Ένας από τους κεντρικούς στόχους των κυρώσεων που επέβαλαν ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και Καναδάς στη Ρωσία ήταν να πλήξουν τους πλέον πλούσιους Ρώσους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκμεταλλευτούν την αμφίδρομη σχέση που έχουν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για να χαλιναγωγήσουν την επιθετικότητά του και να τον σπρώξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τα στοιχεία που ακολουθούν έχουν συλλεγεί από το Bloombergs’ Billioner Index και δείχνουν τις ζημιές που κατέγραψαν κάποιοι από τους πλέον πλούσιους Ρώσους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το ερώτημα που γεννάται, πλέον, είναι πόσο είναι το… αρκετά, ήτοι σε ποιό σημείο θα αναγκαστούν οι Ολιγάρχες να πιέσουν συλλογικά τον Πούτιν και αν η Δύση διαθέτει τα εργαλεία, την αντοχή και βούληση να φτάσει μέχρι εκεί,
Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έχουν δει την περιουσία τους να μειώνεται σημαντικά από τότε που ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Στις 3 Μαρτίου, η καθαρή περιουσία των Ρώσων υπερπλούσιων που περιλαμβάνονται στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg ήταν συνολικά μειωμένη κατά 88 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 23 Φεβρουαρίου. Μια πιο προσεκτική ματιά σε ορισμένους Ρώσους δισεκατομμυριούχους δείχνει ότι οι απώλειες αντιστοιχούν σε σημαντικά κομμάτια της προσωπικής περιουσίας αυτών των ατόμων που συχνά χαρακτηρίζονται ως ολιγάρχες.
Ο πρόεδρος της Lukoil, Vagit Alekperov, ήταν αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος χαμένος, καθώς έχασε περισσότερο από το 60% της προσωπικής του περιουσίας πριν εγκαταλείψει τη λίστα του Bloomberg στις 2 Μαρτίου μαζί με τέσσερις άλλους Ρώσους δισεκατομμυριούχους που είχαν εισαχθεί στο παρελθόν.
Βέβαια, οι αγορές βιώνουν στρες και ρπιν την ειβολή στην Ουκρανία, καθώς τα προπαρασκευαστικά γεγονότα αύξησαν το ρίσκο και τη μεταβλητότητα, ενώ συμμετοχή στο γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας είχε και η… Omicron. Ωστόσο, οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι υπέστησαν την πλειονότητα των απωλειών τους κατά ή μετά από αυτήν την ημερομηνία. Ενώ η περιουσία των διεθνών δισεκατομμυριούχων παρουσίαζε διακυμάνσεις στις αρχές του 2022, ήταν τελικά στο sell-off στο χρηματιστήριο της Ρωσίας και οι μαζικές ρευστοποιήσεις ρωσικών assets που συνέβαλλαν καθοριστικά στην εικόνα γενικευμένης κατάρρευσης.
Η Lukoil, η οποία είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, σημείωσε απώλειες άνω του 80%. Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, Vladimir Potanin, είδε τις μετοχές της εταιρεας του Norilsk Nickel – επίσης εισηγμένη στο Λονδίνο – να βυθίζονται κατά περισσότερο από 50%, με αποτέλεσμα την απώλεια 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την περιουσία του μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου.
Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες υπέστη ο Alexey Mordashov, ο οποίος εκτός από τις συναλλαγές σε χάλυβα και χρυσό ελέγχει σημαντικό ποσοστό στην TUI.
Επίσης ο Gennady Timchenko του ομίλου Volga, ο οποίος ελέγχει είναι επενδυδημένος σε φυσικό αέριο και χημικά.
Ο εξέχων Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, γνωστός για το υπερμεγέθη γιοτ του και την ιδιοκτησία της αγγλικής ομάδας της Premier League Chelsea F.C., έχασε περίπου 2 δισεκατομμύρια ή 12% της περιουσίας του από τις 23 Φεβρουαρίου.
Καθώς οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία και αλλού αντιπροσωπεύουν την καταγραφή κινητών αξιών που συνδέονται με τα χρηματιστήρια, οι απώλειες μπορεί να είναι προσωρινές, εκτός εάν πουλήσουν και λογιστικοποιηθεί η ζημιά.
You will find more infographics at Statista