Στοχευμένες κυρώσεις κατά του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να ισχυροποιήσει το μήνυμά της και να μην αφήσει περιθώρια παρανόησης, για την αντίδρασή της απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στην ίδια κατεύθυνση ευθυγραμμίζεται και η Λευκός Οίκος, ενώ κυρώσεις στο ισχυρό πολιτικό δίδυμο της Ρωσίας επέβαλε και η Μεγάλη Βρετανία.
Η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την εισβολή στην Ουκρανία ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σε ερώτηση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν είναι δική του δουλειά να τα γνωρίζει. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι ο λαός της Ρωσίας καθώς και ότι «ο Πούτιν δεν είναι ο ρωσικός λαός». Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν θα πλήξουν το 70% του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας.
Παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, την επικοινωνία του Πούτιν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι και τις εκκλήσεις Ζελένσκι για διάλογο, ρώσικες δυνάμεις επελαύνουν στο Κίεβο και σκοτώνουν αμάχους, ενώ διαλύουν όλες τις υποδομές της χώρας. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να κάνουν πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου προέδρου και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις οι στρατηγοί.
Παρά τη σκληρότητα των κυρώσεων, η ΕΕ δεν περιόρισε τις ροές κεφαλαίων και ενέργειας καθώς δεν απέβαλε τη Ρωσία από το SWIFT και δεν ενέταξε στον κατάλογο κυρώσεων ενεργειακές εταιρίες και προϊόντα.