Αυξημένο ρίσκο κυβερνοεπιθέσεων που είτε συνδέονται, είτε χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα σύρραξη στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουν και οι ελληνικές τράπεζες, με την Τράπεζα της Ελλάδος να ζητά εσπευσμένα από την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμιση σχεδίων αντιμετώπισης και μηχανισμών αποκατάστασης από τις συστημικές τράπεζες κυρίως και καταγραφή ευπαθειών από τις μικρότερες.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία κινητοποιούν τις τράπεζες για την ψηφιακή τους ασφάλεια
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ήδη ενημερώσει τις ελληνικές τράπεζες να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την ψηφιακή τους ασφάλεια και να αυξήσουν την επιφυλακή τους στον τομέα αυτό, ακόμα και αν για αυτό απαιτηθεί η απασχόληση πρόσθετου προσωπικού, καθώς φοβάται πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα εντείνει τις κυβερνοεπιθέσεις στις τράπεζες (και όχι μόνον).
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι ίδιες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ως δεδομένο το σενάριο να δεχτούν «κύμα» ψηφιακών επιθέσεων ως απόρροια των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Αν και για οι μεγάλες τράπεζες διαθέτουν ικανούς μηχανισμούς, εν τούτοις -όπως έχει δείξει η εμπειρία- πολλά από τα συστήματά τους έχουν ευπάθειες που έχουν υποτιμηθεί, ενώ η ψηφιακή μετάβαση έχει αυξήσει τη διασύνδεση με άλλους οργανισμούς και ροές δεδομένων αυξάνοντας τα σημεία εισόδου κακόβουλου λογισμικού και άρα τον κίνδυνο μολύνσεων.
Οι τράπεζες εκτός από πολιτική αποτροπής επιθέσεων και αποκατάστασης βλαβών, διαθέτουν και ασφαλιστήρια συμβόλαια για την κάλυψη τυχών ζημιών και αποζημίωση πελατών. Ωστόσο, η ανακήρυξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ως πολεμικής επιχείρησης και απριόρι σύνδεση κυβερνοεπιθέσεων με τις εξελίξεις στο μέτωπο, περιπλέκουν το καθεστώς αποζημιώσεων…