Σκηνικό αβεβαιότητας που απορρέει από την κρίση στην Ουκρανία επικάθεται στις αγορές, καθώς η εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται, οι διαπραγματεύσεις μόλις ξεκινούν και η Δύση επιβάλει δυναμικά ευρείες κυρώσεις.
Η δυνατότητα προβλεψιμότητας των εξελίξεων είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις και ο καλπάζοντας πληθωρισμός εντείνουν την ανησυχία και δίνουν στη νέα κρίση χαρακτήρα πολλαπλασιαστή.
Σε θολό τοπίο και υπό τους ήχους κανονιοβολισμών στο πεδίο και σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές περιορίζουν την έκθεση τους και αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Στις αγορές καταγράφονται σκηνές πανικού, με μαζικές ρευστοποιήσεις που οδηγούν τους δείκτες στην Ευρώπη βαθιά στο κόκκινο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα ύψη, τον χρυσό κοντά σε νέα υψηλά και το ρίσκο out of the charts.
Οι έντονες διακυμάνσεις αναμένεται να συνεχιστούν προσεχώς, καθώς οι αγορές θα επιχειρούν να αποτιμήσουν το νέο γεωοικονομικό που δημιουργείται και ενώ η Μόσχα θα απαντά σταδιακά στις κυρώσεις της Δύσης. Οι επενδυτές προετοιμάζονται πλέον για τον αντίκτυπο των κρίσεων που τροφοδοτούνται από την ουκρανική και την επόμενη ημέρα στο γεωπολιτικό τοπίο.
Sell-off στο ρούβλι
Βαριές απώλειες που έφτασαν στο 40% καταγράφει το ρούβλι στις δυτικές αγορές, ενώ στη Ρωσία η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία όλων αγορών. Παράλληλα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και να στηρίξει το ρούβλι, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε τα επιτόκια στο 20% από 9,5% και διέταξε τις επιχειρήσεις να πουλήσουν το 80% των συναλλαγματικών διαθεσίμων που διαθέτουν.
Βαριές απώλειες της τάξης του 3-4% καταγράφουν Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Η εικόνα δεν διαφοροποιείται και στις υπόλοιπες ευρωαγορές, με τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας να παρουσιάζει ελαφρώς… χειρότερη εικόνα με απώλειες 4,5%.
Οι πωλήσεις επικεντρώνονται στις μετοχές των τραπεζών, καθώς οι κερδισμένοι κατοχυρώνουν ότι μπορούν και οι… δανεισμένοι κλείνουν τις ανοιχτές θέσεις και περιορίζουν το ρίσκο.
Η βιαιότητα της πτώσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη δημιουργεί προϋποθέσεις τεχνικής αντίδρασης. Η εκδήλωση όμως ανοδικής κίνησης και η βιωσιμότητας της είναι άμεση συνάρτηση του γεωπολιτικού σκηνικού και των προοπτικών που ξεδιπλώνονται από διάφορα μέτωπα.
Δεδομένη θεωρείται η διατήρηση της αυξημένης μεταβλητότητας, λόγω του υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου και της δεδηλωμένης και υλοποιούμενης πολιτικής αναδίπλωσης των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες. Οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα θα παίξουν επίσης καταλυτικό ρόλο τόσο άμεσα όσο και μακροχρόνια.