Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το «λιώσιμο» αποτιμήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αποτελώντας μια μικρή, αναδυόμενη αγορά, δεν μπορεί να προβάλει κανενός είδους αντίσταση στο γενικευμένο ξεπούλημα απόρροια της αλλαγής στο οικονομικό, ενεργειακό και επενδυτικό status quo.
- Νέα χαμηλά 13 μηνών στο ελληνικό χρηματιστήριο
- Στο -16,8% οι απώλειες του… πολέμου για το Γενικό Δείκτη
- Αλλάζει ο διεθνής ενεργειακός χάρτης, φέρνοντας τεράστιους κλυδωνισμούς
Ήδη οι απώλειες του πολέμου φτάνουν στο 16,80% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη οι απώλειες διαμορφώνονται στο 28,43%, με την αγορά να θυμίζει ημέρες Μαρτίου 2020, όταν και είχαμε το σοκ του Covid-19.
Όσο περνάει ο καιρός γίνεται κοινή συνείδηση πλέον ότι τίποτα – μετά από τον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία – δε θα είναι το ίδιο για όλη την ανθρωπότητα και κυρίως την Ευρώπη. Οι διεθνείς εμπορικοί και συναλλαγματικοί συσχετισμοί αλλάζουν άρδην, ενώ ξαναγράφονται εκ νέου τα… βιβλία της παγκόσμιας οικονομίας και ξανασχεδιάζεται ο χάρτης της διεθνούς οικονομίας, των διακρατικών σχέσεων και των «δρόμων» της ενέργειας.
Η καταλυτική επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή – και όχι μόνο – οικονομία μέσω της τεράστιας εξάρτησης της ηπείρου από το φυσικό αέριο της εν λόγω χώρας, δεν μπορεί να τελειώσει… αναίμακτα, ούτε κανένα κράτος είχε προετοιμαστεί γι’ αυτό.
Όμως, η αμετάκλητη απόφαση της Ευρώπης και όλης της δύσης για το «σβήσιμο» κάθε εμπορικής, πολιτικής, συναλλαγματικής, οικονομικής ή άλλου είδους συνεργασίας με τη Ρωσία, νομοτελειακά φέρνει τεράστιες αρρυθμίες σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, βάζοντας και απότομο φρένο στους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Το status quo σε κλάδους καταλύτες, όπως της ενέργειας και των τροφίμων αλλάζει σε βαθμό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί και να «μετρηθεί» σε αυτή τη φάση, όμως το σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές θα επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση από πλευράς τιμών ενέργειας και πρώτων υλών από πλευράς τροφίμων.
Στην ουσία λαμβάνει χώρα μια βίαιη αναδιάταξη αξιών που νομοτελειακά θα φέρει σε αδιέξοδο ολόκληρες οικονομίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο εγγύς και απώτερο μέλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί σ’ αυτή τη φάση, κάτι που συνομολογούν οι κορυφαίοι γεωπολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές στον κόσμο. Το σίγουρο είναι ότι ο τομέας της ενέργειας θα παραμείνει ένα πεδίο μεγάλων αναταράξεων και κλυδωνισμών τέτοιων που ίσως οδηγήσουν σε δραματικές καταστάσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διεθνώς.
Παράλληλα, αυτό που φαίνεται πως έρχεται στον κλάδο των τροφίμων είναι ένα τσουνάμι έλλειψης πρώτων υλών, κάτι που θα εκτοξεύσει τις τιμές σε ανυπολόγιστα ακόμη επίπεδα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη διατάραξη των ισορροπιών στις κοινωνίες, τις αγορές, τις επιχειρήσεις, τα χρηματιστήρια. Ένας νέος λοιπόν κόσμος ξεπροβάλλει και φαίνεται πως το… τίμημα του πολέμου που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν θα κληθεί να το πληρώσει όλη σχεδόν η… δύση και πρωτίστως η Ευρώπη.
Καταποντισμός των χρηματιστηρίων
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές απανταχού προβαίνουν σε καταιγιστικές ρευστοποιήσεις για να σώσουν οτιδήποτε σώζεται, οδηγώντας τις χρηματιστηριακές αγορές σε μεγάλη πτώση. Ασχέτως αν σήμερα Τρίτη οι αγορές Ευρώπης και Αμερικής έδειξαν σημάδια εξομάλυνσης, σταθεροποίησης και ήπιας αντίδρασης, η καταστροφή που ήδη έχει γίνει, είναι μεγάλη.
Όλη την περασμένη εβδομάδα οι διεθνείς δείκτες δέχτηκαν καταιγιστικές πιέσεις πέφτοντας πλέον σε χαμηλά πολλών μηνών και πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά που είχαν βρεθεί προ δυόμισι περίπου μηνών. Χθες, σε μια ημέρα που το Χ.Α. είχε αργία λόγω Καθαράς Δευτέρας, υπήρξε νέο μπαράζ πωλήσεων διεθνώς, οδηγώντας την ελληνική αγορά σε… ετεροχρονισμένη πτώση σήμερα.
Σε χαμηλά 13 μηνών πλέον το Χ.Α.
Το Χ.Α. την Τρίτη 8/3 καταποντίστηκε εκ νέου χάνοντας όχι μόνο τη στήριξη των 820 μονάδων, αλλά και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, πέφτοντας στις 789,66 μονάδες με απώλειες 3,90%, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 788,83 μονάδες όταν υποχωρούσε 4%. Πρόκειται για νέο χαμηλό 13 περίπου μηνών, καθώς το αμέσως χαμηλότερο είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2021, στις 787,43 μονάδες.
O FTSE 25 έκλεισε στις 1.889,19 μονάδες με πτώση 4,15%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.408,06 μονάδες με πτώση 2,86%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης «βούλιαξε» ξανά, κλείνοντας στις 517,77 μονάδες με πτώση 5,03%. Από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία (24/2) ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 16,80%, ο τραπεζικός δείκτης χάνει 28,43%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά περίπου 12 δισ. ευρώ.
Συνάμα, κλιμακώθηκε ξανά η αξία συναλλαγών που έφτασε στα 158,04 εκατ. ευρώ με τα 62,67 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Η Alpha Bank διακίνησε 25,64 εκατ. ευρώ, η Εθνική 21,96 εκατ. ευρώ, η Eurobank 17,63 εκατ. και ο ΟΤΕ 17,23 εκατ. ευρώ.
Πλέον, καμιά αξία δεν έχουν οι τεχνικές προσεγγίσεις και τα άλλα τέτοια «εργαλεία» εκτίμησης της αγοράς, καθώς η κατάσταση που βιώνουμε είναι εξαιρετικά σύνθετη και ευθέως δραματική, που δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν αναλυτή ή χρηματιστή για προσεγγίσεις και… γνώμες. Η αγορά μπορεί να πάει…παντού, όπως επίσης μπορεί να βγάλει και αντίδραση, δεδομένου ότι βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση υπερπώλησης.
Όμως, θυμίζουμε, στο πρώτο σοκ του Covid-19, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε πέσει στις 469 μονάδες, προεξοφλώντας τα χειρότερα. Κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να ξέρει, που είναι το… όριο της τωρινής πτώσης, καθώς κανείς δεν ξέρει πως μπορούν να κλιμακωθούν τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε φάση αβεβαιότητας, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που ελάχιστα θυμίζει την προσδοκώμενη, μέχρι πρόσφατα, ανάκαμψη μετά την πανδημία. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, φέρνοντας και πάλι στην καθημερινή συζήτηση την έννοια του στασιμοπληθωρισμού, που αποτελεί μεγάλο εχθρό των αγορών.
Το ταμπλό
Σ’ ό,τι αφορά το ταμπλό, μόνο οι Jumbo και Σαράντης έκλεισαν θετικά στον Large Cap κερδίζοντας 1,92% και 1,45% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, τεράστιες και σπάνιες για σταθερό προφίλ που έχει απώλειες κατέγραψε η Quest Συμμετοχών που έχασε 11,50%, άνω του 7% υποχώρησαν οι ΟΤΕ και Πειραιώς, άνω του 6% οι Coca Cola HBC, Eurobank, Viohalco και Lamda Development, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι ElvalHalcor, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.
Στον Mid Cap ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Intracom Holdings και AVAX, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Cenergy Holdings (-6,44%), Πλαστικά Θράκης, Reds, Ικτίνος, Autohellas, EXAE, ΕΥΑΘ κ.α. Στο σύνολο του ταμπλό, μόνο 18 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 116 που υποχώρησαν.