυρηνικών, ενισχύοντας τις μετοχές εταιριών ενέργειας και ιδιαίτερα αυτών που εμπλέκονται με την πυρηνική. Παράλληλα, όμως, ενισχύονται οι προοπτικές ζήτησης ουρανίου. Εκλεγμένος
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κ. Yoon Suk- Yeol δεσμεύτηκε να αυξήσει τη συμμετοχή των πυρηνικών στο 30% του ενεργειακού μίγματος της χώρας.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΟΕ δημοσίευσε μια έκθεση για το πώς η Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για εισαγωγές ενέργειας, η οποία ανέφερε τη μεγιστοποίηση της παραγωγής σε υπάρχουσες πυρηνικές εγκαταστάσεις.