Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πλέον καθολική και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά κατοχής της χώρας από τον ρωσικό στρατό ο οποίος επελαύνει προς το Κίεβο συναντώντας περιορισμένη αντίσταση, καθώς η χώρα δεν έχει τον έλεγχο του εναερίου χώρου και μεθοριακών διαβάσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό της.
- Η επέλαση των Ρώσων δίνει τη χαριστική βολή στην οικονομία.
- Δημιουργείται νέο προσφυγικό κύμα έως και 2 εκατ. ανθρώπων
- Ο Ζελένσκι ζητά διάλογο από τον Πούτιν, δηλώνει έτοιμος για ουδέτερο καθεστώς
- Ο Πούτιν θέλει να εγκαταστήσει νέα κυβέρνηση
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοντμιρ Ζελένσκι φαίνεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της επιχείρησης που έχει διατάξει ο Βλάντιμιρ Πούτιν, που διακηρυγμένο στόχο έχει την ανατροπή του και την αντικατάστασή του με καθεστώς που θα ορίσει η Μόσχα.
Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι δραματική. Η επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων εκτός από τη διάλυση της χώρας δημιουργεί και νέο προσφυγικό κύμα, το οποίο υπολογίζεται στο 1-2 εκατ. άνθρωποι, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί αν τελικά το Κρεμλίνο εγκαθιδρύσει δικό του καθεστώς και ο ρωσικός στρατός παραμείνει ως κατοχικός.
Τις τελευταίες ώρες ηχούν διαρκώς σειρήνες στο Κίεβο και οι κάτοικοι τρέχουν σε υπόγεια σπιτιών, στο μετρό και σε καταφύγια, καθώς η ρωσική αεροπορία σφυροκοπά πόστα, θέσεις και κρατικές δομές. Οι σύμμαχοι έχουν προβλέψει ότι το Κίεβο θα πέσει σε 96 ώρες. Η δυναμική δείχνει ότι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας θα πέσει εντός της ημέρας και ο πρόεδρος είναι έτοιμος να συνθηκολογήσει. Ωστόσο, ο Πούτιν δεν θα δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ζελένσκι τον οποίο θέλει να αναγκάσει σε φυγή.
Κράτος και Οικονομία
Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας επέβαλε την Πέμπτη Capital Controls καθώς έξω από τις τράπεζες σε ολόκληρη τη χώρα σχηματίζονταν ουρές για αναλήψεις και το τραπεζικό σύστημα της χώρας κλυδωνίζεται.
Έκθεση στη χώρα έχουν και ελληνικές τράπεζες, αλλά περιορισμένη. Σημαντική είναι όμως η έκθεση άλλων επιχειρήσεων, όπως η Coca Cola και ο Σαράντης, οι οποίες αναζητούν τρόπους διασφάλισης προσωπικού και εγκαταστάσεων, ενώ έχουν διακόψει την παραγωγή.
Η οικονομία της Ουκρανίας που παρέπαιε πριν από τη ρωσική εισβολή και παρά τα προγράμματα του ΔΝΤ, πλέον έχει καταρρεύσει. Προοπτική σταθεροποίησης της χώρας στο εγγύς μέλλον δεν υπάρχει. Η διαδικασία εισβολής και η πλήρης αποσύνθεση του πολιτικού σκηνικού, έχουν πρακτικά αποσαθρώσει τον ήδη διεφθαρμένο και δυσλειτουργικό κρατικό μηχανισμό.
Ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας έχει κλείσει. Η δυνατότητα μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων είναι περιορισμένη στα λιμάνια, ενώ οι γειτονικές χώρες έχουν επιβάλλει πρόσθετους ελέγχους στα μεθοριακά περάσματα.
Υβριδικός πόλεμος
Η διάλυση της οικονομίας της χώρας είχε όμως ξεκινήσει πριν από την εισβολή. Οι κυκλωτικές κινήσεις της Ρωσίας, οι υψηλοί τόνοι από τους συμμάχους δημιούργησαν ανασφάλεια. Τα media συνέβαλλαν στη διάχυσή της. Η μία μετά την άλλη μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, πρεσβείες έχουν κλείσει και η χώρα βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην απομόνωση.
Ο Ζελέσνκι προσπαθεί να σπάσει την απομόνωση
Ο πρόεδρος Βόλοντμιρ Ζελένσκι αντιλαμβανόμενος ότι η ρωσική στρατηγική οδηγεί σε αργό θάνατο επιχείρησε πολλές φορές να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το Κρεμλίνο ζητώντας διάλογο. Εσχάτως και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα επελαύνουν προς το Κίεβο ο Ζελένσκι απηύθυνε νέο διάγγελμα: Από τη μια κήρυξε γενική επιστράτευση και μίλησε για εγκατάλειψη από τη Δύση και από την άλλη κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν σε διάλογο, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμος να μιλήσει για ουδέτερο καθεστώς μιας και η χώρα του δεν είναι στο NATO.
Auditor’s note
Η επόμενη ημέρα παραμένει θολή, καθώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Η Δύση, παρά τις κυρώσεις, εμφανίζεται αδύναμη να χαλιναγωγήσει τη Ρωσία και να βρει λύσεις στο πλαίσιο της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής ασφάλειας.Αν μη τι άλλο η ρωσική επέλαση στην Ουκρανία έχει ευρύτερα μηνύματα τα οποία είναι πλήρως αποσταθεροποιητικά και καταδεικνύουν με ωμό τρόπο ότι το status quo που διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν μπορεί να προσφέρει ασφάλεια.
Οι ενέργειες της Δύσης, σε αυτή τη φάση, δεν έχουν αντίκτυπο.
Η στάση του Πεκίνου απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εγείρει ανησυχίες για την επόμενη ημέρα στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.