Στα γεγονότα στην Ουκρανία αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Εξήρε την κοινή εθνική στάση στη Βουλή, όπως είπε, ενάντια στην αλλαγή συνόρων.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα ανήκει σε μια ρυθμιστική υπερδύναμη, που είναι η ΕΕ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ μπορεί να είναι μια τέτοια δύναμη επειδή βάζει μπροστά τις αξίες της. Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε ακόμα στο πώς η πανδημία επιτάχυνε την πρόοδο της τεχνολογίας και στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογική διατάραξη αλλάζει το τοπίο όσον αφορά τις θέσεις εργασίας. Συνέδεσε, επίσης, την τεχνολογία με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τις επιπτώσεις της στο ασφαλιστικό. Διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω της ψηφιοποίησης του κράτους θα συνεχιστούν. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήρε το ταλέντο των Ελλήνων μηχανικών και, τέλος, σημείωσε ότι το μάθημα που βγαίνει από την ψηφιακή πολιτική στην Ελλάδα είναι πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να μεταρρυθμιστεί.
Στο metaverse («μετασύμπαν») αναφέρθηκε ο ερευνητής και διευθυντής πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab Μιχάλης Μπλέτσας. Τόνισε ότι το σημαντικότερο όσον αφορά το metaverse είναι οι εφαρμογές που μπορεί να έχει στο πεδίο της εξομοίωσης, κάτι που θα συμβάλει στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η οποία, όπως είπε, βασίζεται στην ποιότητα των δεδομένων. Ο κ. Μπλέτσας αναφέρθηκε στο πώς αυτό μπορεί να επιλύσει προβλήματα π.χ. των αυτοκινούμενων οχημάτων και επεσήμανε ότι βαδίζουμε σε ένα μέλλον στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα εκπαιδεύεται με τεχνητά (και όχι μόνο πραγματικά) δεδομένα. Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις όσον αφορά το web3 και το blockchain. Σημείωσε ότι πολύς κόσμος αρχίζει να αισθάνεται αποστροφή για τη συσσώρευση πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων από μεγάλες εταιρείες, γεγονός που ωθεί τη συζήτηση για ένα κατανεμημένο διαδίκτυο. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί το “killer app” για το blockchain, αλλά ότι αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον επενδύεται πολύ κεφάλαιο σε αυτό. Τέλος, ο κ. Μπλέτσας αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε σχέση με τους κβαντικούς υπολογιστές.
Alasdair Ross, countries editor, The Economist -“The World Ahead 2022”
Στις εξελίξεις στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Countries Editor του The Economist και της ετήσιας έκδοσης “The World Ahead 2022” Alasdair Ross. Ο κ. Ross εκτίμησε ότι, παρά τη στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας, μακροπρόθεσμα οι κυρώσεις της Δύσης θα προκαλέσουν ασφυξία στο καθεστώς του Πούτιν, αφού θα κάνουν τη ζωή όλων των Ρώσων δυσκολότερη. Έθεσε ερωτήματα όπως αν υπάρχει πιθανότητα ανατροπής του Πούτιν και αν η Ρωσία θα οδηγηθεί στην αγκαλιά της Κίνας. Τόνισε, τέλος, τη σημασία ενός διαφορετικού πεδίου μάχης, που είναι το πεδίο της πληροφορίας.
Αφού αναδείχθηκαν στο πλαίσιο των συζητήσεων οι σημαντικότερες εξελίξεις του τεχνολογικού τομέα στo παρόν αλλά και σε σχέση με όσα ακόμα αναμένονται στο μέλλον, στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα βραβεία “BEYOND INNOVATION AWARDS 22” σε εταιρείες και οργανισμούς που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στον τομέα της καινοτομίας. Τα βραβεία παρελήφθησαν από τους εξής εκπροσώπους:
Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας
Αλέξανδρος Πατεράκης, Aναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
Τζέρι Καλογηράτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Product Partners L.P.
Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ
Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, Aegean
Κωνσταντίνος Λάμπρου, Εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας, Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης
Γεώργιος Δρόσος, Vice President Human Resources & Corporate Affairs, Pharmathen