Οι πρώτες αμυδρές ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ενίσχυσαν την τεχνική ανρίδραση που εκδηλώθηκε μετά από τη βίαιη κίνηση των αγορών τις προηγούμενες ημέρες. Η μεταβλητότητα ωστόσο παραμένει σαφώς αυξημένη, που συνεπάγεται ότι οι έντονες διακυμάνσεις θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό.
- Αντίδραση σε Ευρώπη και Χ.Α. εν μέσω ελπίδων συνθηκολόγησης
- Οι αμυδρές ελπίδες συνθηκολόγησης, έφεραν ξέσπασμα στα Χρηματιστήρια
- Ράλι αντίδρασης έως 9,32% στις τράπεζες, σύσσωμο το Χ.Α. ανοδικά
Αν και ακόμη τα πάντα είναι σε μορφή διαρροών και αμφιλεγόμενης ανθεκτικότητας και αξιοπιστίας δηλώσεων, η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα διάβασε θετικά τις εξελίξεις, ίσως γνωρίζοντας πολλά περισσότερα απ’ ότι… φτάνουν στα μέσα ενημέρωσης με καθυστέρηση κάποιων ημερών. Η εμφατική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα που έφερε ράλι έως και 7,92% σε δείκτες όπως ο DAX της Φρανκφούρτης, δεν είναι μια αμιγώς τεχνική αντίδραση, αλλά είαι προφανές ότι εμπεριέχει -και βασίζεται- σε ισχυρές προσοδκίες για την επόμενη ημέρα, τόσο στην Ουκρανία όσο και διεθνώς.
Η ένταση και η «πίστη» αυτής της κίνησης ίσως προεξοφλεί θετική έκβαση στο τεράστιο πόκερ παρασκηνίου που λαμβάνει χώρα σε όλα τα κομβικά κέντρα αποφάσεων του κόσμου. Άλλωστε, πρόκειται για τον πόλεμο που έχει το μεγαλύτερο focus των κοινωνιών και όλου του πλανήτη από κάθε άλλη σύρραξη στο παρελθόν, όχι μόνο λόγο της εγγύτητας με την Ευρώπη – άρα και του εύλογου σοκ που προκαλεί – αλλά και λόγο της μεγάλης ανάπτυξης των social media που πλέον διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος ευρύτερα.
Auditor’s note: Η εικόνα από το μέτωπο
Μόσχα και Κίεβο φαίνεται να προλειαίνουν το έδαφος για μια πολιτική προσέγγιση, καθώς η ρωσική πλευρά θέτει εκτός στόχου την ανατροπή της κυβέρνησης και η ουκρανική εμφανίζεται διατεθειμένη για ουσιαστικές παραχωρήσεις, ενώ οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παραλάβουν τα πολωνικά MiG-29 για να τα προωθήσουν στην Ουκρανία. Αν και οι πολεμικές διεργασίες και οι συγκρούσεις στον μέτωπο μαίνονται, εν τούτοις η προοπτική τριμερούς συνάντησης στην Αττάλεια ήταν αρκετή για να υποστηρίξει την αντίδραση των αγορών. Στο επίκεντρο βρίσκονται τώρα οι στρατιωτικέςκαι ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς εποπτείας ή εγγυήσεων στη χώρα, έτσι ώστε να διατηρεί έλεγχο σε όλο το φάσμα της διεθνούς και εσωτερικής κινητικότητας της, την επόμενη ημέρα.
Την ίδια στιγμή όμως, το κύμα φυγής δυτικών εταιριών από τη Ρωσία συνεχίζεται, οι κυρώσεις διευρύνονται και η Μόσχα προετοιμάζεται για αντίποινα στον οικονομικό πόλεμο.
Η ειδησεογραφία παραμένει σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενη και έμφορτη από fake news, προπαγάνδα και τρόμο. Το σκηνικό παραμένει ρευστό και καθώς μεγάλο μέρος των εξελίξεων είναι παρασκηνιακές, η προβλεψιμότητα παραμένει περιορισμένη και το ρίσκο μεγάλο. Σε επενδυτικό επίπεδο μεγάλες κινήσεις δημιουργούν γρήγορα κέρδη, αλλά σε αυτή τη φάση η διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι περιορισμένη. Οι αγορές επιλέγουν καθημερινά -ή και πολλές φορές μέσα στην ημέρα- το σετ ειδήσεων στο οποίο θα δώσουν έμφαση.
Η απάντηση στο ερώτημα: Αν, ποιός και πως μπορεί να σταματήσει το ντόμινο που έχει ξεκινήσει δεν είναι απλή. Μπορεί ο κόστος να οδεύει προς μια νέα ισορροπία δυνάμεων, οι πόνοι του τοκετού ενός νέου γεωπολιτικού και γεωοικονομικού μοντέλου όμως δεν είναι… μικροί.
Υποχωρούν φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, υπάρχει και κάποια αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς από τα ιστορικά υψηλά των 345 ευρώ η μεγαβατώρα τη Δευτέρα, σήμερα υποχωρεί κοντά στο 30% κάτω από τα 160 ευρώ, καθώς δεν διαφαίνεται πρόθεση επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, ενώ και το πετρέλαιο επιχειρεί κίνηση κάτω από τα 120 δολάρια.
Ράλι έως +7,92% στην Ευρώπη
Με φόντο όλα τα παραπάνω και δεδομένης της κατάστασης υπερπώλησης που είχαν περιέλθει σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές αλλά και οι αμερικανικές αγορές, η αντίδραση της Τετάρτης είναι πολύ δυναμική. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κέρδισε πάνω από 1.000 μονάδες (κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τόσο βαρύ δείκτη) καθώς ενισχύθηκε κατά 7,92% σε μια από τις πιο θεαματικές αντιδράσεις των τελευταίων ετών.
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 7,13%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στο +3,25%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 6,94%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 4,88%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 4,68%.
Την ίδια ώρα, ισχυρό ράλι καταγράφουν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 700 μονάδες ή +2,16%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 2,57%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει ράλι +3,13%.
Αντέδρασε και το Χρηματιστήριο της Αθήνας
Εξ αρχής ανοδικά κινήθηκε και το ελληνικό χρηματιστήριο την Τετάρτη, καθώς είχε προηγηθεί ένα 8ήμερο όπου δείκτες και μετοχές καταποντίστηκαν. Θυμίζουμε πως οι απώλειες του… πολέμου για το Γ.Δ. έφτασαν στο 16,80% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο FTSE 25 είχε υποχωρήσει 18,53%, ο Mid Cap ήταν στο -11,22%, ενώ σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη οι απώλειες είχαν διαμορφωθεί στο 28,43%! Παράλληλα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. «γκρεμίστηκε» κατά 12 δισ. ευρώ το εν λόγω διάστημα.
Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. επανήλθε θεαματικά πάνω από τις 800 μονάδες κλείνοντας στις 822,97 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 4,22%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 827,11 μονάδες όταν κέρδιζε 4,74%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.974,39 μονάδες με άνοδο 4,51%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.453,42 μονάδες με άνοδο 3,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 7,91% με κλείσιμο στις 558,74 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112,52 εκατ. ευρώ, με τα 20,93 εκατ. ευρώ, ήτοι το 19% του συνόλου σε πακέτα, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 44,3 εκατ. ευρώ.
Σύσσωμος ο Large Cap κινήθηκε έντονα ανοδικά, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στο ράλι αντίδρασης με +9,32%, άνω το 8% κέρδισε η Alpha Bank, άνω του 7% οι Εθνική Τράπεζα και Quest Συμμετοχών, άνω του 6% οι Eurobank, Viohalco, Lamda Development, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ενώ σημαντική αντίδραση έβγαλαν και οι Coca Cola HBC (+5,12%), ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Jumbo.
Στον Mid Cap ξεχώρισε το +9,92% της Cenergy Holdings, άνω του 8% κέρδισε η Reds, ενώ σημαντική αντίδραση έβγαλαν οι Intracom Holdings, Fourlis, Autohellas κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς μόνο 14 μετοχές έκλεισαν με πτώση, έναντι 110 που ενισχύθηκαν.