Νέο σκηνικό σύνθετων κρίσεων που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία καλείται να διαχειριστεί η Ευρώπη, καθώς η ανασφάλεια εμπεδώνεται τόσο στους Ουκρανούς, όσο και στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, με κίνδυνο αναβίωσης αλλεπάλληλων μεταναστευτικών ρευμάτων και δικτύων trafficking, καθώς και τη δημιουργία νέων βαριά οπλισμένων εγκληματικών ομάδων.
Για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά την Ουκρανία φοβούμενοι για τη ζωή τους. Ωστόσο, καθώς η κρίση εντείνεται και η στρατηγική του Βλάντιμιρ Πούτιν ξεδιπλώνεται, η ανησυχία για ρωσικές επεμβάσεις στη Μολδαβία μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες ροές επιβαρύνοντας τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες έχουν παράδοση σκληρών αντιπροσφυγικών πρακτικών. Παράλληλα, η διασπορά οπλισμού σε μεγάλες ομάδες πολιτών τώρα και επικείμενη ανθρωπιστική κρίση, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν νέα γενιά οπλισμένων βαριά εγκληματικών ομάδων, οι οποίες θα κινηθούν προς ευρωπαϊκές χώρες αναζητώντας ζωτικό χώρο.
Όσν αφορά στην εν εξελίξει προσφυγική κρίση, πάνω από 360.000 έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία και οι 200.000 πέρασαν τα σύνορα της Πολωνίας.
Οι αριθμοί αυτοί, όμως, αναμένεται να αυξηθούν δραματικά. Ήδη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποιεί για πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες, με άλλες εκτιμήσεις να τοποθετούν τα δύο πρώτα κύματα στα 5 εκατ. και το τελικό νούμερο στα 7 εκατ.
«Όσο για την συνολική ανθρωπιστική κατάσταση, προς το παρόν ο εκτιμώμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι και, στη χειρότερη περίπτωση, εάν συνεχιστεί αυτός ο επιθετικός πόλεμος, θα βρεθούν σε επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας»,
δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.
Η Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη – μέλη να περιορίσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για Ουκρανούς πολίτες που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.
Εφεξής, και οι 27 χώρες του μπλοκ θα δέχονται Ουκρανούς πρόσφυγες χωρίς να απαιτούνται αιτήματα ασύλου, μετά από ομόφωνη απόφαση στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών των κρατών – μελών.
Η πολιτική των ανοιχτών πυλών θα παραμείνει σε ισχύ για έως και 3 χρόνια.
Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απελευθερώσει πόρους για να ενισχυθούν οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. Μαζί με την Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ανοίγουν επίσης τα σύνορά τους και υποδέχονται τους ανθρώπους που προσπαθούν να σωθούν από τους βομβαρδισμούς.