Ενδείξεις που προδίδουν πολεμνικές κινήσεις στα εμπορεύματα καταγράφονται εσχάτως στις αγορές, με πλέον πρόσφατη την εκτόξευση των τιμών του Νικελίου, με άνοδο 245% σε δύο συνεδριάσεις που ανάγκασαν τη διοίκηση του LME να θέσει εκτός διαπραγμάτευσης τα συμβόλαια του μετάλλου, καθώς traders δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν margin calls για να διατηρήσουν ή να εκκαθαρίσουν short θέσεις τους.
Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ανέστειλε τις συναλλαγές στην αγορά του νικελίου μετά από μια άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών που οδήγησε τους χρηματιστές να δυσκολεύονται να αναταποκριθούν margin calls. Έτσι πολλοί επενδυτικοί οίκοι και άλλοι παράγοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας, εκτός εάν το LME βρει τρόπο να αντριστρέψει την άνοδο των τιμών σε επίπεδα που δεν θα είναι απαγορευτικά για την κάλυψη θέσεων.
Την εκρηκτική άνοδο τροφοδότησε το μαζικό short covering σε μια τεράστια πίεση που έχει εμπλέξει τον μεγαλύτερο παραγωγό νικελίου καθώς και μια μεγάλη κινεζική τράπεζα.
Σε διαχειριστικό επίπεδο, το πρόβλημα που ανέκυβψε ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας των short να καλύψουν τα margin calls τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν σε μαζικό short covering που οδήγησε σε δευτερογενές ράλι την τιμή την Τρίτη.
Η εκρηκτική άνοδος της τιμής έρχεται καθώς ΕΕ και ΗΠΑ επεξεργάζονται κυρώσεις για την εμπορική απομόνωση της Ρωσίας, η οποία όιμως είναι από τους μεγάλους παραγωγούς του μετάλλου και ενώ παράλληλα η Κομισιόν βάζει τις τελικές πινελιές στον οδικό χάρτη για την ενεργειακή ασφάλεια και στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνονται και μεγάλες επενδύσεις στην ανάπτυξη μέσων, χώρων κα ιτεχνολογίας αποθήκευσης ενέεργειας.
Απειλή για την ενεργειακή μετάβαση
Εφόσον διατηρηθούν οι υψηλότερες τιμές νικελίου, τότε απειλείται το project της ενεργειακής μετάβασης και της αξιοποίησης των ΑΠΕ. ΤΟ νικέλιο είναι ο βασικός παράγοντας των μπαταριών σε ηλεκτρικά μέσα, αυτοκίνητα και για τη μαζική αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ. Η Ρωσία παράγει το 17% του νικελίου κορυφαίας ποιότητας παγκοσμίως.
Το νικέλιο, που χρησιμοποιείται σε ανοξείδωτο χάλυβα και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, σημείωσε άνοδο έως και 250% σε δύο ημέρες για να διαπραγματευτεί για λίγο πάνω από τα 100.000 δολάρια ο τόνος νωρίς την Τρίτη. Η φρενήρης κίνηση — η μεγαλύτερη ποτέ στο LME — ήρθε καθώς επενδυτές και βιομηχανικοί χρήστες που είχαν σορτάρει το μέταλλο προσπάθησαν να επαναγοράσουν τα συμβόλαια μετά την αρχική αύξηση των τιμών λόγω των ανησυχιών για τις προμήθειες από τη Ρωσία.
Για την ώρα, επενδύσεις στο νικέλιο και στην αποθηκευση ενέργειας ανακοινώνουν πολλοί μεγάλοι παίχτες, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, που διαθέτει ήδη μονάδες αλουμινίου, ορυχία, παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ καθώς και δίκτυο εμπορίας.
Μνήμες από την κρίση του Κασσίτερου
Η κατάρρευση ξυπνά μνήμες από την πιο σκοτεινή περίοδο του LME, την «Κρίση του Κασσίτερου» του 1985, κατά την οποία το χρηματιστήριο ανέστειλε τις συναλλαγές κασσίτερου για τέσσερα χρόνια και ώθησε πολλούς brokers εκτός λειτουργίας. Αυτό οφειλόταν στην κατάρρευση του Διεθνούς Συμβουλίου Κασσίτερου, ένα σώμα που υποστηρίζεται από 22 κυβερνήσεις που κατέρρευσε όταν δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει να υποστηρίζει την τιμή του κασσίτερου.
Οι traders και οι εταιρίες εξόρυξης και οι βιομηχανίες συχνά λαμβάνουν θέσεις short στο χρηματιστήριο ως αντιστάθμιση για τα φυσικά αποθέματά τους σε μέταλλο. Θεωρητικά, οποιαδήποτε κίνηση της τιμής στη spot αγορά και στη θέση ανταλλαγής θα πρέπει να αντισταθμίζονται. Αλλά όταν οι τιμές αυξάνονται ραγδαια, οποιοσδήποτε κατέχει θέση short στο χρηματιστήριο πρέπει να βρει ολοένα μεγαλύτερα collaterals για να πληρώσει τα margin calls.
Ιστορικό short squeeze
Ο Κινέζος επιχειρηματίας Xiang Guangda — γνωστός ως “Big Shot” — κατέχει εδώ και μήνες μια μεγάλη short θέση στο LME μέσω της εταιρίας του, Tsingshan Holding Group Co., του μεγαλύτερου παραγωγού νικελίου και ανοξείδωτου χάλυβα στον κόσμο. Τις τελευταίες ημέρες, η Tsingshan δέχεται αυξανόμενη πίεση από τους brokers α καλύψει τα margin calls αυξάνοντας τα collaterals ή κλείνοντας θέσεις.
Μια μονάδα της China Construction Bank Corp., που είναι ένας από τους brokers της Tsingshan, έλαβε επιπλέον χρόνο από το LME για να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε margin calls μετά την εκτόξευση της τιμής τη Δευτέρα.
Το νικέλιο εκτινάσσεται στα $100,000/τόνο
Το νικέλιο είχε αντισταθμίσει κάποια κέρδη για να διαπραγματευτεί 66% υψηλότερα στα 80.000 δολάρια ο τόνος πριν από την αναστολή. Άλλα μέταλλα στο LME υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση.
Το LME είπε ότι εξέταζε «μια πιθανή πολυήμερο αναστολή, δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης που βασίζεται στις πρόσφατες κινήσεις των τιμών».
Η αναστολή ισχύει τουλάχιστον για το υπόλοιπο της Τρίτης. Το LME είπε ότι θα υπολογίσει τα margin calls «προς το παρόν» με βάση την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας περίπου στα $48.000. Είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσαρμόσει ή να ακυρώσει τις συναλλαγές που έγιναν μεταξύ του κλεισίματος της Δευτέρας και της αναστολής, όταν οι τιμές έφτασαν τα 101.365 δολάρια ο τόνος.
Ενδεχόμενη πλήρης επαναφορά στην προτεραία κατάσταση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το χρηματιστήριο, τα μέλη του και τους βιομηχανικούς χρήστες σε όλο τον κόσμο που βασίζονται στις τιμές αναφοράς του. Η τελευταία φορά που το γραφείο συμψηφισμού του χρηματιστηρίου κήρυξε χρεοκοπία ήταν το 2011, όταν κατέρρευσε το μέλος του ring-dealing MF Global.
Το LME ανακοίνωσε αρχικά αλλαγές κανόνων αργά τη Δευτέρα ως απάντηση σε μια ημερήσια αύξηση έως και 90%, επιτρέποντας στους traders να αναβάλουν τις υποχρεώσεις παράδοσης για όλα τα κύρια συμβόλαιά του, συμπεριλαμβανομένου του νικελίου — σε μια ασυνήθιστη αλλαγή για ένα ίδρυμα 145 ετών που θεωρείται η «αγορά έσχατης ανάγκης» για μέταλλα.
Ωστόσο, η κίνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει τον βασικό παράγοντα πίσω από τη συμπίεση — ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά με short θέσεις αναγκάστηκαν να τις κλείσουν επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα margin calls.