Πρώτα ήταν η ασύμμετρη ανάκαμψη και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τώρα είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι πολυεπίπεδες επιπτώσεις του, αυτές που οδηγούν τις τιμές των τροφίμων στα ύψη και καθιστούν το σενάριο επισιτιστικής κρίσης ακόμα και στον ανεπτυγμένο κόσμο… ορατό, αν όχι… παγματωθέν.
Ενώ το ράλι των τιμών στα τρόφιμα ξεκίνησε από την αποσάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας εξαιτίας των lockdown και της ασύμμετρης ανάπτυξης που ακολούθησε. Τώρα, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας προκαλεί έκρηξη τιμών σε σιτηρά και δημοτριακά και αυτό γιατί οι δύο χώρες είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς και εξαιτίας των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία από τη Δύση.
Με άνοδο 8,5%, ο κλάδος των φυτικών ελαίων ήταν κυρίαρχησε στον δείκτη FAO. Οι τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια και το ηλιέλαιο αυξήθηκαν λόγω της πτώσης της παραγωγής και των προβλέψεων για τις εξαγωγές. Όσον αφορά το ηλιέλαιο, ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε ήδη τις τιμές τον Φεβρουάριο, καθώς και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί παραγωγοί.
Η εισβολή ανέβασε επίσης τις τιμές για τα δημητριακά, ιδιαίτερα το σιτάρι, αλλά παρά το νέο ρεκόρ, οι συνέπειες της σύγκρουσης αναμένεται να είναι πλήρως ορατές μόνο στις τιμές χονδρικής των τροφίμων τον Μάρτιο και τους επόμενους μήνες.
Χωρίς να σχετίζεται με την κατάσταση στην Ουκρανία, οι τιμές των γαλακτοκομικών παγκοσμίως αυξήθηκαν λόγω της ζήτησης από την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν ελαφρά μόνο ενώ οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν.