Την προαναγγελθείσα απόφαση να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χωρίς ωστόσο νασ ευθυγραμμίζεται η ΕΕ, λόγω της αυξημένης -ακόμη- εξάρτησης από τη Ρωσία και του ευρύτερου σχεδιασδιασμού για την δυνατόν ομαλότερη μετάβασή της στην επόμενη ημέρα.
Με τη φράση «δεν θα χρηματοδοτήσουμε τον πόλεμο του Πούτιν» ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στη χώρα του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένα επιπλέον βήμα στο πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία.
Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε: «Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον αποδεκτό από τα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα σε αυτήν την πολεμική μηχανή».
Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε πως κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες. Η κίνηση του Μπάιντεν δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη Ρωσία, ούτε στο διμερές εμπόριο, έχει ωστόσο ισχυρό συμβολισμό και σημειολογία, ενώ ανοίγει το δρόμο για την προώθηση άλλων ενεργειακών project στις ΗΠΑ, τα οποία εμφορούνται από την ιδέα της ενεργειακής αυτονομίας.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία», ενώ ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ θα συνδράμουν από την πλευρά τους στην υποδοχή προσφύγων».
Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας.
Auditor’s note
Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor οι εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ από τη Ρωσία είναι εξαιρετικά περιορισμένες, Επίσης, το παρασκήνιο της απαγόρευσης έχει να κάνει και με την αλλαγή των προετεραιτήτων για ενεργειακά project στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η απαγόρευση αυτή αποτελεί μέτρο που εντάσσεται κυρίως στο πλαίσιο των διμερών μέτρων και της διακρατικής ενεργειακής διπλωματίας. Σίγουρα επιβαρύνει το ήδη εκρηκτικό κλίμα, αλλά δεν προσθέτει ιδιαίτερο στο ήδη αναληφθέν οπλοστάσιο κατά της Ρωσίας.