Οδικό χάρτη για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανακοινώσει την Τρίτη η Κομισιόν, με γνώμονα αφενός τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία και αφετέρου τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης, στοίχημα που για την ώρα έχει χαθεί.
Προσπάθεια να καλμάρει τις αγορές κάνει η Κομισιόν, με την παρουσίαση ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής ασφάλειας και απαγκίστρωσης από τη Ρωσία, την Τρίτη. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλυψε συζητήσεις για περιορισμό του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.
Οι δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν προκάλεσαν νέο ράλι που οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε ιστορικό ρεκόρ και του πετρελαίου σε νέο υψηλό 14 ετών(!). Την κατάσταση επιδεινώνει η εν εξελίξει και οξυνόμενη κρίση στην Ουκρανία που έχει αναγκάσει 1,7 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και αναζητήσουν καταφύγιο σε ευρωπαϊκές.
Τον αντίκτυπο των δηλώσεων Μπλίνκεν στις αγορές επιχείρησε να μετριάσει με παρέμβασή του ο κεγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, εισάγοντας τον παράγοντα χρόνο και την ειδοποιό διαφορά της σταδιακής μετάβασης στην εξίσωση.
Το σχέδιο της Κομισιόν
Η Kομισιόν αναθεωρεί την ενεργειακή της στρατηγική μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το σχέδιο, που θα αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη, θα προτείνει βήματα όπως η αξιοποίηση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, είπε ένας από τους αξιωματούχους. Στόχος είναι η ανεξαρτησία της Ευρώπης από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων της περιοχής πολύ πριν από το 2030 — νωρίτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις.
Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το σχέδιο, θα χρειαστεί δράση από τα κράτη μέλη, πολλά από τα οποία ήταν ήδη σε δύσκολη θέση σχετικά με τις επενδύσεις που απαιτούνται για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της Επιτροπής και τώρα αγωνίζονται να περιορίσουν τον πολιτικό αντίκτυπο του αυξημένου ενεργειακού κόστους, μεταδίδει το Bloomberg.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες από τις επιπτώσεις της κρίσης και οι τιμές εκτινάχθηκαν ξανά τη Δευτέρα, ενώ οι απειλές παραμένουν στη σκιά της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ έχει ήδη αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει το υπόλοιπο του φετινού χειμώνα, ακόμη και σε περίπτωση απότομης διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν.
Αναμένεται να συστήσει στα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τώρα τις εργασίες για την πλήρωση δεξαμενών αποθήκευσης, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τον επόμενο χειμώνα.
Green Deal… revisited
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη στόχευση για την ενεργειακή μετάβαση ζωντανή, η Κομισιόν θα κάνει λόγο για επιτάχυνση της Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο θα τεθούν νέοι στόχοι μείωσης για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, θα μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και θα θωρακίσει την οικονομία από αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με αξιωματούχο. Οι προτάσεις ενδέχεται να αλλάξουν πριν εγκριθούν.
Με βάση το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο, μεταξύ άλλων θα αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και οι παραδόσεις από αγωγούς εκτός της Ρωσίας. Όλες μαζί οι προτάσεις θα δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που εισάγει τώρα από τη Ρωσία με 112 bcm.
Περίπου 50 bcm τον χρόνο θα προέλθουν από νέες πηγές LNG, 10 bcm από αγωγούς άλλων παρόχων και 20 bcm από νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που θα μειώσουν τη ζήτηση για σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Η Επιτροπή θα δώσει επίσης προτεραιότητα σε έργα διασύνδεσης των αγωγών της Ιβηρικής χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη και την ένωση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.