Ανέκαμψαν την παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακτώντας μεγάλο μέρος των απωλειών από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις κυρώσεις και την επόμενη ημέρα των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας, η οποία -αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει- εν τούτοις δεν φαίνεται… τραγική.
Οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από το sell-off της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλότερες αποτιμήσεις μετά την κατάρρευση της τελευταίας συνεδρίασης.
Το sell-off ήταν το χειρότερο από τον Μάιο του 2021, δημιουργώντας όμως αγοραστικές ευκαιρίες και προϋποθέσεις τεχνικής αντίδρασης.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία παραμένουν, καθώς εκεί η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαπραγματευτεί. Αν και το Κρεμλίνο δήλωσε ανοιχτό για διαπραγματεύσεις στο Μινσκ, εν τούτοις ο Βλάντιμιρ Πούτιν απηύθυνε κάλεσμα για πραξικόπημα στην Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι πρότεινε οι διαπραγματεύσεις για το κεθεστώς ουδετερότητας της χώρας να διεξαχθούν στην έδρα του NATO, στη Βαρσοβία.
Οι δυτικές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει σκληρές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Παρά την γενικευμένη κατακεαυγή και τη σκληρή γλώσσα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιτάχθηκαν σε προτάσεις για αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών Swift, ενώ εκτός κυρώσεων έμειναν και οι εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας.
Ο ευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε δεύτερη εβδομαδιαία πτώση και ο DAX της Φρανκφούρτης έχασε 3,1% αυτή την εβδομάδα.
Οι ενεργειακές λοκομοτίβες στην Ιταλία
Ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε 3,6% υψηλότερα στις 25.773 την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας, ανακάμπτοντας από το χαμηλό πέντε μηνών που άγγιξε την προηγούμενη συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν ως περιορισμένο τον αντίκτυπο από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.
Στο Μιλάνο, οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας ανέβασαν τον δείκτη προς τα πάνω, αφού ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ιταλία πρέπει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας και να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Την περασμένη εβδομάδα, το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε μέτρα ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας.
Δυναμική αντίδραση στο Παρίσι
Ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 3,5% στις 6.752 μονάδες την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από το χαμηλό τεσσάρων μηνών που κατέγραψε στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο νέος γύρος κυρώσεων από τη Δύση θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
Στο μεταξύ θετικά αντέδρασαν και εδώ οι επενδυτές στην είδηση για επικείμενες διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας.
Ενώ τα νέα μέτρα από τη Δύση στόχευαν πιο σκληρά τις τράπεζες και τις δημόσιες επιχειρήσεις, δεν απέκλεισαν τη Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα Swift ούτε προκαλούν πρόβλημα στις εξαγωγές πετρελαίου.
Στο εταιρικό μέτωπο, η Saint Gobain προχώρησε 6,9% μετά την ανακοίνωση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου με στόχο την αύξηση του ακαθάριστου λειτουργικού περιθωρίου στο 14,5% έως το 2025.
Την ίδια στιγμή, η Societe Generale ανέκαμψε κατά 4,2% αφού δήλωσε ότι η ρωσική θυγατρική της Rossbank λειτουργεί κανονικά. .