Η λίαν επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια από πλευράς δυνητικού ατυχήματος δεν πρέπει να αποτελέσει επ’ ουδενί πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης, με προμήθειά της από Βουλγαρία ή άλλη χώρα.
Παράλληλα, όπως συνέβη επιτυχώς παλαιότερα με σύντονες ενέργειες σύσσωμης της Βουλής των Ελλήνων σε στενή, τότε, συνεργασία με ΗΠΑ και την εκεί ισχυρή Ελληνική Ομογένεια, απαιτείται και σήμερα, με ανάλογες πολιτικές κινητοποιήσεις της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης δέουσας σχετικής παρέμβασης στα αρμόδια κοινοτικά όργανα για την πυρηνική ασφάλεια (EURATOM) να σταματήσει άμεσα η νέα, λίαν επικίνδυνη, τουρκορωσική μεθόδευση κατασκευής του, αρχικά απορριφθέντος ως επιλογή, πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας, δίπλα στη Σμύρνη και στο Αιγαίο, σε εξόχως σεισμογενή περιοχή.
Τέσσερις κινήσεις
Υπάρχουν άλλες ασφαλέστερες ενεργειακές λύσεις για αντιμετώπιση της σημερινής και προσεχούς ενεργειακής κρίσης τιμών και επαρκούς τροφοδοσίας της χώρας μας, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης, οπωσδήποτε,
- επαναλειτουργίας όλων των λιγνιτικών σταθμών της χώρας μας,
- σταδιακής αύξησης εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου πρωτίστως από Κατάρ και ΗΠΑ με παράλληλη
- επιτάχυνση της ενίσχυσης της σχετικής αποθηκευτικής δυνατότητας της χώρας και περαιτέρω
- ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής από αποκεντρωμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων οπωσδήποτε
- μικρών υδροηλεκτρικών αναστρέψιμης λειτουργίας και
- μονάδων βιομάζας και γεωθερμίας, με παράλληλη ενίσχυση των απαιτούμενων ενεργειακών διασυνδέσεων.
* Ο Χαράλαμπος Πίππος είναι Επίτιμος Δντης Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Πρ. Πρόεδρος Ομάδας “Ενέργεια” Συμβουλίου ΕΕ.
Είναι επίσης ερευνητής σε πυρηνικά προγράμματα στο NCSR Δημόκριτος