Την επιβολή Capital Controls προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, καθώς οι κυρώσεις και η διάχυση της αντιπαράθεσης σε πολιτικό έπίπεδο οδηγεί σε ακραία πολιτικοποίση των επενδυτικών αποφάσεων, διαφοροποιώντας το πλαίσιο άσκησης νομισματικής πολιτικής. Συνολικά 1,8 τρισ. ρούβλια έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες και το νόμισμα της Ρωσίας κινείται κοντά στο ιστορικό χαμηλό που σημείωσε τη Δευτέρα.
Ειλημμένη είναι η απόφαση για την επιβολή περιοσμών στην κίνηση κεφαλαίων στη Ρωσία, καθώς ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισουστίν ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται σχετικό προεδρικό διάταγμα. Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει τα βήματα στην κατεύθυνση επιβολής capital controls από τη Μόσχα. Η κίνηση αυτή, μάλιστσα, φαίνεται ότι ήταν προσχεδιασμένη, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πάγωσε πρώτα τ η διαπραγμάτευση στις αγορές, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει την ένταση του πανικού και αμέσως μετά επέβελλε επενδυτικούς περιορισμούς, ενώ εν συνεχεία επιβάλλονται έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίω.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε μέτρα ελέγχου του κεφαλαίου για να σταματήσει η έξοδος των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μετέδωσαν την Τρίτη τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.
Αν και ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα μέτρα, τα capital controls στόχο έχουν να περιορίσουν τη δυνατότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία, ήτοι ένα βήμα πριν την έξοδο των κεφαλαίων μέσω της πώλησης ρουβλιών.
Ο Μισούστιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κάνουν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».
«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».
Η επόμενη ημέρα
«Είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων θα υποχωρήσει τελικά και όσοι δεν θα περιορίσουν τα έργα τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα των ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Ο Μισούστιν δήλωσε ότι θα υπάρχουν καθημερινές συναντήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.
«Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να επεξεργαζόμαστε αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.
Κατρακυλά το ρούβλι
Η ρωσική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μέτρα καθώς το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τους επενδυτές να αναγνωρίζουν τη σφοδρότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης ως πολλαπλασιατή της σκληρότητας και του αντικτύπου των οικονομικών κυρώσεων.
Το ρωσικό ρούβλι πέρασε το 105 ανά USD την Τρίτη, υποχωρώντας προς τα χαμηλά της Δευτέρας στα 122 ρούβλια ανά δολαριο, καθώς η σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τη σειρά των δυτικών κυρώσεων.
Οι κυρώσεις
Οι κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και Καναδάς, συγκροτώντας μέτωπο με το οποίο ευθυγραμμίζοντα Ιαπωνία και Αυστραλία, χαρακτηρίζονται “πυρηνικές”.
Στόχος είναι να πληγούν οι σύνδφεσμοι της Ρωσίας με τις αγορές, να περιοριστεί η δυνατότητα των ολιγαρχών να μετακινουν κεφάλαια και να δημιουργεί ενισχυθεί το αντιρωσικό συναίσθημα, μειώνοντας έτσι την επιρροή της Μόσχας. Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο η πίεση θα μεταφερθεί στο εσωτερικό κύκλο που Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς οι υποστηρικτές του θα αισθανθούν αποκομμένοι. Οι ΗΠΑ κατάφεραν επίσης ένα ακόμη χτύπημα στη Μόσχα, απαγορεύοντας στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Αντιδρώντας, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια κατά 1150 μονάδες βάσης, από το 9,5 στο 20%(!) και παράλληλα υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να πουλήσουν το 80% των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι 1,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια αποσύρθηκαν από τις ρωσικές τράπεζες στα τέλη Φεβρουαρίου, συνιστώντας bank run.
Η ευρωπαϊκή θυγατρική της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN, καθώς οι αποταμιευτές έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 5%