Με το παγκόσμιο οικονομικό, επιχειρηματικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον να αλλάζει ραγδαία προεξοφλώντας ότι τίποτα δε θα είναι το ίδιο για τον κόσμο και την ανθρωπότητα μετά από αυτόν τον πόλεμο, σύσσωμη η επενδυτική βιομηχανία με επίκεντρο τα χρηματιστήρια δέχεται σημαντικότατους κλυδωνισμούς.
- Ξαναγράφονται τα… ευαγγέλια των αγορών
- Σε χαμηλό 12μήνου έπεσε το Χρηματιστήριο
- Εβδομαδιαίες απώλειες 11,37% για το Γ.Δ., ξεπούλημα -21,9% στις τράπεζες
- Καταποντισμός στις ευρωπαϊκές αγορές, πτώση έως 6,24%
Το status quo σε κλάδους καταλύτες, όπως της ενέργειας και των τροφίμων αλλάζει σε βαθμό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί και να «μετρηθεί» σε αυτή τη φάση, όμως το σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές θα επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση από πλευράς τιμών ενέργειας και πρώτων υλών από πλευράς τροφίμων.
Στην ουσία λαμβάνει χώρα μια βίαιη αναδιάταξη αξιών που νομοτελειακά θα φέρει σε αδιέξοδο ολόκληρες οικονομίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. To πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο εγγύς και απώτερο μέλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, κάτι που συνομολογούν οι κορυφαίοι γεωπολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές στον κόσμο. Το σίγουρο είναι ότι ο τομέας της ενέργειας θα παραμείνει ένα πεδίο μεγάλων αναταράξεων και κλυδωνισμών τέτοιων που ίσως οδηγήσουν σε δραματικές καταστάσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διεθνώς.
Παράλληλα, αυτό που φαίνεται πως έρχεται στον κλάδο των τροφίμων είναι ένα τσουνάμι έλλειψης πρώτων υλών, κάτι που θα εκτοξεύσει τις τιμές σε ανυπολόγιστα ακόμη επίπεδα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη διατάραξη των ισορροπιών στις κοινωνίες, τις αγορές, τις επιχειρήσεις, τα χρηματιστήρια. Ένας νέος λοιπόν κόσμος ξεπροβάλλει και φαίνεται πως το… τίμημα του πολέμου που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν θα κληθεί να το πληρώσει όλη σχεδόν η… δύση και πρωτίστως η Ευρώπη.
Ολοσχερής καταποντισμός στα χρηματιστήρια
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές απανταχού προβαίνουν σε καταιγιστικές ρευστοποιήσεις για να σώσουν οτιδήποτε σώζεται, οδηγώντας τις χρηματιστηριακές αγορές σε μεγάλη πτώση. Οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν το πρωί εκ νέου με μεγάλες απώλειες, με τον Hang Seng στο -2,50% και τον Nikkei 225 στο -2,23%, ενώ εξαιρετικά μεγάλες ήταν οι απώλειες και στην Ευρώπη.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με πτώση 4,41%, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 4,97%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 3,48%, ο ισπανικός IBEX 35 είχε συντριπτική πτώση 6,24%, ο ιταλικός FTSE MIB -3,63%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε πτώση 3,56%. Εικόνα δεικτών που παραπέμπει σε γενικευμένο ξεπούλημα…
Εντός αυτού του σκηνικού, το Χ.Α. δεν μπόρεσε να προβάλει καμιά αντίσταση, καταγράφοντας νέες συντριπτικές απώλειες, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει σε νέα χαμηλά 12μήνου. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατήλθε στις 821,74 μονάδες καταγράφοντας πτώση 3,85%, ενώ έφτασε έως το χαμηλό των 815,96 μονάδων (-4,52%).
Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από το Μάρτιο του 2021 για το Γ.Δ. του Χ.Α., και όλα αυτά για μια αγορά που έως πρότινος ατένιζε τα υψηλά 7ετίας. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.970,98 μονάδες με πτώση 4,11%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 3,72% στις 1.449,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στις 545,18 μονάδες με απώλειες 6,68%.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε απώλειες 11,37%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 12,70%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 21,9%! Αξίζει να σημειωθεί πως στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις από την έναρξη του πολέμου (Πέμπτη 24/2) η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 9,5 δισ. ευρώ, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 13,43% το ίδιο διάστημα.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε την Παρασκευή είναι ότι μόλις 10 μετοχές έκλεισαν ανοδικά στο σύνολο του Χ.Α., ενώ 116 τίτλοι υποχώρησαν.
Movers & Shakers