Συντονισμένη επίθεση με υραύλους κρουζ κατά εγκαταστάσεων και υποδομών ακόμα και μέσα σε πόλεις εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα πύραυλος να πλήξει οικιστικό συγκρότημα. Ο φόβος είναι πλέον διάχυτος στην Ουκρανία, το προσφυγικόρεύμα εντείνεται, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την κορύφωσή του καθώς και την προοπτική αποκατάστασης της σταθερότητας στην Ουκρανία.
- Πύραυλοι κρουζ έπληξαν οικιστικό συγκρότημα
- Κυρώσεις κατά Πούτιν και Λαβρόφ από ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία.
- Η Ρωσία πλημμυρίζει την ΕΕ με φυσικό αέριο – Πέφτουν οι τιμές
- Το NATO ενεργοποιεί τη δύναμη ταχείας αντίδρασης.
- Οι ΗΠΑ ενέκριναν 350 εκατ. για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας
- Κυβερνοεπιθέσεις και επχειρήσεις παραπληροφόρησης
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρίτη μέρα. Πύραυλοι κρουζ εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και έπληξαν στόχους στη Μαριούπολη και βορειοανατολικά στην πόλη Πολτάβα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης την κατάληψη της Μελιτόπολης, πόλης 150 χιλιάδων κατοίκων.
Auditor’s note
Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί τη διπλωματία παρελκυστικά κερδίζοντας χρόνο, καθώς βασική του επιδίωξη είναι η ανατροπή και σύλληψη της εκλεγμένης κυβέρνησης της Ουκρανίας. Στρατιωτικά η Ρωσία εφαρμόζει τακτική σοκ και δέος και στόχος είναι να ολοκληρώσει άμεσα την επιχείρηση ώστε να περιορίσει ενδεχόμενες απώλειες από ευρείες επιχειρήσεις ανεφοδιασμού.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ ευθυγραμμίστηκαν με την ΕΕ και την Βρετανία επιβάλλοντας το πάγωμα κεφαλίων και περουσιακών στοιχείων του Βλάντιμιρ Πούτιν και του Σεργκέι Λαβρόφ στο εξωτερικό. Εκτός λίστας κυρώσεων βρίσκονται -για την ώρα- οι κεφαλαιακές ροές καθώς δεν επλήγη η θέση της Ρωσίας στο SWIFT και οι ενεργειακές καθώς δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στις ενεργειακές εταιρίες. Από την πλευρά της η Ρωσία, αύξησε τη ροή στους αγωγούς προς Ευρώπη ανταποκρινόμενη στα αυξημένα αιτήματα προμήθειας φυσικού αερίου, τόσο μέσω του Yamal όσο και μέσω Ουκρανίας. Αποτέλεσμα ήταν η εκτόνωση του ράλι της Πέμπτης στα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η υποχώρηση της τιμής σε επίπεδα αρκετά κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Επλήγη συγκρότημα κατοικιών. Στριμωγμένη στον ΟΗΕ η Μόσχα, Απήχε το Πεκίκο από την ψηφοφορία στο Σ.Α
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η ισορροπία δυνάμεων έδειξε στην κατεύθυνση απομόνωσης της Ρωσίας με άπαντες να υποστηρίζουν το καταδικαστικό ψήφισμα, την Κίνα να απέχει και τη Μόσχα να ασκεί veto. Η απόφαση πλέον μεταφέρεται στη Γενική Συνέλευση όπου θα ληφθεί με πλειοψηφία και αναμένεται να επικυρώσει το ψήφισμα.
Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε χρηματοδότηση 350 εκατ. δολαρίων για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, ενώ πρωτοβουλίες εφοδιασμού της Ουκρανίας εκδηλώνονται από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία και μέσω των χωρών που συνορεύουν, όπως η Πολωνία. Το βράδυ της Παρασκευής το NATO ανακοίνωσε για πρώτη φορά και την ενεργοποίηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης, όχι όμως για την ανάπτυξή της στην Ουκρανία αλλά για τις χώρες του NATO που αισθάνονται απειλούμενες.
Η Ρωσία επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες για την κατάσταση στην κυβέρνηση του Κιέβου, την οποία χαρακτηρίζει φασισιστική. Διεθνώς το κλίμα για τη Ρωσία επιδεινώνεται άρδην, καθώς παρά τις εκτεταμένες επιχειρήσεις παραπληροφόρησης και διαστρεύλωσης από το Κρεμλίνο, οι μάχες στα αστικά κέντρα προσφέρουν άφθονο υλικό για την επίδειξη της ρωσικής βαρβαρότητας. Πλέον, ακόμα και το Facebook περιόρισε την απήχηση των ρωσικών media που ελέγχονται από το Κρεμλίνο, ενώ πρώτα η Μόσχα είχε απαγορεύσει την ελεύθερη μετάδοση ειδήσεων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Στο μέτωπο
Η Ουκρανία το βράδυ της Παρασκευής δήλωσε έτοιμη να συζητήσει με τη Ρωσία για παύση των εχθροπραξιών και για ειρήνη, σύμφωνα με την γραμματεία Τύπου του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με ουκρανική αντιπροσωπεία. Το Κίεβο αργότερα πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών στη Βαρσοβία. Στη συνέχεια, όμως, σταμάτησε να απαντά, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, καθώς ο Πούτιν στο μεταξύ ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να ανατρέψουν την κυβέρνηση με δηλώσεις του.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, πύραυλοι έπληξαν και κατοικημένες περιοχές, ενώ υπάρχουν αναφορές για εισβολές και σε σπίτια.
Επιπλέον, η Μόσχα επιμένει ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά ο Πούτιν ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να ανατρέψουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.
Οι μάχες διαχέονται και στο internet. Πριν και και κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων hackers που συνδέονται και χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία εξαπέλυσαν κυβερνοεπιθέσεις κατά τραπεζών και κρατικών οργανισμών στην Ουκρανία. Επίσης, εκτεταμένη είναι και η επιχείρηση παραπληροφόρησης από το Κρεμλίνο με bots και ομάδες στα social media, που επιχειρούν να διαμορφώσουν τη δυναμική της ενημέρωσης προωθώντας συγκεκριμένες εικόνες και υπονομεύοντας αξιόπστες πηγές ενημέρωσης.
Από την άλλη πλευρά οι Anonymous συντάχθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας και επιτέθηκαν στο δίκτυο RT θέτοντας εκτός λειτουργίας τον ιστότοπό του για πολλές ώρες. Περιστατικά παραπληροφόρησης έχουν διαπιστωθεί και από την ουκρανική πλευρά, αλλά πολύ μικρότερης έντασης και έκτασης.
Αξιόπιστα στοιχεία για νεκρούς και τρυματίες και από τις δύο πλευρές δεν υπάρχουν,