Σε διαδοχικά sell-off που σηματοδοτούν κραχ προσδοκιών βυθίζονται οι διεθνείς αγορές στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και καθώς οι εξελίξεις δεν δείχνουν πως το σενάριο της ειρήνευσης και της αποκλιμάκωσης του οικονομικού πολέμου είναι στην ατζέντα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το sell-off στις αγορές, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει στην έννατη ημέρα και η εικόνα στο έδαφος επιδεινώνεται διαρκώς, ενώ οι επενδυτές κάνουν προβολές των επιπτωσεων από τον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Οι επιπτώσεις στις αγορές, μέχρι στιγμής, πάντως δεν είναι εκτός πλαισίου των αναμενομένων σε τέτοιες καταστάσεις. Ακόμα, όμως, δεν έχει εκτιμηθεί η επόμενη ημέρα. Οι επενδυτές εστιάζουν στην κατάσταση ανά χείρας και στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι κυρώσεις. Το σκηνικό όμως μεταβάλλεται τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωοικονομικά, καθώς δεν υπάρχει η ρητορική ακολουθία και διπλωματική αντιστοιχεία στο playbook των μεγάλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα την έλειψη προβλεψιμότητας που προκαλεί έκρηξη ρίσκου.
Την επιδείνωση των προοπτικών τόσο στο μέτωπο των συγκρούσεων στην Ουκρανία όσο και των συνεπειών της σύγκρουσης Δύσης – Ρωσίας καθώς της de facto αναθεώρησης του τρόπου που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις διεθνώς.
Οι αγορές βρίσκονται μπροστά σε πολλαπλές και αλληλεπικαλυπτόμενες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές κρίσεις, με τις κεντρικές τράπεζες να αναζητούν βέλτιστες λύσεις, αλλά χωρίς να διαθέτουν δοκιμασμένο playbook για την την αντιμετώπιση του κοκτέιλ αυτού.
Ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές υφίστατνται το σοκ του πολέμου σε όλα τα επίπεδα, η αγορά της Ρωσίας θα παραμείνει κλειστέι έως τις 9 Μαρτίου τουλάχιστον, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας ανακοίνωσε Capital Controls και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευση πώλησης περιουσιακών στοιχείων για ξένους και πολιτική αποτροπής αγοράς συναλλαγάμτος για τους Ρώσους.
Μεγάλες απώλειες στα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η κατάταση στο πεδίο φαίνεται ότι επιδεινώνεται άρδην, με τη Δύση να κατηγορεί τη Ρωσία για βομβαρδισμό πυρηνικού εργαοαστασίου και τις αγορές να βλέπουν κίνδυνο νέου Τσερνόμπιλ, ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για fake news και προπαγάνδα. Η διάχυση της μάχης στα media με ααγορεύσεις συχνοτήτων σε ΗΠΑ και ΕΕ και την επιβολή λογοκρισίας από τη Μόσχα, διαμορφώνουν μια ιδιαίτερα ανησχητική εικόνα για την ακρίβεια των ειδήσεων και την ορθότητα των στρατηγικών αποφάσεων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Η στρέβλωση της ενημέρωσης αποτελεί παράγοντα -που εφόσον παγειωθεί- θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση αξιοπιστίας και κατάρρευση.
Η ανακοίνωση νέου -του τρίτου- γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εντός του Σαββατοκύριακου δεν δημιουργεί προσδοκίες, καθώς το τοπίο παραμένει θολό, η σκόνη πολλή και οι νεκροί αυξάνονται. Η στρατηγική και των δύο πλευρών μοιάζειε παρελκυστική με στόχο τον χρόνο, τη συσπείρωση και τον επανεξοπλισμό. Ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ουκρανία σε failed state και η Ευρώπη σε containment theatre είναι υπαρκτός.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει γίνει στόχος τριών απόπειρων δολοφονίας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή την περασμένη Πέμπτη, όπως ανέφεραν οι Times. Ο Ουκρανός ηγέτης κατάφερε να αποφύγει τις προσπάθειες, καθώς έλαβε πληροφορίες από Ρώσους που αντιτίθενται στις ενέργειες της Μόσχας στη χώρα.
Η εικόνα στα ταμπλό
Η Φρανκφούρτη χάνει 3,5%, το Λονδίνο 3,1%, το Παρίσι 3,7%, η Μαδρίτη 2,8% και το Μιλάνο 5%. Ο DAX έφτασε σε χαμηλό 52 εβδομάδων. Από το πρόσφατο υψηλό του, ο δείκτης έχει χάσει 17%, πολύ περισσότερο από ό,τι ο S&P 500.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν θετικές σε ετήσια βάση και από την αρχή του χρόνου, ένδειξη ότι η πτώση δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια.
Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι φόβοι για κυρώσεις της Δύσης έχουν διαταράξει τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, ενώ η πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο τρόμαξε τις αγορές. To αμερικανικό αργό ενισχύεται 3,4%, στα 111,25 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρετν με άνοδο 3,1%, φτάνει στα $113,91.
Μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό των 200 ευρώ η μεγαβατώρα και σε επίπεδα που σηματοδοτούν νέα φάση στην ενεργειακή κρίση που διέρχεται η ΕΕ, σκαρφάλωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ολλανδία. Τα συμβόλαια του TTF έκλεισαν στα 197,7 δολάρια με ημερήσια κέρδη 24%(!).
Αλμα κάνουν τα εμπορεύματα αυτή την εβδομάδα, με το σιτάρι να εκτοξεύεται σχεδόν 40%
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το ρούβλι αν και αρχικά εκδηλώθηκε αντίδραση, η οποία εν τέλει αποδείχθηκε βραχύβια.
Χαμηλότερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Κατά οκτώ μονάδες βάσης υποχωρεί του 10ετούς γερμανικού, στο -0,06% και κατά επτά μονάδες βάσης του 10ετούς αμερικανικού, στο 1,76%.