Νέα κατάσταση συναγερμού για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές καθώς ο φόβος για μεγάλη κλιμάκωση της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία με αιχμή το Κίεβο, προκάλεσε καινούριο ντόμινο ρευστοποιήσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο. Η σύγχυση και η ανησυχία που επικρατεί διεθνώς για όλη την επενδυτική βιομηχανία αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις που νομοτελειακά φέρνει αυτός ο πόλεμος, οδηγεί τους επενδυτές σε άτακτες ρευστοποιήσεις σε μετοχές.
- Κάτω από τις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Απώλειες έως 8,2% στις τράπεζες, πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
- Ο τρόμος για νέα ισχυρή επίθεση στην Ουκρανία, «γκρέμισε» τα χρηματιστήρια
Έτσι, αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, κυρίως γερμανικά ομόλογα που είχαν την Τρίτη μεγάλη μείωση απόδοσης, ενώ παράλληλα εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι ευρύτερες επιπτώσεις αυτής της εισβολής φυσικά είναι ακόμη πρόωρο να ζυγιστούν, όμως όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι θα είναι πολύ μεγάλες, σε βαθμό που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει αυτή την ώρα.
Αλλάζουν πολλά στο διεθνές status quo στα θέματα ενεργειακής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυροποιείται και γίνεται ένα συμπαγές «μπλοκ» με αναφορές πλέον όχι μόνο στις οικονομικές πολιτικές, αλλά ευρύτερα. Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία είναι μια αμετάκλητη απόφαση και μονόδρομος, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει κάτι τέτοιο βραχυπρόθεσμα, ενώ φαίνεται πως ωριμάζουν ραγδαία οι συνθήκες για να γίνει η Ε.Ε. αυτό που οραματίστηκαν οι δημιουργοί της, πριν από δεκαετίες.
Μια ένωση αλληλεγγύης, μια ομοσπονδία με βάση τον πολιτισμό, το σεβασμό των συνόρων, το σεβασμό στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία. Όποιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση της Τρίτης 1 Μαρτίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρακολούθησε μια ιστορική συνεδρίαση, που θα μείνει στο πάνθεον της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Μια ομοσπονδία κρατών που μολονότι έχουν διαφορετικές αφετηρίες και ετερόκλητες κουλτούρες, εντούτοις έχουν δεσμευτεί να περιφρουρούν την ειρήνη ως το υπέρτατο αγαθό και – σε κάθε περίπτωση – να λύνουν τα (τεράστια σε πολλές περιπτώσεις) προβλήματα με το διάλογο και όχι με τα τανκς.
Η εικόνα των αγορών
Η… ανορθογραφία που τώρα προκαλεί μια χώρα μέσα στην Ευρώπη, με την εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος, έχει φέρει και τους τεράστιους κλυδωνισμούς στις αγορές. Έτσι, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έχασε μετά από πολύ καιρό τις 14.000 μονάδες υποχωρώντας 556,17 μονάδες ή ποσοστό 3,85%, κλείνοντας στις 13.904,85 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 3,94% υποχωρώντας στις 6.396,49 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 1,72%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 4,14% χάνοντας πάνω από 1.000 μονάδες, ο IBEX 35 έχασε 3,43%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε πτώση 2,37%.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο δέχτηκε νέες μεγάλες πιέσεις στην παρθενική συνεδρίαση του Μαρτίου, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 866,48 μονάδες με απώλειες 2,82%, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε έως τις 859,21 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 3,63%.
Σε αυτά τα επίπεδα ο Γ.Δ. του Χ.Α. είχε να κλείσει από τις 26 Νοεμβρίου 2021, που σημαίνει πως η αγορά όχι μόνο έχει χάσει όλο το ράλι του 2022, αλλά βρίσκεται πλέον σε χαμηλό τριμήνου. Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει συνολικές απώλειες 6,55%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 4,286 δισ. ευρώ.
Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,90%, ο Mid Cap έχασε 2,10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταποντίστηκε εκ νέου υποχωρώντας σε ποσοστό 5,78% πέφτοντας στις 602,52 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,02 εκατ. ευρώ, με τα 39,76 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.
Στον FTSE 25 μόνο οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Quest Συμμετοχών έκλεισαν με άνοδο, ενώ πολύ μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι Πειραιώς που έχασε άνω του 8%, άνω του 6% υποχώρησαν οι Alpha Bank και Coca Cola HBC, άνω του 5% οι Εθνική και Σαράντης και άνω του 4% οι Eurobank, ΔΕΗ, Lamda Development και ΟΛΠ.
Πτωτική εικόνα και στον Mid Cap όπου θετικά διασώθηκαν μόνο οι Epsilon Net, Intracom Holdings και Παπουτσάνης, ενώ πιέστηκαν οι Cenergy Holdings, AVAX, Autohellas, EXAE, Πλαστικά Θράκης, Profile, Ικτίνος κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς μόλις 20 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 103 που υποχώρησαν.