Σαφείς ενδείξεις υπερθέρμανσης που εφόσον διατηρηθούν κινδυνεύουν να υποσκάψουν τη διάχυση της αναπτυξιακής δυναμικής, καταγράφονται στην ελληνική οικονομία με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 7,2% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ελλάδας αυξήθηκε για δέκατο συνεχόμενο μήνα στο 7,2% τον Φεβρουάριο του 2022 από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον Δεκέμβριο του 1996(!), καθώς οι τιμές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά (7,1% έναντι 5,2% τον Ιανουάριο). μεταφορές (12,2% έναντι 11.1%) λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων και των λιπαντικών (23,2%) και στέγαση και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (25,4% έναντι 22,6%) λόγω των υψηλότερων χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας (71,4%).
Εν τω μεταξύ, οι τιμές αυξήθηκαν για ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια (1,7% έναντι 1,6%) ενώ παρέμειναν σταθερές για την εκπαίδευση (στο 0,9% ).
Αντιθέτως, οι τιμές μειώθηκαν για τα είδη ένδυσης και υπόδησης (5,6% έναντι +7%) και συνέχισαν να πέφτουν για την επικοινωνία (-3,1% έναντι -3,2%). Οι πτώσεις οφείλονται αφενός σε περιοδικούς παράγοντες, όπως οι εποχικές εκπτώσεις και εν μέρει στον αντίκτυπο της μείωσης των τελών τερματισμού, στο πλαίσιο κοινοτικής οδηγίας.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,1%, σημειώνοντας ανάκαμψη από πτώση 0,3% τον προηγούμενο μήνα.