Σοβαρούς κινδύνους για την υποβάθμιση της ποιότητα της διατροφής και το ενδεχόμενο παγκόσμιας επιστιτιστικής κρίσης δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο αυτόνομα όσο και συνδυαστικά με άλλους παράγοντες.
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξάνονται εν μέσω της ρωσικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο πρόκειται να δουν τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης στην αντλία αερίου ή στον επόμενο λογαριασμό κοινής ωφελείας τους.
Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται εκεί όμως, καθώς οι τιμές άλλων βασικών εμπορευμάτων πρόκειται επίσης να αυξηθούν δεδομένου του ρόλου της Ρωσίας ως «υπερκαταστήματος εμπορευμάτων» στην παγκόσμια αγορά. Η Ρωσία είναι κορυφαίος παραγωγός όχι μόνο πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και τροφίμων, πολύτιμων και βιομηχανικών μετάλλων.
Ήδη, οι τιμές βασικών αγαθών και πρώτων υλών καταγράφουν σημαντικά κέρδη και νέα ιστορικά ρεκόρ.
Η Ρωσία παρήγαγε 86 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το 2020, καταταόμενη τρίτη πίσω από Κίνα και Ινδία.
Σε επίπεδο εξαγωγών, όμως, η Ρωσία είναι μακρόν ο μεγαλύτερος παίχτης, καθώς Κίνα και Ινδία διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στην εσωτερική αγορά.
Όπως δείχνει το infograph, με βάση δεδομένα από τη Βάση Δεδομένων Εμπορίου του ΟΗΕ, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στους 5 κορυφαίους εξαγωγείς σιταριού, τροφοδοτώντας φόβους ότι η κρίση θα μπορούσε να επιδεινώσει την πληθωριστική πίεση στον διάδρομο των τροφίμων. Την Πέμπτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, στηριζόμενοι σε ένα ράλι που διαρκεί από τα μέσα του 2020.
You will find more infographics at Statista